Noul ministru finlandez al Agriculturii și Pădurilor, Antti Kurvinen, spune că atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul European nu cunosc pădurile și politica forestieră a Finlandei și consideră că se acordă prea puțină atenție bioeconomiei. El îi acuză efectiv de ignoranță, cel puțin în ceea ce privește gestionarea fondului forestier finlandez.
În plus, în comparație cu problemele legate de climă și biodiversitate, folosirea responsabilă a lemnului și a produselor pe bază de lemn au o importanță prea mică, spune el.
Antti Kurvinen (Partidul de Centru) a preluat funcția de ministru al Agriculturii și Pădurilor la începutul lunii mai. El spune că nu există suficientă conștientizare în cadrul UE cu privire la managementul și politica forestieră finlandeză.
El dă exemplu regenerarea pădurilor după tăiere.
„Nu este vorba că finlandezii taie arborii și lasă locul așa cum este. Pădurea este întotdeauna regenerată prin plantări sau însămânțare”, spune Kurvinen, la un eveniment cu presa.
„Oamenii care lucrează cu asta în UE ar putea crede că tăierile din Finlanda sunt egale cu distrugerea pădurilor și că locurile respective sunt lăsate de izbeliște”, spune Kurvinen.
Legea Pădurilor din 1886
Legea forestieră adoptată în Finlanda în 1886 statuează că regenerarea pădurilor după tăiere este obligatorie. Kurvinen caracterizează managementul forestier finlandez ca fiind responsabil.
„În această țară, pădurea este regenerată și tăierile nu duc la defrișări. Defrișarea în Finlanda este cauzată de lucrări de infrastructură, poate o nouă autostradă sau lucrări de asfaltare”, spune Kurvinen.
UE își propune să fie neutră în carbon până în 2050. Finlanda sprijină acest obiectiv ambițios. Finlanda se angajează în mod similar față de strategia de biodiversitate în curs de pregătire, care are ca scop protejarea a 30% din suprafețele terestre și maritime ale Uniunii.
„Trebuie să ne ferim de scenariile UE care ar reprezenta o amenințare directă și evidentă la adresa modului de viață din zonele rurale finlandeze și la pilonii industriei finlandeze”, spune ministrul.
Zece la sută din zone ar trebui să fie sub protecție strictă, iar celelalte douăzeci la sută sub protecție mai moderată. Se așteaptă ca aceste procente să ajungă în cascadă la obiectivele naționale și se presupune că acest lucru necesită o creștere substanțială a suprafeței siturilor de protecție.
Kurvinen nu comentează aceste cifre, dar consideră că este important ca UE să nu transmită Finlandei ordine cu privire la modul în care ar trebui să-și folosească pădurile.
„Trebuie să ne ferim de scenarii din UE care ar reprezenta o amenințare directă și evidentă la adresa modului de viață din zonele rurale finlandeze și la pilonii industriei finlandeze. Finlanda trebuie să fie capabilă să-și gestioneze resursele regenerabile, utilizându-le și protejându-le, în mod înțelept și durabil, astfel încât chiar și generațiile viitoare să aibă acces la păduri”, afirmă Kurvinen.
Pădurile tinere sunt un rezervor de carbon
Unul dintre lucrurile pe care Antti Kurvinen crede că oamenii de la Bruxelles nu le înțeleg este că pădurile tinere reprezintă un rezervor semnificativ de carbon.
„Am sentimentul că există o ignoranță totală pe coridoarele puterii UE”, spune Kurvinen.
O pădure care acționează ca un rezervor de carbon stochează mai mult dioxid de carbon decât eliberează în atmosferă. O pădure tânără care crește rapid este un bun absorbant de carbon.
La urcarea în avionul Bruxelles, Kurvinen plănuiește să adopte rolul de „educator public”, pentru a vorbi despre pădurile finlandeze și despre managementul pădurilor.
„Mă gândesc la Comisie și la Parlamentul European într-un sens larg, întrebându-mă dacă au suficientă înțelegere despre modul nostru de lucru. Suntem una dintre cele mai extinse țări împădurite din Europa”, spune Kurvinen.
Peste trei sferturi din suprafața Finlandei este acoperită de păduri. Kurvinen spune că a început deja o rundă de întâlniri ale echipelor și discuții telefonice cu colegi europeni.
„Gestionarea noastră forestieră este eficientă și avem o piață a lemnului care funcționează bine, ceea ce este necesar pentru industria forestieră și sectorul energetic. Diferitele aspecte ale utilizării pădurilor nu se exclud reciproc și pot fi reconciliate cu o politică înțeleaptă a pădurilor, așa cum am procedat în Finlanda”, spune Kurvinen.
Sursa: forest.fi
Foto: Discovering Fnland