DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Moștenitorii fără succesiune vor putea avea acces la lemn de foc din pădurea lor

Recomandate

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a obținut azi, în Comisia de Mediu, votul deputaților pentru un amendament important: moștenitorii de păduri care nu au făcut încă dezbaterea succesorală, dar pot dovedi, prin plata impozitului la primărie, că au acest statut, să poată beneficia de 5 metri cubi de lemn de foc din pădurea lor.

„Este o problemă urgentă cu care ne confruntăm în mai multe județe din țară. Există situația în care, din motive care nu țin neapărat de vina cuiva, dezbaterea succesorală ca urmare a decesului unui proprietar de pădure să nu se facă. Când discutăm de un hectar – două de pădure, nimeni nu stă să facă dezbaterea succesorală. Suntem în situația în care o persoană, moștenitoare a altor proprietari, deși are pădure, deși plătește impozit, plătește pază și știe toată lumea că e pădurea ei, să fie în imposibilitatea de a merge la ocolul silvic și a ruga pădurarul să îi marcheze, în limita a cinci metri cubi pe an sau cât permite amenajamentul silvic. Suntem în situația în care acea persoană are pădure, dar îngheață iarna de frig cu pădure cu tot pentru că fie nu-i marchează nimeni, fie o împingem la scenariul în care să meargă să-și fure, între ghilimele, lemnul din propria pădure. Ori acest lucru aș vrea astăzi să fiți de acord, printr-un amendament, să îl remediem, în sensul în care să dăm posibilitatea pădurarului ca, în urma dovedirii acestei calități de moștenitor, să poată să le marcheze oamenilor pădurea pentru a putea să se încălzească în sezonul rece cu lemne din propria pădure”, a explicat ministrul pentru membrii Comisiei de mediu din Camera Deputaților.

Amenajamentele silvice nu se vor mai publica în Monitorul Oficial

Tot astăzi, Comisia de Mediu a adoptat amendamentul potrivit căruia publicarea amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial nu mai este obligatorie.

Reamintim că, în urma adoptării Legii 347/2023 la sfârșitul anului 2023, a fost  instituită obligativitatea publicării amenajamentelor silvice în Monitorul Oficial al României. Amenajamentele silvice sunt documente tehnice complexe, cuprinzând fiecare mai multe sute de pagini.

Peste 200 de amenajamente silvice, aprobate la nivelul MMAP, așteaptă publicarea în Monitor, capacitatea tehnică fiind de maxim patru amenajamente pe săptămână. Din cauza întârzierii la publicare, lucrările silvice sunt blocate pe o suprafață de aproximativ 284.000 hectare de pădure.

Sursa video: Mircea Fechet

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi