DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Noul complex social al Mănăstirii Putna: la mesele din stejar vor sta mii de pelerini anual

Recomandate

În incinta Mănăstirii Putna funcționează un nou complex, a cărui recepție a avut loc în urmă cu câteva zile. Una din săli este, practic, îmbrăcată în lemn și arată spectaculos. Zeci de mii de pelerini trec an de an pragul sfântului locaș. Găsesc aici liniște sufletească, sprijin duhovnicesc, dar și o masă caldă sau un pat pentru odihnă.

La sărbători sau hramuri, Mănăstirea se umple de credincioși din toată țara sau chiar de peste hotare. Este și motivul pentru care era nevoie de un loc special pentru ei.Pe de o parte, pentru a le asigura condiții potrivite, pe de alta, pentru a proteja mănăstirea clădită în 1469 de Ștefan cel Mare. De altfel, aici se află și mormântul marelui domnitor.

Centrul Social „Sfântul Ierarh Nicolae” se află la intrarea pe teritoriul Mănăstirii Putna, la o distanță de circa 500 de metri de incinta istorică.

Funcția principală a clădirii este de alimentație publică, cu o capacitate de aproximativ 400 de persoane, distribuite în două săli pentru servit masa, situate la demisolul și parterul clădirii. Sala de la demisol este prevăzută a asigura servirea mesei în regim de autoservire.

Potrivit Notei justificative a proiectului, „în condițiile lipsei de spații de servire a mesei care să fie suficiente pentru vizitatori, se apelează la un spațiu de servire a mesei aflat foarte aproape de biserica voievodală din incinta istorică, care se supraaglomerează în sezonul de vară și în zilele de sărbătoare.

Ca urmare, din cauza afluxului foarte mare de vizitatori, mai ales cu ocazia sărbătorilor religioase, când mii de persoane vin la mănăstire, spațiile de preparare a alimentelor și de servire a mesei pentru vizitatorii care solicită masă de la mănăstire sunt insuficiente și riscă să devină improprii din punct de vedere igienico‑sanitar, din cauza aglomerației”.

Prin urmare, era nevoie de un nou spațiu, care să rezolve câteva probleme importate cu care mănăstirea se confruntă de mult timp în activitatea de primire a vizitatorilor.

Centrul va aduce următoarele beneficii:

  • oferirea mesei în condiții corespunzătoare pentru vizitatori și în special pentru persoanele defavorizate;
  • crearea de spații echipate corespunzător preparării unei cantități suficiente de mâncare în condiții igienico-sanitare conform normelor in vigoare;
  • eliminarea riscului ca spațiile de preparare și de servire a mesei existente în prezent să devină improprii din punct de vedere igienico-sanitar în condiții de aglomerare;
  • eliminarea supraaglomerărilor din incinta sacră, datorate persoanelor care așteaptă la rând pentru a li se servi masa, asigurându-se astfel o mai bună vizitare a monumentului istoric si a muzeului;
  • eliminarea distanței prea mari dintre spațiul de servire a mesei și spațiul de cazare.

Parțial stejar, parțial MDF furniruit

Părintele Iustinian de la Putna este și arhitect și ne-a oferit câteva detalii.

„Până acum, pelerinii erau primiți în corturi, la hramuri sau marile sărbători. Era multă agitație, aglomerație. Noi trebuie să protejăm și mănăstirea și avem nevoie și de liniște.

La noul centru, am ales să lucrăm cu stejar. Iar sala de mese are și MDF furniruit. Este o structură de OSB, peste care s-a pus acest MDF. La îmbinări este stejar. Era nevoie de o structură ușoară, dar care să arate și bine”, a precizat părintele Iustinian pentru forestmania.ro.

Noul centru a fost construit de o firmă din Botoșani, Simion Tehnoconstruct, de care cei de la mănăstire sunt foarte mulțumiți. Firma are în portofoliu numeroase lucrări în țară, de la creșe, baze sportive, cămine studențești, judecătorii sau chiar consolidări de drumuri și versanți.

„Lemnul este un material care a fost și va rămâne legat de sufletul românilor. Este altceva când construiești cu lemn. Din păcate, nu se construiește destul cu lemn. Noi îl recomandăm”, ne-a declarat reprezentantul firmei din Botoșani.

Sursa foto: simiontehnoconstruct.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi