„Ca să dezvoltăm un viitor fără emisii de carbon, e timpul pentru lemn!” – se arată într-un Manifest lansat ieri de reprezentanți ai industriei forestiere din toată lumea. Practic, firmele de exploatare, prelucrare și industrializare a lemnului s-au unit pentru a lansa un apel către politicieni, chiar înainte de începerea COP26, Summitul Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice, ce are loc între 31 octombrie și 17 noiembrie la Glasgow.
Manifestul „Time for Timber” a fost transmis de Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) – din care face parte și Asociația Forestierilor din România, ASFOR – și Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului, cu ocazia Festivalului World of Wood de la Londra.
Redăm integral textul Manifestului:
„Sectorul construcțiilor și al mediului construit este responsabil pentru aproximativ 40% din emisiile globale de CO2. Un procent semnificativ din acestea provine din extracția, procesarea și fabricarea cu consum mare de energie a produselor pentru construcții.
Pentru a atinge emisii nete de CO2 zero până în 2050, construcțiile trebuie să se decarboneze rapid, în același timp să răspundă nevoilor unei populații urbane în creștere, cererii tot mai mari de clădiri noi și cerinței urgente de renovare a clădirilor existente.
Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial și care poate permite o decarbonizare substanțială a mediului construit, pe baza modelelor de afaceri existente și a tehnologiei care și-a dovedit eficiența, oferind rezervoare vaste de carbon în zonele rurale și depozite de carbon în orașele noastre.
Lemnul are proprietăți izolatoare în mod natural, fiind de 10 ori mai eficient din punct de vedere termic decât betonul și de 400 de ori mai mult decât oțelul, reducând emisiile operaționale create ca urmare a pierderilor de căldură în interiorul clădirilor. Acest lucru face ca lemnul și produsele din lemn să fie ideale pentru renovarea și îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor.
Lemnul este un material regenerabil natural care:
1. Sechestrează carbonul în păduri pe măsură ce copacii cresc.
2. Stochează carbonul în produsele din lemn recoltat.
3. Poate înlocui materialele cu consum intens de carbon, cum ar fi oțelul, betonul și materialele plastice.
4. Stimulează gestionarea durabilă a pădurilor care duce la o creștere mai mare a fondului forestier.
5. Contribuie la o economie circulară, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate și recuperate pentru energie cu emisii scăzute de carbon, la sfârșitul vieții.
Soluția urbană
Au fost deja construite clădiri din lemn care au mai mult de 18 etaje în înălțime, datorită dezvoltării de produse din lemn noi, inovatoare. Vor atinge înălțimi și mai mari în acest secol.
Zonele urbane contemporane se bucură acum de clădiri care folosesc lemn la înălțime. Produse precum cheresteaua stratificată încrucișată (CLT), cheresteaua laminată încleiată și cheresteaua furniruită laminată au rezistența structurală a oțelului și a betonului, cu avantajele suplimentare de a fi ușoare, astfel încât nu necesită fundații substanțiale.
Studiile de evaluare a ciclului de viață arată în mod constant că produsele din lemn absorb și stochează mai mult carbon decât este emis prin producția lor, ceea ce le face un reducător net de carbon.
Utilizarea a mai mult lemn în mediul construit, inclusiv în mobilier și interioare, este o captare a carbonului naturală, rentabilă și durabilă.
Odată recoltate, pădurile sunt replantate sau lăsate să se regenereze în mod natural, iar captarea carbonului continuă. De asemenea, investițiile crescute în lemn oferă venituri viabile comunităților locale și creează stimulente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, prevenind defrișările și încurajând conservarea biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice.
În plus, utilizarea produselor din lemn în construcții înlocuiește utilizarea oțelulului, betonului și materialelor plastice, reducând astfel și mai mult emisiile.
Suprafețele de pădure ale Europei au crescut cu 10% în ultimii 30 de ani, cu o rată de 643 de mii de hectare pe an.
De asemenea, în Statele Unite și Canada, managementul durabil al pădurilor a dus la peste 50 de ani consecutivi în care creșterea a depășit recolta.
Această creștere a fost încurajată de gestionarea comercială a pădurilor pentru lemn și alte produse forestiere.
Apel către clasa politică
Facem apel la liderii politici și factorii de decizie din fiecare țară să recunoască pădurile și industria mondială a lemnului și a pădurilor ca o soluție majoră pentru o economie mai rezistentă la climă. Acest lucru poate fi realizat prin următoarele politici
- Încorporați evaluări obligatorii ale ciclului de viață și al pragului de carbon în planurile de constructii locale si nationale. Numai prin măsurarea impactului asupra mediului vom putea gestiona și reduce în mod constant emisiile de carbon. Acestea ar trebui să fie măsurate în conformitate cu valorile comune utilizând instrumente existente, cum ar fi Declarațiile de Mediu ale Produsului (Environmental Product Declarations – EPD).
- Creșteți utilizarea lemnului în construcții noi și renovări. Există o nevoie pentru case la prețuri accesibile în întreaga lume. Creșterea la scară trebuie realizată într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor și al climei, folosind prefabricare industrială, bazată pe soluții ușoare, de înaltă calitate, ușor de transportat și durabile, pe bază de lemn. Acest lucru va permite mai puține perturbări lângă șantierele de construcții, reducerea deșeurilor și a prețurilor.
- Stimulați creșterea economiei circulare bazate pe bio-achiziții publice durabile. Valorificarea cheltuielilor guvernamentale cu accent pe soluții ecologice pentru construcția și renovarea fondului de clădiri vor permite investiții și extinderea rapidă a sectorului, sprijinind astfel obiectivele societății de reducere a impactuli asupra climei.
- Facilitarea utilizării eficiente a resurselor a lemnului și a reciclării lemnului, în special colectarea și sortarea în municipii și dezvoltarea măsurilor pentru a avea acces la lemn post-consum, o materie primă secundară neprețuită. Recuperarea și reutilizarea lemnului ajută la prelungirea stocării carbonului și la menținerea disponibilității resurselor pentru ciclurile de viață ulterioare. Folosirea aceluiași lemn de mai multe ori este cea mai eficientă utilizare a acestei resurse naturale, durabile și prețioase.
- Dezvoltați politicile de formare pentru a îmbunătăți calificarea lucrătorilor și creați noi locuri de muncă pentru a stimula dezvoltarea unei bioeconomii durabile și circulare. Domenii noi, cum ar fi renovarea modernă și prefabricarea necesită seturi de competențe și baze de cunoștințe diferite. Îmbunătățirea formării și educației este esențială pentru a) crearea de locuri de muncă mai durabile, verzi, b) dezvoltarea noilor abilități în materie de materiale bazate pe natură și c) îmbunătățirea producției tradiționale în industriile lemnului.
În concluzie, lemnul trebuie adoptat pe scară largă în mediul construit.
Impactul în protejarea climei atunci când utilizăm mai mult lemn și materiale pe bază de lemn este imens: oferă soluții bazate pe modelele de afaceri existente și tehnologie care a dovedit că stochează carbon și substituie resursele fosile și, astfel, poate diminua emisiile de CO2 cauzate de clădirile existente la nivel global.
[…] de state și de guverne reuniți la Summitul pentru schimbări climatice de la Glasgow, COP26. În Manifestul care a făcut înconjurul lumii, semnat și de EOS (Organizația Europeană a Industriei de […]