Municipiile Beiuş, Marghita, Salonta şi oraşul Aleşd vor avea în luna mai a acestui an câte o platformă de colectare a deşeurilor mari, altele decât cele ridicate de firmele de salubritate, unde populaţia le va putea depune în mod gratuit.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Bihor, a fost semnat contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru construirea celor patru puncte de colectare a deşeurilor în localităţile menţionate, valoarea totală a ofertei câştigătoare fiind de 4.661.514,73 lei, fără TVA.
Termenul maxim de execuţie stabilit este de 120 de zile calendaristice de la emiterea ordinului de începere a lucărilor.
Consiliul Judeţean Bihor finanţează construirea şi dotarea platformelor, iar primăriile vor asigura condiţiile necesare exploatării acestor centre de colectare separată a deşeurilor şi vor crea regulamentul prin care acestea vor putea deservi şi alte unităţi administrativ-teritoriale.
Fiecare cetăţean deţinător al unui contract cu firma de salubritate va putea depozita, cu titlu gratuit, în cele 12 containere dedicate, toate acele categorii de deşeuri care nu sunt ridicate de către operatorul de curăţenie, cum ar fi: mobilier vechi, covoare uzate, gresie spartă, obiecte sanitare dezafectate, moloz, resturi din construcţii şi amenajări, ambalaje metalice, sticlă, deşeuri electrice / electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, deşeuri vegetale ş.a.
„În luna mai, anul viitor, vom preda cele 4 puncte de colectare primăriilor, pe terenul cărora au fost realizate investiţiile, cetăţenii putând să depoziteze gratuit, în anii următori, deşeurile de mari dimensiuni. Ne propunem să trecem la o nouă etapă. Urmează să dezvoltăm şi alte puncte de colectare, în primăvara anului 2023, în alte comunităţi mari din judeţ: Valea lui Mihai, Săcueni, Tinca, Ştei, Tileagd şi Vadu Crişului. Vom contacta primăriile să ne pună la dispoziţie terenul pe care să realizăm punctele de colectare. În felul acesta, în 2-3 ani, amenajându-se şi alte puncte, bihorenii vor putea să-şi depoziteze la distanţe rezonabile deşeurile mari. Depozitarea ilegală se va reduce şi judeţul Bihor va fi mai curat”, a precizat preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Lucrările celor patru platforme vor fi executate de asocierea de firme S.C. Da Vinci Construct & Proiect SRL, lider de asociere şi S.C. Antrepriză Construcţii edilitare SRL.
În Oradea, municipiul reşedinţă de judeţ, funcţionează două asemenea Centre de colectare selectivă a deşeurilor. Primul centru a fost construit de operatorul de salubritate RER pe strada Thurzo Sandor şi a fost dat în funcţiune în noiembrie 2017. Al doilea este situat pe strada Uzinelor şi a fost deschis în decembrie 2019. Ambele centre au fost realizate de către RER din cei 850.000 de euro pe care firma de salubritate RER şi i-a asumat ca investiţii, atunci când Primăria Oradea a prelungit contractul de salubritate pe următorii 4 ani.
Prin realizarea celor trei platforme în municipiile Beiuş, Marghita, Salonta, toate municipiile din judeţ vor avea astfel centre de colectare selectivă a deşeurilor mari.
Sursa: Agerpres