Ministrul Mediului a emis un ordin potrivit căruia cel mai nou angajat al instituției, Lóránd Árpád Fülöp, va avea ca atribuții gestionarea fondurilor PNRR, adică aproape 4 miliarde de euro.
Fülöp a ajuns în Ministerul Mediului pe 21 decembrie, ca secretar de stat, după ce fusese, aproape un an, președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. De câteva zile, mai exact din 4 ianuarie 2023, a primit și atribuții: coordonator al activității Direcției Generale PNRR și coordonator al implementării proceselor juridice ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în domeniul protecției mediului.
El va fi totodată și ordonator principal de credite și va aproba lista proiectelor aprobate pentru finanțare, precum și toate documentele privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor în cadrul proiectelor implementate prin PNRR.
Lóránd Árpád Fülöp este licențiat în matematică, dar și în comunicare și relații publice. De asemenea, face și un doctorat în arte teatrale la Universitatea de Arte din Târgu Mureș și este membru al organizației UDMR Târgu Mureș.
El a postat pe pagina sa oficială de Facebook o fotografie cu câteva cuvinte: un nou birou, o nouă provocare – PNRR.
Contactat de forestmania.ro, Fülöp a spus că gestionarea banilor din PNRR presupune o muncă de echipă și că, deși are studii de comunicare, este și matematician și a lucrat timp de 15 ani în IT, în dezvoltarea de aplicații mobile și web. „Aici vorbim de proiecte mai întâi, nu e vorba de bani. Nu e o singură persoană care se ocupă de PNRR, suntem o direcție întreagă. Eu cunosc proiectele de când eram la AFM și am colaborat cu ministerul pe tot ce înseamnă proiecte prin PNRR”.
Iată banii din PNRR pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit economedia.ro:
Total: 3.925.995.000 euro, din care:
Granturi: 833.000.000 euro
Cele mai importante proiecte:
- Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane – 730.000.000 euro
Împrumuturi: 3.092.995.000 euro
Cele mai importante proiecte:
- Extinderea sistemelor de apă și canal în localități aflate în aglomerări mai mari de 2000 de locuitori echivalenți (l.e), prioritizate prin Planul accelerat de conformare cu Directivele europene – 600.000.000 euro
- Înființarea de centre de colectare prin aport voluntar – 452.200.000 euro
- Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile – 255.000.000 euro
- Reabilitarea acumulărilor existente care necesită intervenții de urgență pentru exploatarea în condiții de siguranță – 250.630.000 euro.
Ministerul Mediului are 6 secretari de stat.
Foto: Facebook/ Fulop Lorand