În septembrie, Octavian Bindiu din Timiș și-a cumpărat un forwarder „John Deere” 1910E, second hand. Deja e foarte mulțumit de el. După primele 300 de ore lucrate, spune că la principale „ai o mai buna productivitate, prin volumul mare de lemn transportat”.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2023/12/bindiu1-1024x768.jpeg)
„Practic, volumul de lemn s-a triplat. Acest lucru vine însă și cu alte avantaje: o ușurare a muncii, a condițiilor de muncă și reducerea fluctuației de personal”, spune el, pentru forestmania.ro.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2023/12/bindiu2-1.jpeg)
Nu e o decizie ușoară să treci la un utilaj mai mare, mai scump… Octavian și-a făcut toate calculele pe termen mediu, nu scurt. Și a văzut că ies bine pentru firmă. „Doresc să le transmit colegilor forestieri să aibă curaj când se gândesc să se tehnologizeze. Pentru că rezultatele nu vor întârzia să apară”.
„Din păcate, România nu produce astfel de utilaje. Nu-mi fac griji referitor la piese, mentenanță și service. Și această tehnologie are costurile ei, la fel ca orice autovehicul sau mașină pe care o cumpărăm pentru familie. Dar le iei în calcul pe toate când faci o astfel de achiziție”.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2023/12/bindiu4-1024x857.jpeg)
Octavian așteată cu nerăbdare să aplice pentru schema de finanțare prin Planul Național Strategic. „Este prima dată când statul vine cu un astfel de ajutor pentru sectorul forestier. Un ajutor mai mult decât bine venit. Aș aplica tot pentru un 1910E sau G, bineînțeles nou! Numai după ce lucrezi cu el îți dai seama cât ai de câștigat, câtă eficiență are. Numai beneficii.”
Am scris și despre Sorin Olteanu, mecanicul Elmas, cei care aduc utilajele „John Deere” la noi. Puteți citi despre el AICI.
Schema de finanțare prin Planul Național Strategic este în valoare de 86,6 milioane de euro. Măsura va fi implementată prin AFIR, sprijinul fiind de 65% (co-finanțare 35%), banii urmând să fie alocați în două tranșe, prima de 40 milioane de euro și a doua, de 46,6 mil. euro, anul viitor.
Pot accesa aceste fonduri doar operatori economici care lucrează deja – menirea acestor fonduri fiind de a-i susține pe cei care scot lemnul din pădure, nu start up-uri sau firme noi înființate.
ASFOR face parte din grupul de lucru în care se realizează ghidul de finanțare, alături de specialiștii din Ministerul Agriculturii. Mai multe detalii despre măsură, AICI.