Cursul festiv de la Facultatea de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov, organizat la finele lunii aprilie, i-a adus pe scenă și pe șefii de promoție de la specializările Silvicultură, Cinegetică, Exploatări forestiere și MTC (Măsurători terestre și Cadastru). Tinerii au fost felicitați de decanul Lucian Curtu și de o întreagă asistență formată din părinți, profesori, autorități din sectorul silvic, reprezentanți ai industriei.
Șefa promoției 2024 la Silvicultură este Mirabela Vepreciuc, originară din Săvârșin, județul Arad.
„Am venit la Brașov pentru că știam că în materie de silvicultură este cea mai bună facultate din țară și am vrut să învăț de la cei mai buni. A fost exact așa cum mi s-a spus, nivelul este extraordinar, aș recomanda-o oricărui absolvent de liceu care vrea să urmeze o carieră în sector”, povestește Mirabela pentru forestmania.ro.
Recent, ea a câștigat și premiul I la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești, organizată de facultate.
Un alt drum
Mirabela nu credea, acum 10 ani, că va deveni inginer silvic.
„În clasa a V-a m-am înscris la Liceul de Artă <<Ion Vidu>> din Timișoara, la clasa de muzică. Am studiat viola și, secundar, pianul. După bacalaureat, am făcut un an și de Conservator, tot în Timișoara. Dar… după toți acești ani, mi-am dat seama că nu este ceva ce vreau să fac în viitor”, ne spune ea.
Părinții Mirabelei au o mică firmă de exploatare forestieră. O afacere modestă, dar care le-a permis să crească și să educe frumos patru copii.
Chiar dacă era familiarizată cu activitatea lor și mergea des cu ei în pădure, părinții știau că Mirabela are propriul ei drum. Fiica lor și viola păreau să formeze un „duo” de nedespărțit.
„A fost un șoc pentru ei când le-am spus că vreau să renunț la muzică și să fac altceva… Ei și-au dorit ca eu să continui Conservatorul, pentru că, din punctul lor de vedere, aveam talent și era păcat să nu merg mai departe. Cu toate acestea, m-au susținut în orice alegere am făcut.
Studiul la Conservator devenise un factor de stres… Era foarte multă muncă, foarte mult studiu. Și la Silvicultură e muncă, dar e altfel. Pădurea e mai aproape de sufletul meu. Sunt o persoană liniștită, calmă, și mă regăsesc perfect între arbori. Părinții m-au influențat cumva, indirect, să aleg Silvicultura. Ei având firmă de exploatare, știam de mică tot ce presupune munca lor. Și, deși e o muncă grea, e frumoasă. Un lucru vă pot spune: munca la pădure nu e pentru oricine. Trebuie să fii un tip de om care poate îndura multe, de la vreme, la riscuri. Am crescut cu aceste idei, dar și cu drag de pădure”, ne mărturisește Mirabela.
Obiectiv: note bune pentru master în străinătate
Nu devii șef de promoție peste noapte. Ci doar dacă înveți constant și pur și simplu ești mai determinat decât colegii tăi. Mirabela a fost.
„Am avut ca obiectiv să am note cât mai mari. Nu știam însă că voi fi chiar șef de promoție, m-a surprins și pe mine. Dar, știind că vreau să fac master în străinătate, am învățat mult. Am plecat la drum cu acest gând. Și am fost deja acceptată la University of British Columbia, aplicația mea fiind selectată printre primele”.
Următoarea generație de lideri din industrie
Canada are cea mai mare suprafață de păduri din lume, peste 347 de milioane de hectare. Prin urmare, sectorul de exploatare forestieră și prelucrare a lemnului este unul dintre cele mai importante la nivel global, această țară fiind întotdeauna un lider în industrie.
Exploatarea forestieră generează venituri de miliarde de dolari și oferă locuri de muncă pentru sute de mii de oameni.
Au, desigur, și universități, iar Universitatea British Columbia (UBC), unde va merge la master Mirabela Vepreciuc, este una de top.
De altfel, Mirabela a fost anul trecut la un internship în UBC, așa că e oarecum familiarizată cu sistemul lor. În plus, logodnicul ei este deja acolo, la doctorat. Adelin – tot din comuna Săvârșin, ca și ea – este absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov și șef al promoției 2021.
În cadrul Facultății de Silvicultură din UBC există trei departamente, unul fiind Departamentul „Știința lemnului”.
„Acesta joacă un rol critic în educația următoarei generații de lideri pentru industria forestieră și comunitățile din Canada. Misiunea noastră include cercetarea în dezvoltarea de bioproduse inovatoare și tehnologie pentru producția de materiale cu intensitate scăzută de carbon. Acestea includ clădiri înalte din lemn, nanomateriale bio pentru stocarea energiei și panouri prelucrate computerizat pentru proiecte de arhitectură”, spun ei.
Iată și laboratoratoarele pe care departamentul le pune la dispoziția studenților: Laborator pentru construcții din lemn, laborator de inginerie a incendiilor pentru clădiri din lemn, laborator de anatomie, ultrastructură și microscopie a lemnului, de adezivi și compozite pentru lemn, de proiectare clădiri din lemn, de finisare a lemnului, de conservare și protecție a lemnului, de tăiere și optimizare a lemnului etc.
Cu Departamentul Știința Lemnului va colabora și Mirabela, care va face însă cercetare în managementul resurselor forestiere.
Erasmus+, lecție după lecție
Nu doar internship-ul în Canada i-a prins bine Mirabelei, ci și mobilitățile ERASMUS+, grație cărora a putut vedea multe locuri din Europa.
Săvârșin, locul ei natal, este o comună cu aproape 2.500 de locuitori. Chiar dacă e asociat cu reședința Principesei Margareta și cu Familia Regală, nu se compară, pentru o adolescentă cu vise mari, cu lumea largă și plină de oportunități.
„Am fost cu ERASMUS în Cehia și Austria. Aș recomanda oricărui student să se înscrie în aceste programe. Obișnuită să fiu înconjurată de familie, de cunoștințe care vorbesc aceeași limbă și îmi poartă de grijă, acolo efectiv m-am izbit de realitate, ca să spun așa… Mi-am dat seama că nu e totul roz, că trebuie să mă descurc, că sunt pe cont propriu. Eram într-o țară străină, nu cunoșteam pe nimeni, trebuia să mă descurc în limba engleză. Sunt experiențe care au contribuit din plin la formarea mea profesională și personală”, ne spune Mirabela.
Prea puțină comunicare
„Percepția publică negativă asupra sectorului forestier nu mă afectează, deoarece în acești patru ani de facultate ni s-au pus la dispoziție date și statistici despre situația curentă a sectorului. Din păcate, există foarte multe știri false și chiar mituri despre acest sector, care nu sunt fundamentate. Deși sunt la dispoziția oricui date și statistici în literatura de specialitate și în alte site-uri de încredere, oamenii preferă să preia informația mai ușor de digerat, fără a verifica veridicitatea acestor știri. Într-adevăr, există o lipsă de comunicare între specialiștii din domeniu și opinia publică… Dar eu cred că se poate observa o îmbunătățire în ultimii ani. Spre exemplu, apariția unor conferințe și implicarea specialiștilor în diferite dezbateri publice”, ne mai spune Mirabela.
Planuri de viitor
Ca orice tânără care are viitorul înainte, nici ea nu a stabilit clar ce va face după ce își încheie studiile.
„Nu exclud nicio variantă. Aș putea să rămân în Canada, aș putea să mă întorc la Brașov. Aș putea lucra într-un ocol sau în industrie, în producție. Nu am închis nicio opțiune. Mi-ar plăcea, totuși, să fac cercetare. Și mi-ar plăcea să predau, chiar la nivel universitar”.
Până atunci, mai are de lucru, mai are mult de învățat. Iar când e obosită sau stresată, ia viola și cântă un pic. O relaxează.
Am scris și despre șeful de promoție de la Exploatări forestiere, Andrei Ștețco. Povestea lui, AICI.