DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.2 C
București
5.2 C
Sibiu
9.3 C
Suceava
3.2 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
3.6 C
Braşov
6.6 C
Bistrița
7 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

Noul „aur”: piața globală a lemnului recuperat va atinge 74 de miliarde de dolari până în 2030

Recomandate

La începutul acestei săptămâni, un buștean de pin vechi de 3.000 de ani a fost scos la licitație în Tasmania. Valoarea lui – 120.000 de dolari.

După cum relatează woodcentral.com, lemnul vechi recuperat este „noul aur”, iar companiile investesc în utilaje pentru a-l scoate din mine vechi sau de pe fundul oceanului sau lacurilor. Este mai mult „o vânătoare de comori”: buștenii recuperați sunt extrem de valoroși pentru mobilier, artă sau construcții de nave.

Locul de unde a fost extras pinul scos la licitație este bogat: au mai rămas opt camioane de bușteni de pin Huon de scos, iar cheresteaua va fi „neprețuită”.

Accesul la pini și readucerea lor în civilizație este o provocare. În 2022, australianul Matthew Denholm a dezvăluit că Sustainable Timbers Tasmania folosește o cale ferată instalată în sălbăticie și folosită cândva pentru a transporta cupru de la mina Mt Lyell din Queenstown până la portul Macquarie.

„Trebuie să căutăm vechile piste de cai”, spune directorul operațiunilor North West al companiei forestiere de stat. Acestea sunt abia perceptibile, având în vedere trecerea timpului, de când forestierii foloseau cai pentru a căruia buștenii către râul King sau afluenți.

„Există o piață foarte mare pentru acest tip de lemn”, spun cei de la Sustainable Timber Tasmania, care au început plantarea a 17.000 de puieți de pin Huon. „Este o oportunitate grozavă că în timp ce suntem aici, putem să salvăm resursa veche și să restabilim în același suprafața, plantând pentru viitoarele generații.”

Piața globală a lemnului recuperat va atinge 74 de miliarde de dolari până în 2030, spun specialiștii.

Datorită vechimii și creșterii lente, lemnul recuperat este de obicei considerat superior lemnului nou recoltat și este mai puțin predispus la probleme precum contracția și deformarea.

Lupta globală pentru cherestea recuperată a făcut ca Hydrowood, cu sediul în Tasmania, să strângă 2 milioane de dolari, ca parte a unui fond participativ, prin „OnMarket” – cea mai mare platformă de strângere de capital din Australia. Ei dețin cel mai mare utilaj subacvatic din lume.

„Există o penurie globală de cherestea produsă din lemn vechi, cererea urmând să se dubleze de patru ori până în 2050”, potrivit co-fondatorului Hydrowood, Andrew Morgan. „Cu o reducere a producției forestiere native (în Australia) și o ofertă redusă din cauza incendiilor de vegetație și a cererii crescute de cherestea decorativă, Hydrowood poate satisface cererea, în viitor.”

Anul trecut, Hydrowood a semnat un acord de distribuție cu Mortlock Timbers și a extras până în prezent 6.000 de metri cubi de cherestea de pe fundul lacului Pieman.

Sursa: Wood Central

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi