Știați că există posibilitatea de a cumpăra semințe de floare-de-colț? Nu costă mult, în jur de 13 – 15 lei în unele locuri, doar plicul cu semințe, sau 59 de lei un kit cu tot ce trebuie să ai și instrucțiuni cu tot ce trebuie să faci. Poți să o cultivi în ghiveci, să te bucuri de delicatețea ei la tine acasă!
Un demers extraordinar făcut de horticultori, ce poate salva planta de la dispariție. Așa cum se știe, foarte mulți o culeg, deși este strict interzis, încă din 1933.
O plantă delicată
În pliculețul cu semințe sunt doar câteva: nu e totuși o plantă care crește pe toate drumurile. Prin urmare e foarte important să respectăm instrucțiunile specialiștilor când vrem să o cultivăm la noi acasă.
Pământul pe care îl vom folosi la plantarea florii-de-colț trebuie să conțină turbă, să nu aibă aditivi sau substanțe chimice sintetice. Se poate folosi pământ de flori din magazinele specializate, cu atenție la nivelul de aciditate.
Este recomandat să aveți la îndemână o pipetă, astfel încât să puteți controla cantitatea de apă.
După ce punem pământul în ghiveci, îl netezim și răsturnăm conținutul plicului – sau sticluței – cu semințe. Nu se acoperă cu pământ. Udăm până când apa curge prin orificiul de pe fundul ghiveciului. Este singura dată când se folosește mai multă apă. Ghiveciul trebuie pus apoi într-un loc luminos.
Semințele încolțesc în 7 – 20 de zile. Dacă nu se întâmplă, trebuie să mai aveți răbdare, sub nicio formă nu scormoniți pământul – acest gest oprește germinarea. În fiecare zi trebuie puse două pipete cu apă.
În prima etapă, vor apărea două frunzulițe mici. Acest moment e cel mai important și multe plante nu reușesc să îl depășească: fie prea multă apă, fie factori genetici, fie prea multă căldură sau prea puțină. Nu trebuie pusă la geam, întrucât lumina solară directă, amplificată de geam, o poate deteriora ireversibil.
Planta va crește apoi din ce în ce mai rapid. După 3 – 4 luni se poate muta într-un ghiveci mai mare, în cazul în care ați plantat-o inițial într-unul mic. Nu scuturați pământul de pe rădăcină, dacă o mutați.
Găsiți un loc de unde să nu o mai mutați. Ea se poate planta și în curte, dar poate rămâne și în ghiveci. Dacă o mutați în curte, perioada optimă e martie – aprilie. Ea va înflori în al doilea an de la plantare și o va face câțiva ani la rând.
Sursa: natura-la-pachet.ro