Între 15 și 18 septembrie au loc la Băile Felix, județul Bihor, „Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor”, în organizarea Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. La acest eveniment participă silvicultori din România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria, dar și experți și parteneri din domeniu: Ministerul Mediului, prin secretarul de stat Sorin Banciu, președintele Romsilva și ASFOR, prin Adriana Baranga, de la Biroul Teritorial Vâlcea.
Astăzi a avut loc Simpozionul cuprinzând teme de actualitate pentru sectorul silvic: Strategia Forestieră Europeană, Pactul Ecologic European, Strategia Forestieră Națională, Viitorul administrării pădurilor în contextul măsurilor adoptate la nivel european pentru combaterea schimbărilor climatice, Aspecte privind legislația națională în domeniul silvic, Asigurarea forței de muncă în sectorul silvic, o provocare pentru prezent și viitor.
„Particip astăzi la Manifestările Internaționale ale silvicultorilor, eveniment organizat de Federația Sindicatelor din silvicultură SILVA, la Băile Felix. Felicit organizatorii pentru acest eveniment care include activități culturale, sportive dar și un simpozion pe teme de actualitate cum sunt Strategia Forestieră Europeană, Strategia Forestieră Națională, politici naționale de adaptare a pădurilor la schimbările climatice.
Am avut onoarea si surpriza plăcută de a susține o prezentare a obiectivelor strategice pentru păduri de la nivel european si implicațiile pentru sectorul forestier din România.
Plec de la acest eveniment încrezător că silvicultorii vor reuși să se adapteze schimbărilor semnificative care vor urma din necesitatea de a implementa politicile și țintele aferente Pactului Ecologic European.
Digitalizarea sectorului forestier, tranziția către o economie neutră climatic, o comunicare mai bună cu societatea sunt doar câteva dintre provocările la care sectorul forestier va găsi cu siguranță soluții” a fost mesajul secretarului de stat Sorin Banciu.
La rândul său, Adriana Baranga, de la Asociația Forestierilor din România – ASFOR, a declarat că este un eveniment interesant pentru breaslă, cu atât mai mult cu cât a avut ocazia să asiste la câteva prezentări extrem de actuale.
„Este un eveniment în care schimbăm puncte de vedere, ne întâlnim, discutăm. Am avut și eu o scurtă alocuțiune în care am vorbit despre nevoia de parteneriat între cei care dețin pădurea, cei care exploatează lemnul și cei care îl prelucrează. Să nu uităm că mai întâi a fost pădurea apoi exploatarea ei de către om, istoric vorbind. Abia ulterior au apărut administratorii. Este important ca toți să ne facem bine treaba acolo unde suntem și să respectăm această resursă regenerabilă astfel încât să existe un just echilibru între rolul ecologic și economic al pădurii”, a declarat, pentru forestmania.ro, Adriana Baranga.
Unul dintre discursurile interesante a fost cel al președintelui Asociației Proprietarilor de Păduri, care a subliniat că se „bate monedă” pe nevoia de comunicare în sistem, precizând însă că specialiștii nu pot sta să explice publicului larg ceea ce ei au învățat în 5 ani de facultate și zeci de ani de experiență în pădure.
Cu ocazia evenimentului va avea loc expoziția de artă fotografică ”Pădurea și viața”, precum și lansarea a două volume de carte. Unul dintre punctele de atracție este competiția sportivă „Cupa Federația Silva”.
Mâine au loc discuții cu invitații străini prezenți la Băile Felix, precum și festivitatea de premiere a echipelor sportive.