Rezultatele licitațiilor principale pentru anul de producție 2023 organizate în luna decembrie de Romsilva arată că s-au adjudecat 2,3 milioane de metri cubi din volumul de 2.514.784 metri cubi oferiți la vânzare ca lemn pe picior. Prețul mediu de vânzare a fost 410 lei/mc.
Din volumul de lemn propus a fi recoltat în anul 2023, jumătate se va exploata prin prestări servicii cu agenți economici și formațiile proprii de exploatare ale RNP-ROMSILVA, deoarece Codul silvic obligă RNP ca, începând cu 1 ianuarie 2023, jumătate din masa lemnoasă valorificată să fie pusă în piață ca masă lemnoasă fasonată.
Cealaltă jumătate se va valorifica ca lemn pe picior. În decembrie a fost organizată licitația principală pentru masa lemnoasă pe picior, la toate direcțiile silvice din țară aflate în componența Romsilva.
Regia urmează să mai organizeze licitații lunare de masă lemnoasă pe picior, astfel încât întregul volum să poată fi contractat și exploatat. Pentru cealaltă jumătate – valoridicată ca lemn fasonat – vor începe în scurt timp licitațiile pentru prestări servicii de exploatare a lemnului.
O problemă este că încă mai sunt amenajamente silvice blocate în proceduri birocratice de aprobare pe legislația de mediu, deci ocoale silvice în care nu se vor organiza ședințe de valorificare a lemnului și nici lucrări de recoltare decât după aprobarea amenajamentului.
Din cele 317 ocoale ale RNP, anual se revizuiesc 10%. Deci aproximativ 30 de ocoale silvice din cadrul regiei sunt blocate. În toamna lui 2022 s-a modificat Codul silvic și s-a introdus obligativitatea ca intrarea în vigoare a amenajamentului să se facă DUPĂ obținerea aprobării acestuia, prin ordin de ministru. Specialiștii consideră că acest lucru va întârzia aprobarea.
Revenind la rezultatele licitației din decembrie, sunt zone unde prețul de adjudecare a fost ridicat – Brașov, 644 lei/mc, Botoșani, 531 lei/mc sau Dâmbovița – 580 lei / mc, explicația fiind că în aceste zone este vorba de lemn de foioase de bună calitate, cu sortimente valoroase (furnir).