DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Muncă de sezon în Scoția: 40 de români taie și înfoliază brazi cu 10 lire sterline pe oră

Recomandate

Pe 24 octombrie, coborau din avion pe aeroportul din Glasgow 10 tineri din Gorj. Ei urmau să se alăture prietenilor lor care erau deja în Scoția, la o muncă de sezon: șase săptămâni la tăiat, cărat și înfoliat brazi pentru Sărbători. Au plecat din țară, au călătorit și au ajuns la destinație ca „turiști”. Brexit-ul a complicat lucrurile, iar cei din Regatul Unit sunt disperați după forță de muncă. Se găsesc, însă, variante… Cei 10 au fost transportați de mașina angajatorului până la noua lor casă, situată în Aberdeen.

Aberdeen este port la Marea Nordului și un oraș medieval cu istorie bogată. Are castele, fabrici, dar și o universitate înființată în 1495, cunoscută ca fiind a treia universitate ca vechime din Scoția și a cincea din întreaga lume vorbitoare de limbă engleză. Este deschisă pentru studenti din 120 de țări, cărora le pune la dispoziție echipamente și dotări în valoare de 26,4 milioane de dolari.

Aberdeen e numit „Floarea Scoției” și e un amestec de oraș cultural, istoric, cu multe atracții moderne: nu ai cum să te plictisești acolo.

Dar oltenii noștri nu au de-a face cu punctele de atracție ale locului. Ei au treabă la brazi.

Contractul lor prevede așadar șase săptămâni de muncă intensă. Au de tăiat, de cărat la drum, de înfoliat și urcat în TIR-uri mii de brazi pe zi. Lucrează, teoretic, 9 ore pe zi. Practic, în cele mai multe zile programul e de 13 ore.

Brazii sunt pe categorii. Au etichete diferite, de unde și prețul diferit. Cei roșii sunt mici și ieftini. Cei cu albastru sunt premium. Sunt și brazi super-premium. Prețul pleacă de la 25, 30 de lire bucata și ajunge la 10.000 de lire sterline. Acești brazi la care muncesc românii noștri ajung în toată Europa. Ajung la multinaționale, instituții, piețe publice din Danemarca, Belgia și mai toată Europa. La noi îi găsim la Dedeman, pe cei mici și ieftini.

„Ei nu ar face niciodată această muncă”

Am stat de vorbă cu Valeriu, unul dintre cei 40 de români care lucrează acum la brazi. Poate vorbi doar seara, că ziua nu are timp nici să-și tragă sufletul.

„Avem un contract care prevede 10,25 de lire sterline pe oră, șase săptămâni. Dar patronul reține una din cele zece lire, ca un fel de garanție, ca să fie sigur că ne ducem contractul la bun sfârșit. La final, ne dă toți banii. Este o muncă grea, de sclav aș zice, pe care englezii sau scoțienii n-ar face-o niciodată. Sunt băieții care taie cu drujba, suntem noi, cei care cărăm apoi brazii cu spinarea până la drum și acolo sunt cei de la înfoliat și urcat în TIR-uri. Mii de brazi pe zi, brazi cât vezi cu ochii. Suntem 40 de băieți din Gorj”, povestește, pentru forestmania.ro, Valeriu. El e din Târgu Jiu și, chiar dacă își rupe spatele aici șase săptămâni, pe 11 decembrie va fi acasă cu câteva mii de lire sterline în buzunar. Îi vor ajunge să treacă iarna, până la următorul contract. Stă câteva luni în țară, apoi pleacă iar pentru câteva luni. A fost și în Islanda, a lucrat în construcții, dar și în alte locuri. „În România nu ai cum să câștigi banii ăștia”, spune el.

„N-am văzut niciun polițist, niciun pădurar”

Cei 40 de olteni își fac treaba în liniște, în pădurea imensă de brazi. Sunt și pini, și molizi, brazi argintii. „Sunt porțiuni distincte, întinse pe mii de hectare. Într-o parte sunt puieți, în alta arbori mai mari. Ei taie și plantează imediat alții. Nu ne deranjează nimeni, nu am văzut picior de polițist, de pădurar, de inginer silvic, nimic. Niciun arbore nu e marcat, au doar acele etichete cu înălțimea, specia… Dar nu te întreabă nimeni absolut nimic. Nu e ca la noi, să muncești la pădure și să te supravegheze toată lumea ca pe un infractor. Nu există așa ceva. Dar să știți că nu au cine știe ce drumuri forestiere, că asta și la noi e o problemă. Drumurile sunt praf și aici”, ne mai spune Valeriu.

Cazare bună, prețuri ca la noi

Cazarea nu o plătesc, e inclusă în contract. De mâncare trebuie să se ocupe singuri. „În magazine prețurile sunt ca în România, dar la salariile de aici. Cazarea e bună, de ce să mâniem pe Dumnezeu? Ei se asigură că ai condiții să muncești. Dar noi suntem niște… hamali. Așa suntem priviți. Noi, ucrainienii și bulgarii care merg pe zona de agricultură. Hamali”, spune gorjeanul.

Contract pentru brad

Pentru brazii livrați din această pădure se încheie un contract cu cumpărătorul. La finalul perioadei de Sărbători, arborii sunt luați înapoi. E un avantaj, pentru că iată, nu trebuie să ai această grijă – ce fac cu bradul? Valeriu spune că firma scoțiană îi adună și îi duce la fabrica lor de prelucrare. Fac din ei scândură, mobilier, biomasă. Nu se pierde nimic. Cât despre plantații, el spune că beneficiază de tratamente serioase. „E o industrie aici. Aceste păduri imense nu sunt lăsate așa, la voia întâmplării. Îi tratează, au substanțe, se fac lucrări de igienizare, au grijă de ei”, explică el.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi