DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11.4 C
București
8.1 C
Sibiu
7.5 C
Suceava
5.7 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.3 C
Bistrița
7.3 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, octombrie 16, 2024

Miniștrii Agriculturii și Finanțelor, la fabrica de prelucrare a lemnului de la Lunca Ilvei

Recomandate

În timpul vizitei pe care au făcut-o la Bistrița, miniștrii Adrian Chesnoiu (Agricultură) și Adrian Câciu (Finanțe) au vizitat și fabrica de prelucrare a lemnului de la Lunca Ilvei, Silvania International.

„Am avut ocazia să dezbatem problemele cu care se confruntă fermierii din zonă, să identificăm soluții cu oamenii de afaceri care continuă să investească în producția românească, să detaliem programele de sprijin pe care le derulăm și am prezentat modalitățile în care putem să îi ajutăm să continue obținerea produselor de calitate”, a scris aseară, pe pagina sa oficială de Facebook, ministrul Adrian Chesnoiu.

„I-am îndemnat pe toți să aplice cu încredere pentru formele de sprijin pe care Ministerul Agriculturii le oferă, în colaborare cu Ministerul Finanțelor și autoritățile locale. Împreună putem depăși mai ușor această perioadă complicată pe care o traversăm cu toții!”, a mai anunțat Chesnoiu.

Întâlnirea cu mediul de afaceri a avut loc la Centrul de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului din Lunca Ilvei. Un centru unic în țară, construit de fondatorul Silvania International, Emil Iugan. Adrian Chesnoiu a amintit aici de sprijinul de care va beneficia sectorul forestier prin Planul Național Strategic. De altfel, la întâlnire a participat și președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă.

„Pădurea și lemnul sunt resurse esențiale dezvoltării și traiului zilnic al omului, de aceea acestea trebuie incluse în toate strategiile de dezvoltare ale unei țări. La ora actuală în România pădurea nu este nicăieri, nici la agricultură nici la mediu, nici la finanțe, nici la economia. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stabilim locul pădurii pentru a o integra în politici de dezvoltare. 

În zona rurală vorbim de agricultură și zootehnie dar noi știm că 30% din suprafața ruralului este ocupat de pădure atunci când vorbim despre dezvoltare rurală trebuie să includem pădurea și sectorul forestier. Așteptă aprobarea la Brusseles a PNS și anul 2023 pentru a vedea cu funcționează schema de utilaje forestiere. Este un demers bun al actualului Guvern care a înțeles nevoile sectorului forestier și a inclus în PNS această măsură.

Lemnul este o resursă strategică, stă la baza existenței noastre, cum vorbim se securitate alimentară așa trebuie să vorbim și despre lemn pentru că vorbim de securitate energetică, climatică, socială și economică și nu în ultimul rând dar cel mai important este o resursă de bază, alături de zootehnie și agricultrură care stă la baza existenței satului românesc și a comunităților locale. Dacă vom investi în lemn vom avea comunități locale puternice” a spus Ciprian Muscă, președintele ASFOR, pentru forestmania.ro.

La rândul lui, ministrul de Finanțe a spus că „economia locală va fi susținută, iar dialogul cu mediul de afaceri este esențial pentru a afla necesitățile reale ale economiei.

Aceasta a fost concluzia întâlnirilor pe care le-am avut în ultimele două zile, împreună cu colegul meu, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Bistrița.

Am discutat mult cu oamenii de afaceri, fermierii, micii antreprenori, și evident, cu autoritățile locale.

Mă bucur să constat că toți au încredere în potențialul României de a depăși aceste momente complicate – cu singura condiție ca statul să se țină de programele de finanțare a economiei, în special a companiilor mici și mijlocii.

Am reținut acest mesaj și îi asigur pe antreprenori că, împreună cu toți colegii de la Ministerul Finanțelor, suntem concentrați să finalizăm ghidurile de aplicare ale celor patru programe de sprijin pentru companiile românești: IMM PROD – pentru industrializarea economiei, PROGRAMUL RURAL INVEST – pentru finanțarea afacerilor din mediul rural, PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcțiilor și PROGRAMUL INNOVATION – pentru invenții și inovații .

Sunt convins că de la Bistrița vom avea mulți solicitanți pentru aceste programe ce însumează 7,5 miliarde de lei!

Și spun asta, fiindcă am văzut că susținerea autorităților locale pentru întreprinzători este maximă, iar implicarea presedintelui Consiliului Județean, dl Radu Moldovan, precum și a primarilor din județ ajută mult ca programele guvernamentale sa fie implementate până și în cel mai îndepărtat sat de munte.

De aceea, vom fi pregătiți să finanțăm și proiecte pentru afacerile din zona montană și pentru agricultorii bistrițeni.

Sunt oameni harnici și corecți și merită tot ajutorul de care au nevoie!”, a spus Adrian Câciu. Ideea a fost subliniată și de deputatul Bogdan Ivan Gruia: „Dacă vrem un viitor pentru România trebuie să ne asigurăm de viitorul satelor din România! Vom promova la nivel local toate aceste oportunități pentru ca tot mai mulți fermieri și antreprenori să aibă acces la acești bani. Am mare încredere în potențialul județului nostru și al zonei montane din România. Potențial dublat de hărnicia oamenilor gospodari din județul nostru!”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi