Comisia propune un nou regulament menit să stopeze defrişările care au ca scop extinderea terenurilor agricole.
„Noile norme propuse ar garanta că produsele pe care cetăţenii UE le cumpără, le utilizează şi le consumă pe piaţa UE nu contribuie la defrişările şi la degradarea pădurilor la nivel mondial. Principalul factor care contribuie la aceste procese este extinderea terenurilor agricole, în scopul producerii unor materii prime”, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Noul regulament UE împotriva defrișărilor stabilește reguli obligatorii de due diligence pentru operatorii care introduc pe piața UE produse specifice asociate cu defrișările și degradarea pădurilor cum ar fi soia, carnea de vită, uleiul de palmier, lemnul, cacaoa și cafeaua și unele produse derivate, precum pielea, ciocolata si mobilierul. Scopul este cel de a se asigura că pe piața UE sunt permise doar produse provenite din zone nedefrişate și legale (conform legislaţiei țării de origine). În acest sens, firmele vor fi obligate să specifice coordonatele geografice ale terenului pe care au fost produse mărfurile pe care le importă pe piața europeană.
Această trasabilitate riguroasă este menită să asigure că pe piața UE intră numai produse care provin din zone care nu au fost defrişate și că autoritățile de aplicare a legii din statele membre dispun de mijloacele necesare pentru a monitoriza acest lucru. Un sistem de evaluare comparativă gestionat de Comisie va identifica țările care prezintă un risc scăzut, standard sau ridicat de a produce materii prime sau produse care nu sunt ferite de defrișări, sau care sunt conforme cu legislația țării producătoare.
Obligațiile pentru companii și autorități vor varia în funcție de nivelul de risc al țării, sau regiunii de producție, cu cerințe simplificate de due diligence pentru produsele din zone cu risc scăzut și controale consolidate pentru zonele cu risc ridicat de defrişare.
Companiile care introduc pe piață materii prime și produse relevante vor fi monitorizate și trase la răspundere de către autoritățile de aplicare a legii în cazul în care nu respectă cerințele de reglementare.
Companiile vor trebui să depună la un sistem informațional european o declarație prin care să confirme că au exercitat cu succes diligența necesară și că produsele pe care le introduc pe piață sunt conforme cu standardele UE.
Promovând consumul de produse provenit din zone „fără defrișări” și reducând costurile impactului UE asupra defrișării globale și a degradării pădurilor, se așteaptă ca noile reguli să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și pierderea biodiversității.
Sursa: Agerpres
Foto: CIFOR/Yayan Indriatmoko