DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Liceele silvice au aplicat cu succes la finanțări prin PNRR

Recomandate

Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud și Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” din Brănești au fost selectate pentru finanțare în cadrul apelului „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ”, prin PNRR. Cele două licee vor beneficia de echipamente în valoare de aproximativ 60.000 de euro fiecare. Totodată, liceele silvice Gurghiu și cel din Câmpulung Moldovenesc au aplicat pentru simulatoare de exploatare forestiră și atelier de silvicultură.

Smart Lab, echipamente obligatorii și speciale

În ceea ce privește finanțarea pentru Smart Lab, minimum 50% din buget va fi alocat pentru partea de trunchi comun și va cuprinde în mod obligatoriu tablă interactivă, imprimantă 3D, scanner 3D fix, un robot cu braț multifunctional, kituri robotice, creion 3D, ochelari de realitate virtuală VR/AR, cameră videoconferință, sistem sunet, un sistem desktop cu monitor sau sistem all-in-one sau laptop, cameră de documente.

Pe lângă acestea, liceele silvice Năsăud și Brănești au aplicat pentru echipamente specific. Printre altele, cei de la Brănești au optat pentru un simulator de vânătoare, iar cei de la Năsăud pentru mobilier, soft pentru animație, o ferma hidroponica de interior și o mașină de tăiat laser inteligentă pentru desktop.

Potrivit documetanției, scopul proiectului este de a crește gradul de acces la tehnologiile digitale pentru elevii celor două licee, pentru că e concept modern de învățare virtuală. Proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare regională, inovare și specializare inteligentă, dat fiind faptul că prin activitățile si achizițiile propuse va genera, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, un set de cunoștințe și competențe tehnice specifice, care să fie competitive pe piața UE.

Tema accesării de fonduri prin PNRR pentru liceele silvice a fost discutată și la conferințele Asociației Forestierilor din România – ASFOR. La una dintre întruniri au participat și managerii liceelor, tema fiind „Modernizarea sectorului forestier”.

Au putut vedea cum funcționează un simulator pentru exploatarea forestieră și au discutat despre nevoile pe care le au pentru elevi.

„Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, există soluții de finanțare pentru sectorul forestier! Avem, prin Programul Național Strategic (PNS), o schemă de sprijin de 89 de milioane de euro pentru achiziția de utilaje forestiere moderne și prietenoase cu mediul.

De asemenea, prin PNRR, există posibilitatea accesării de fonduri de către liceele și colegiile cu profil silvic a sumelor necesare achiziționării de simulatoare de utilaje forestiere pentru pregătirea viitorilor operatori ai acestor utilaje.

Modernizarea sectorului forestier are nevoie de fiecare resursă!

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a militat constant pentru modernizarea sectorului forestier și susține aceste demersuri și măsuri. Pentru a afla care sunt condițiile și cum pot fi accesate fondurile aflate la dispoziția sectorului forestier, ASFOR organizează Conferința „Modernizarea sectorului forestier – programe de finanțare”, se arăta în comunicatul remis presei de Asociație în februarie 2023 și semnat de președintele acesteia, Ciprian Dumitru Muscă.

„Bucovina” și Gurghiu vor avea simulator pentru exploatare

Conducerea Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc nu a aplicat pentru Smart Lab deoarece ei au deja aceste dotări. În schimb, tot prin PNRR se acordă finanțare pentru un cabinet de exploatare cu simulator de 60.000 euro și eu au aplicat pentru acesta. Cererea le-a fost aprobată.

La rândul lor, cei de la Colegiul Silvic Gurghiu au deja școala digitalizată, prin urmare au aplicat pentru un Atelier de practică în silvicultură, inclusiv un simulator pentru exploatare forestieră, mobilier și atelier pentru informatică.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi