DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.5 C
București
2.3 C
Sibiu
2.4 C
Suceava
1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
0.5 C
Bistrița
4.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, noiembrie 11, 2024

Misiune îndeplinită a NASA și Forest Service: 1.000 de semințe de arbori revin din spațiu

Recomandate

Micii pasageri de la bordul navei spațiale Orion vor ateriza în Oceanul Pacific, întorcându-se pe Pământ din misiunea spațială Artemis I. Cine sunt acești pasageri? Aproximativ 1.000 de semințe din cinci specii de arbori, furnizate NASA de către Serviciul Forestier al USA, anunță fs.usda.gov.

De la lansarea în spațiu, pe 16 noiembrie, semințele au călătorit la aproximativ 270.000 de mile de Pământ. Este la mai mult de 40.000 de mile dincolo de partea îndepărtată a Lunii, unde nicio sămânță – sau om – nu a mai trecut.

Forest Service și NASA speră să captiveze atenția publicului cu aceste semințe de „arbore lunar” și să încurajeze interesul atât pentru explorarea spațiului, cât și pentru botanică. De asemenea, agenția intenționează să efectueze cercetări cu privire la impactul timpului de depozitare în rachetă asupra germinării și creșterii semințelor.

De altfel, semințele continuă o moștenire începută cu peste o jumătate de secol în urmă, când astronautul NASA Stuart Roosa a transportat în spațiu semințele a cinci specii de arbori în trusa personală. Roosa, pilotul modulului de comandă pentru misiunea Apollo 14, a orbitat în jurul Lunii de 34 de ori cu semințe de pin, sicomor american, sequoia de coastă și brad Douglas înainte de a se întoarce pe Pământ. Serviciul Silvic a crescut acești arbori lunari în răsaduri și i-a distribuit apoi demnitarilor din întreaga lume.

Pentru această nouă generație de arbori, oamenii de știință au înlocuit sequoia de coastă cu „vărul” său, sequoia gigant, o specie cu utilizări mai răspândite.

Odată ce semințele se întorc, vor fi trimise la pepinierele Serviciului Forestier, unde vor fi depozitate într-o stare latentă până când vor germina, în primăvară. Instituțiile publice și de învățământ din SUA pot depune o propunere pentru a servi ca custode al „arborelui lunii”.

Fiecare sămânță a suferit teste riguroase pentru a-și câștiga locul la bordul navei spațiale operate de la distanță. Au fost apoi ambalate în punguțe speciale pe care oamenii de știință le numesc „ravioli”.

NASA, Forest Service și Natural Inquirer au pregătit multe materiale educaționale pentru a sprijini Proiectul Artemis Moon Trees, inclusiv un modul de învățare la distanță și un program Forest Service LIVE. Aceste resurse gratuite pot fi găsite pe site-ul NASA Moon Trees Toolkit și pe site-ul Natural Inquirer Moon Trees.

(Foto: NASA, James Blair)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi