Primăria Craiova plătește 380.477 de lei ca să aducă o biserică din lemn, din Gorj. Biserica este monument istoric şi a fost donată Craiovei, arată gds.ro. Autorităţile craiovene suportă cheltuielile cu expertizele, cu relocarea monumentului şi amplasarea în grădina Mihai Bravu din Bănie.
Biserica din Lemn din Pocruia, situată în judeţul Gorj, oraşul Tismana a fost donată de către Arhiepiscopia Craiovei oraşului Craiova. Pentru relocarea şi restaurarea bisericii, primăria Craiova a făcut în anul 2015 o serie de expertize, a întocmit documentaţiile necesare preluării şi mutării. Cheltuielile prevăzute în devizul general aferent investiţiei au suferit modificări de atunci, rezultând o creştere cu 61.480 de lei. Valoarea totală a ajuns la 380.477 de lei din care costul montajului se ridică la 263.660 de lei. Consilierii locali sunt chemaţi să-şi dea girul pentru aceste modificări, ulterior lăcaşul de cult urmând să ajungă în Cetatea Băniei.
Biserica de lemn din Pocruia a fost construită la începutul secolului al XIX-lea. Are hramul „Sfântul Andrei” și este monument istoric.
Bisericuţa din lemn va fi dezasamblată bucată cu bucată şi montată apoi în părculeţul Mihai Bravu din Craiova. Cu aceasta ocazie vor fi înlocuite toate elementele din lemn deteriorate.
„Ne pare rău, dar decât să stea închisă și să se dărâme, preferăm să fie undeva restaurată”, a spus Vasile Popescu, preotul din satul Pocruia. Iar Primăria Tismana nu dispune de fondurile necesare pentru a salva monumentul.
Biserica restaurată și reamplasată va intra în circuitul turistic al monumentelor de artă și arhitectură ale municipiului Craiova, constituind un exemplu de arhitectură tradițională specifică regiunii Oltenia.
Vecinătatea cu nou înființatul Centru de restaurare, conservare și vizualizare ale obiectelor de patrimoniu din Oltenia (Casa Bengescu, str. Brestei, nr.24), constituie un avantaj suplimentar pentru susținerea destinației turistice și culturale a monumentului de artă si arhitectură care este Biserica Pocruia.
Elementele de decorație interioară precum și restul elementelor de mobilier și a obiectelor de cult existente în biserică se vor recondiționa/restaura și reamplasa în interiorul bisericii, pentru a putea fi expuse publicului. Biserica va beneficia de instalație electrică pentru iluminat interior și de iluminat architectural, se arată în documentația Primăriei Craiova.
Sursa: gds.ro, Primaria Craiova