DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.9 C
București
9.1 C
Sibiu
4.6 C
Suceava
9.2 C
Covasna
7.4 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
8 C
Bistrița
9.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

Oamenii lemnului: Dănuț și povestea lui de operator pe forwarder în Spania

Recomandate

Un tânăr român manevrează un forwarder de ultimă generație în pădurile orașului spaniol Lugo. La câțiva pași de celebrele ziduri romane din zonă, atracție turistică mondială, intrate în patrimoniul UNESCO. Dănuț face echipă cu spanioli și un portughez și e privit cu ochi buni de patroni.

Fiu de drujbist

Povestea lui e atipică… Pentru că nu e plecat la muncă în străinătate, ca mulți alții, ci e acolo de la 15 ani. Tatăl său, fasonator mecanic, a plecat primul din țară. A găsit de lucru la o firmă de exploatare forestieră și s-a dus fără să stea pe gânduri.

Originari din Întorsura Buzăului, județul Covasna, el și soția s-au mutat la un moment dat în județul Brașov. Nu a ajutat prea mult această schimbare, pentru că și aici opțiunile erau limitate. Ajuns în Spania, a muncit, s-a dovedit serios și, după un timp, și-a adus și soția și fiul. Dănuț avea 15 ani când a ajuns în Galicia, important centru forestier.

Producător de cherestea

Lugo este capitala provinciei cu același nume din Comunitatea autonomă Galicia, situată în nord-vestul Spaniei. Un oraș important, un oraș „verde”, ca de altfel întreaga parte nord-vestică a Spaniei. Este înconjurat de zidurile intacte ale unei cetăți romane.

Aceste ziduri ridicate în secolul al III-lea sunt protejate de UNESCO, fiind parte a Patrimoniului Cultural Mondial.

Industria este rară aici și aproape exclusiv dedicată prelucrării produselor agricole – lactate, carne. Dar și lemnului, Lugo fiind un important producător de cherestea.

Nu se pierde nimic

„Am făcut școala aici, în Spania, de la 15 la 18 ani. Apoi am vrut să muncesc. Nu mă atrăgea ideea să continui studiile… Preferam să fiu independent, să am banii mei și asta cât mai repede, nu să mă țină părinții. I-am spus lui taică-meu să mă ia la el la firmă, că mi-ar plăcea. M-a dus. Am început cu un instructaj și prima dată am lucrat pe un încărcător. Apoi pe harvester și, în ultimii ani, sunt operator pe un forwarder 1510 G de la John Deere”, povestește Dănuț pentru forestmania.ro.

Firma la care lucrează are 8 echipe de exploatare forestieră. Munca lor nu are de-a face cu… complicațiile de la noi. Ei lucrează în păduri de producție și fac tăieri rase în parchete de pini și eucalipt, plantații cu creștere rapidă. Nu se marchează nimic, doar se taie și se transportă spre fabrici de prelucrare.

„Fiecare echipă are harvester și forwarder. Scoatem lemnul și îl încărcăm în camioane. Fiecare camion vine cu o fișă care se completează în 3 exemplare. Una la șoferul camionului, una la mine, una la fabrica de destinație. Lemnul e sortat pe calități și dimensiuni. Nu se amestecă. Pentru că unele merg la cherestea, altele la plăci, resturile la centrala pe biomasă. Au construit-o acum câțiva ani și produce energie termică pentru clădirile publice. Nu se pierde nimic. După noi vine un utilaj care adună tot. Rămâne lună locul”.

Două carduri

Când s-a angajat, lui Dănuț i-au făcut contract și asigurare. Firma trebuie să fie complet acoperită, în caz de accidente. E o meserie plină de riscuri.

„Nu poți să faci un pas în firmă până nu ai acte în regulă. Nu se joacă nimeni cu chestia asta.

Odată ce ai primit utilajul, primești o trusă (cu câteva scule, nu pentru lucrări grele), echipament de lucru și două carduri. Unul e pentru motorină, altul pentru cheltuieli. Acesta al doilea are pe el bani pentru masă și cazare. În caz că parchetul e mai departe și ai nevoie să dormi la o pensiune sau hotel în zona respectivă. Mergem cu echipa și timp de o săptămână mâncăm la un restaurant și dormim la hotel sau pensiune. La final ni se face factură, pe care o achităm cu acest card. Pe card sunt 1.000 de euro. Dacă nevoile depășesc această sumă, sunăm la birou și se completează imediat. Dar nu s-a întâmplat până acum să depășească.

În caz că se întâmplă ceva cu utilajul, vin cei de la reprezentanță și rezolvă. Dar nu se întâmplă, pentru că reviziile sunt la zi, programate la ore fixe… La fiecare 3 zile vin cu cisterna să alimenteze cu combustibil. Fiecare are și un rezervor extern, de 700 de litri forwarder-ul și de 1.000 de litri harvester-ul. Ni se lasă și lanțuri, lame, alte accesorii. Se lucrează foarte-foarte civilizat și eficient. Ca să nu întrerupi lucrul în parchet din te miri ce motive”, ne mai spune Dănuț.

O regiune iubitoare de lemn

Statisticile arată că regiunea Galicia este o forță în sectorul forestier european. Potrivit unor studii citate de forest-monitor.eu, „pentru transportul lemnului recoltat în Galicia este nevoie de ordinul a 1.000 până la 1.100 de curse cu camionul pe zi”.

Aici se organizează periodic târguri ale sectorului – cu utilaje și ultimele inovații din domeniu, concursuri și expoziții, iar autoritățile locale susțin orice înseamnă lemn.

Un proiect impresionant se derulează în Lugo, de doi ani: un cartier verde, în care vedetă este lemnul. Este vorba despre LIFE Lugo + Biodinámico, proiect ce prevede nici mai mult, nici mai puțin decât construcția de cartiere durabile.

A fost dat ca exemplu de Comisia Europeană: iată ce se poate face în orașe pentru a îmbunătăți viața oamenilor, prin bioecomie. (Vom dedica un articol mai amplu acestui proiect).

Trebuie să mai și trăiești…

Revenind la Dănuț. Prezent în grupurile de forestieri din online și având prieteni peste tot, inclusiv în România, e la curent cu sistemul de lucru de la noi. E de părere că totul ține de mentalitate.

„Să vă dau un exemplu. Pe tata îl durea o încheietură de la mână acum câteva zile. I-am zis să mergem la medic. N-a vrut. Am insistat, i-am spus că de-aia sunt acolo acei oameni, să ajute… N-a vrut. Azi dimineață a trebuit să îl duc la Urgență… Pentru că asta e mentalitatea. Stai până pici. Așa facem cu toate în România.

Eu, de exemplu, pot veni la muncă îmbrăcat în alb, că nu mă murdăresc, nu am cum, nu am unde. Vorbeam cu un coleg din țară și mi-a spus că în România dacă nu ești murdar pe mâini înseamnă că n-ai muncit. Aici nu există așa ceva. Avem și uniforme bune, de calitate. Pentru vânt, pentru apă…”.

Dănuț lucrează de luni până vineri, 8 ore pe zi. În cazul în care e nevoie să se lucreze și sâmbăta, sunt plătiți pentru ore suplimentare. De multe ori patronii le oferă și bonusuri, în funcție de volumul de lemn scos.

„Am avut o perioadă în care lucram mai mult, ce-i drept. Dar apoi mi-am dat seama că nu are rost. Faci bani și nu ai timp să îi cheltui… Am observat chestia asta în România, această dorință de a aduna, de a avea case, lucruri… Lumea pune prea mult accent pe partea asta materială. Eu nu. Eu vreau să și trăiesc. Să mă bucur de viață. Am început să călătoresc. Mergi, vezi lucruri, oameni, obiceiuri. Te bucuri. Nu zice nimeni să nu muncești, că doar și noi muncim. Dar … cu ce rămâi? Trebuie să și trăiești viața…”

Câteva lecții

De când era mic, tatăl său i-a spus câteva lucruri care i s-au întipărit în minte. „Să faci lucrurile în așa fel încât să nu fie nevoie să vină altul în urma ta. Să confirmi, acolo unde ești, să convingi că au făcut bine alegându-te pe tine. Să poți să te duci cu tot obrazul. Să îți vezi de treabă”. O listă de principii sănătoase, de ardelean serios. Dănuț le aplică zi de zi.

„Nu-mi place ideea să vină cineva în urma mea și să vadă că am făcut ceva greșit, care trebuie reparat sau schimbat. Exclus. Aici la firmă – și nu doar aici – ei îți oferă toate condițiile. Treaba ta e să confirmi așteptările și să faci ce ai de făcut”.

Cel mai mult contează utilajele, spune Dănuț. Lucrezi fără probleme, fără stres, nu stai sub ele… Patronii i-au spus că vor să îi cumpere cel mai mare model de forwarder, 1910 G. Adică o macara mai puternică și capacitate mult mai mare de încărcare. Plus că e mai eficient pe distanțe lungi. Ca preț, e și mai scump decât cel pe care îl are acum, 1510 G, cu peste 25 la sută. Asta înseamnă apreciere.

„Am văzut că mai nou sunt și în România ceva utilaje moderne și mă bucur. Ăsta e viitorul, până nu îl ai și lucrezi cu el nu îți dai seama cât de mult contează. Cât de eficient e. Este și o formă de respect pentru oamenii cu care lucrezi, dar și pentru pădure. Și e bine pentru business, că merge totul mai repede, altfel scoți lemnul”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi