Un pasionat de lemn din Făgăraș și-a creat acasă un adevărat „regat” dacic. De la mese și scaune, până la variante ale celebrului lup dacic, toate sunt acolo. Petrică Bernad e fascinat atât de lemn, cât și de daci.
Prin urmare, o dată sau de două ori pe an, organizează în curtea sa un festival al sculpturii în lemn, la care invită artiști din mai multe zone ale țării și care sculptează, timp de câteva zile, adevărate opere de artă.
Pe lângă statuile uriașe pe care le are de anul trecut, la evenimentul din acest an, desfășurat acum două săptămâni, le-a cerut artiștilor sculptori să creeze și un cuplu de daci – căpeteniile.
După cum ne-au spus cei care le-au lucrat, Ioan Ungur și Gabriel Pătrașc, figurile sunt create special cu anumite trăsături. Acestea insuflă hotărâre, responsabilitate, o anumită duritate chiar.
Petrică Bernad se ocupă cu lemnul de când se știe. În ultimii 15 ani însă, muncii de zi cu zi i-a adăugat un hobby – sculptura în lemn. Încet-încet, a devenit un adevărat colecționar, iar casa lui arată ca un muzeu al lemnului. Sau al … Daciei.
Are mese, scaune sau diferite piese din lemn cu tematică dacă.
Câteva piese din colecție sunt foarte rare. Pentru că lemnul e foarte valoros.
Un amic l-a sunat într-o zi să îl întrebe dacă nu vrea o rădăcină de arbore pe care a găsit-o în timp ce săpa la adâncime destul de mare. Petrică a spus da. A primit rădăcina și de curiozitate i-a făcut un test dendrocronologic. Avea 3.700 de ani și era de la un stejar. Din acea rădăcină a făcut icoane.
În urmă cu 10 ani, a vrut să cumpere de undeva un lup dacic, să îl expună în birou. Nu a găsit. A găsit în schimb felul de piese reprezentând diverse religii. A găsit nenumărați Buddha din lemn, numai lup dacic nu.
Și atunci și-a propus să organizeze acest festival, la care să invite sculptori în lemn și să își facă propria colecție de daci. L-a avut la un moment dat și pe Zamolxes. Are încă pe Burebista… Și, de două săptămâni, și căpetenia cu soția. Un adevărat regat!