DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.5 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Macara electrică de mare tonaj, folosită la sortarea buștenilor, funcțională de 36 de ani

Recomandate

Una dintre puținele macarale electrice de mare tonaj care mai e în funcțiune în industria forestieră românească este instalată în depozitul principal de sortare a lemnului din Anieș, județul Bistrița Năsăud, al companiei Montana Iugan.

Macaraua a fost pusă în funcțiune în 1987 și lucrează de atunci.

Inițial, a aparținut IFET, fabrică de stat. După ce a ajuns la faliment, IFET-ul a fost cumpărat de Emil Iugan, care a fondat grupul de firme MIS Grup, cu firmele componente Silvania Internațional și Montana Iugan. Presa locală notează că „administraţia locală a decis să încredinţeze fosta fabrică de cherestea care aparţinuse IFET nu unor străini, ci unui investitor local, Emil Iugan. Astăzi, fabrica Silvania International este una dintre cele mai moderne din România din domeniul industrializării masei lemnoase”.

Multe lucruri a schimbat Emil Iugan, dar cel puțin două le-a lăsat așa, pentru că erau – și încă sunt – foarte bune: macaraua și oamenii bine pregătiți.

„La Anieș este sediul principal de sortare a lemnului care vine din partizi. Vine la 8 – 12 metri și se sortează. Ce e buștean de gater merge la fabrică, ce e lemn de foc merge la lemn de foc, resturile la celuloză”, explică, pentru forestmania.ro, inginerul Mihai Scridonesi.

Macaraua funcționează din 1987 cu același macaragiu. De la montare, Petru Hangea manevrează utilajul uriaș.

„Din iulie 1987 a mers continuu. 13 ani a prins la IFET și apoi la domnul Iugan. Un astfel de utilaj e ușor de manevrat, dacă ai răbdare”, spune el.

Petru Hangea e încă în putere, nu ai spune că de 36 de ani lucrează la sortare, la înălțime, în acea cabină. Și încă mai poate lucra mulți ani…

„La noi nu se gândesc oamenii prea repede la pensie… Nu privim lucrurile așa. Ne ținem verzi mult timp. Lucrul la pădure, lucrul cu lemnul îți dă o energie care te ține în putere mult timp. Avem oameni care au 60 de ani vechime în producție și încă lucrează.

Noi am preluat și oamenii de la IFET, oameni foarte bine pregătiți, meseriași, care sunt și azi în fabrică. Lângă ei, au venit și tineri, care au învățat meserie. Avem oameni care au făcut pe vremuri școala de macaragii. Toți cei din Montana sunt oameni cu pregătire tehnică solidă”, explică Mihai Scridonesi.

Cel mai bun exemplu de implicare și longevitate e chiar fondatorul grupului, Emil Iugan. Un neobosit apărător și promotor al sectorului forestier românesc, care spune de câte ori are ocazia că pădurea e o „instituție” care trebuie respectată. De altfel, Silvania Internațional este unul dintre membrii fondatori ai Asociației Forestierilor din România – ASFOR.

Într-un clasament al celor mai valoroase companii bistrițene, Montana Iugan e menționată ca o poveste de succes, pornită de jos și ajunsă azi la o cifră de afaceri de milioane de euro.

Cum a pornit?

Emil Iugan a pornit în 1990 prima sa afacere, de prelucrare a lânii. S-a dus la Sighișoara, să cumpere un echipament, o mașină de tors. Dar nu i-a reușit… Așa că pe drumul spre casă, trecând prin Reghin și având la dispoziție împrumutul de la bancă, a intrat la IRUM și a cumpărat un TAF. Se gândise la o altă soluție, din moment ce nu putea dezvolta afacerea cu lână: lemnul. Un an mai târziu, lângă TAF a fost instalat un gater pentru prelucrarea primară a lemnului. Astăzi, fabrica lui Emil Iugan e un model de valorificare superioară a lemnului.

Din Lunca Ilvei pleacă spre toată lumea produse din lemn românesc de cea mai bună calitate.

Revenind la macara, trebuie spus că are un consum mic, fiind electrică. Are motoare trifazice pe curent și sortează între 40 și 70 de metri cubi pe zi, în funcție de grosime. Câțiva angajați sortatori stabilesc clasele de calitate.

„Nu poluează, are consum mic. În trecut, fiecare depozit avea o astfel de macara. Acum mai sunt puține în țară, cred că mai sunt 10 în toată România. Aici aducem lemnul direct din pădure, după care pleacă la prelucrare, la lemn de foc sau la producția de plăci”,  ne mai precizează Mihai Scridonesi.

Foto, video: ASFOR

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi