La 1 iunie, Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc va deschide expoziția permanentă. Acest lucru înseamnă că vizitatorii vor putea vedea mii de piese valoroase ce vor fi expuse în 12 săli. 1 iunie e „ziua de naștere” a muzeului, pentru că instituția a fost deschisă la 1 iunie 1936. Merită menționat că în 1941, la nici cinci ani de la înființare, muzeul a fost „împachetat”, urcat în vagoane de tren și transportat tocmai la Măneciu-Ungureni, pe Valea Prahovei, pentru a-l pune la adăpost din calea celui de-al doilea război Mondial…
„Suntem în fața unui proiect ambițios, în care vom etala adevărate comori. Vor avea șansa să iasă din întuneric numeroase obiecte ce stăteau în depozite. Este un moment important, la care întreaga echipă a muzeului a muncit enorm. În perioada în care muzeul a fost în renovare am scos toate piesele și am avut chiar și noi surprize să descoperim și să redescoperim piese extraordinare ce se păstrau în cutii și pe care acum le vom scoate la lumină. Muzeul are un patrimoniu de 15.000 de obiecte – etnografice, unelte de uz casnic, instalații țărănești, adunate în ultima sută de ani”, a explicat, pentru forestmania.ro, managerul muzeului, Bogdan Stamatin.
Bucăți de istorie
Una dintre piesele rare ale muzeului este un car de lemn din secolul al XVII-lea, cu care se făcea transportul vinului dinspre sudul Moldovei către nord. Un alt obiect valoros este o monoxilă cioplită într-un buștean și care provine din localitatea Vama.
Din colecție mai fac parte lăzi de zestre, țesături și multe alte obiecte de artă țărănească. Toate acestea și multe altele vor putea fi admirate începând cu data de 1 iunie și vor sta acolo mulți ani. Cei de la muzeu ne-au spus că expoziția permanentă anterioară a stat în muzeu între anii 1968 și 2018, prin urmare și aceasta va sta câteva decenii. Motiv pentru care au grijă la fiecare detaliu, la fiecare piesă.
„Unde e lemnul?”
În acest moment, în Muzeu este deschisă o expoziție intitulată „Pădurea din vis”, reprezentând o colecție de artă modernă contemporană din lemn.
„Am creat această expoziție la cererea publicului. Veneau și întrebau „Unde e lemnul? Vrem să vedem lemn, pentru că suntem la Muzeul lemnului” ni se spunea. Și atunci am scos din depozite aceste piese impunătoare, 15 statui din lemn, sculptate de artiști cunoscuți la nivel național sau local. Ele au fost expuse într-un context oniric, e o viziune-fantezie, cu un efect suprarealist: creează în sală o energie care i-a lăsat cu gura căscată pe vizitatori”, dezvăluie Bogdan Stamatin.
Drumul caselor țărănești
Muzeul din Câmpulung a devenit parte a comunității și își întinde „rădăcinile” și în exterior, prin proiecte ce depășesc clădirea propriu-zisă. Unul dintre acestea, despre care am mai scris și noi, este Mediateca Ocolului Câmpulung. O colecție ce crește pe zi ce trece și care conține imagini și documente relevante pentru istoria locului. Un alt proiect este „Drumul caselor țărănești”, adică o extensie a colecțiilor muzeului transpusă într-un traseu pe văile din jur și în care vizitatorii admiră casele „de pe vremuri”, rămase încă în picioare și care reflectă modul în care localnicii își ridicau pe vremuri gospodăriile. Cei care parcurg traseul află detalii despre materialele de construcție, arhitectura timpului, viziunea care a stat la baza ridicării gospodăriilor și povestea familiei respective.
De altfel, cei de la muzeu sunt foarte implicați în viața obștei. Organizează mereu evenimente în care implică școli, parohii, etnografi, meșteri, istorici. De Crăciun se cântă colinde, Ziua Națională e celebrată cum se cuvine, în martie de fac mărțișoare, de Paști se retrăiesc tradiții… În timp, muzeul e devenit tot mai viu, ca un personaj activ și creativ care muncește neobosit pentru a păstra vie memoria locurilor și oamenilor. Și o face cum trebuie, din moment ce mii de oameni vin an de an din toată țara și din afara ei pentru a admira exponatele. O statistică a relevat faptul că anul trecut, în decursul a 3 luni, peste 5.500 de vizitatori au trecut pragul muzeului din Câmpulung Moldovenesc.
„Misiunea noastră este să facem din muzeu un spațiu al dialogului. Încercăm să convingem oamenii să revină la vechile obiecte din lemn – într-un fel faci un aluat cu ustensile din lemn, altfel cu plastic! Mansarda noastră, de exemplu, care era năruită… a devenit un pod superb, cu grinzi care au peste o sută de ani și care sunt fabuloase!
Milităm și pentru protejarea mediului, dar și pentru construcția de case din lemn și revenirea la ceea ce azi numim „tradiții” și care era felul nostru de a trăi acum ceva timp… Lemnul are o căldură de neînlocuit și oferă o senzație instantă de bine”, spune Bogdan Stamatin.
Foto: Muzeul „Arta Lemnului”