Producția de mașini electrice s-ar putea opri în zece ani dacă nu se găsește o soluție mai puțin păguboasă pentru fabricarea de baterii pe bază de litiu: extracția acestuia devine o problemă, relatează Euro News Green.
Câmpurile de extracție cu litiu din America de Sud au fost surprinse de un fotograf aerian la o definiție uimitoare. Dar, în timp ce imaginile pot fi uimitoare la privit, ele reprezintă partea întunecată a lumii noastre care devine rapid „electrică”.
Litiul reprezintă o cale de a ieși din dependența noastră de producția de combustibili fosili. Fiind cel mai ușor metal cunoscut de pe planetă, este acum utilizat pe scară largă în dispozitivele electrice, de la telefoane mobile și laptopuri, la mașini și avioane.
Bateriile pe bază de litiu ioni sunt cele mai renumite pentru alimentarea vehiculelor electrice, care vor reprezenta până la 60% din vânzările de mașini noi până în 2030. Bateria unui Tesla Model S, de exemplu, folosește aproximativ 12 kg de litiu.
Aceste baterii sunt cheia pentru puterea ușoară, reîncărcabilă. În prezent, cererea de litiu este fără precedent și mulți spun că este esențial pentru a trece la sursele regenerabile.
Cu toate acestea, nu vine fără un cost – exploatarea elementului chimic poate fi dăunătoare mediului.
Fotograful aerian german Tom Hegen este specializat în documentarea urmelor pe care le lăsăm pe suprafața pământului. Munca sa oferă o privire de ansamblu asupra locurilor în care extragem, rafinăm și consumăm resurse, cu cea mai recentă serie a lui care expune „Triunghiul de litiu”.
Această regiune bogată în depozite naturale se găsește unde se întâlnesc granițele Chile, Argentina și Bolivia. Și aproximativ un sfert este depozitat în salina Salar de Atacama din nordul statului Chile.
Nuanțele vii ale câmpurilor de litiu sau iazurilor sunt cauzate de diferite concentrații de carbonat de litiu. Culorile lor pot varia de la un alb roz, la un turcoaz, la un galben-canar foarte accentuat.
Un articol din 2015 din New Scientist a descris câmpurile drept „peisaje suprareale în care se nasc bateriile”.
De ce extracția litiului este dăunătoare pentru mediu?
Orice tip de extragere a resurselor este dăunătoare planetei. Acest lucru se datorează faptului că îndepărtarea acestor materii prime poate duce la degradarea solului, lipsa de apă, pierderea biodiversității, deteriorarea funcțiilor ecosistemelor și o creștere a încălzirii globale.
Dar când ne gândim la extracție, ne gândim la combustibilii fosili precum cărbunele și gazul. Din păcate, litiul se încadrează și el sub aceeași umbrelă, în ciuda faptului că deschide calea pentru un viitor electric. Litiul poate fi descris ca mineralul neregenerabil care face posibilă energia regenerabilă – adesea prezentat drept următorul petrol.
Extracția de litiu dăunează inevitabil solului și provoacă contaminarea aerului.
Potrivit unui raport al Friends of the Earth (FoE), extracția litiului dăunează inevitabil solului și provoacă o contaminare uriașă a aerului. Pe măsură ce cererea crește, impactul mineritului „afectează din ce în ce mai mult comunitățile în care are loc această extracție dăunătoare, punându-le în pericol accesul la apă”, se spune în raport.
Locurile din America de Sud unde se găsește litiul sunt situate în teritorii aride. În aceste locuri, accesul la apă este esențial pentru comunitățile locale și mijloacele lor de existență, precum și pentru flora și fauna locală.
În salina Atacama din Chile, mineritul consumă, contaminează și deturnează resursele rare de apă de la comunitățile locale.
Este nevoie de aproximativ 2,2 milioane de litri de apă pentru a produce o tonă de litiu.
Producția de litiu prin iazuri de evaporare folosește multă apă – în jur de 21 de milioane de litri pe zi. Este nevoie de aproximativ 2,2 milioane de litri de apă pentru a produce o tonă de litiu.
„Extracția litiului a provocat conflicte legate de apă cu diferite comunități, cum ar fi comunitatea Toconao din nordul Chile”, precizează raportul FoE.
Deci ar trebui să încetăm să extragem litiu pentru baterii?
Un raport similar publicat în 2021 de organizația nonprofit BePe (Bienaventuradors de Pobres) identifică, de asemenea, apa ca fiind o preocupare principală pentru operațiunile miniere cu litiu.
Acesta susține că nu s-au făcut suficiente cercetări cu privire la potențiala contaminare a apei și că „activitatea trebuie oprită până când sunt disponibile studii care să determine amploarea daunelor”.
Gleb Yushin, profesor la Școala de Materiale și Inginerie de la Georgia Institute of Technology, SUA, susține că noua tehnologie a bateriilor trebuie dezvoltată folosind materiale mai comune, mai ecologice. Lucrarea sa este publicată în revista Nature, alături de co-autori, inclusiv Kostiantyn Turcheniuk.
Deoarece rezervele de litiu și cobalt nu vor satisface cererea viitoare, elementele sugerate asupra cărora să se concentreze sunt fierul și siliciul.
Cercetători precum Yushin lucrează la noi alternative de baterii care ar înlocui litiu și cobaltul (un alt metal dăunător) cu materiale mai puțin toxice și mai ușor accesibile. Deoarece rezervele de litiu și cobalt nu vor satisface cererea viitoare, elementele sugerate asupra cărora să se concentreze sunt fierul și siliciul.
Spre deosebire de bateriile litiu-ion, bateriile cu flux de fier sunt, de asemenea, mai ieftine de fabricat, a declarat recent Rich Hossfeld veteranul din domeniul energiei regenerabile pentru Bloomberg, într-un articol intitulat „Descoperirea bateriei de fier ar putea lua prânzul cu litiu”.
„Facem apel la oamenii de știință și agențiile de finanțare să acorde prioritate cercetării și dezvoltării electrozilor bazați pe elemente abundente”, susține Yushin. „În caz contrar, fabricarea mașinilor electrice se va bloca într-un deceniu.”
Sursa: Euro News Green
Foto: Tom Hegen