„O veste bună! Pentru prima dată după Revoluția din 1989, sectorul forestier din România beneficiază de finanțare!”, a anunțat astăzi președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, după ce Ordinul ministrului Agriculturii pentru aprobarea schemei de ajutor de stat „Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere” a fost publicat în Monitorul Oficial.
Măsura a fost inițiată și susținută de ASFOR în parteneriat cu Ministerul Agriculturii.
„Mai sunt puțini pași de făcut până la operaționalizarea efectivă a măsurii! Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această măsură!”, a subliniat președintele Asociației Forestierilor.
Procedura instituie o schemă transparentă de ajutor de stat cu titlul „Investiții în tehnologii forestiere care îmbunătățesc reziliența și valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere”.
Ajutorul constă în acordarea de sprijin financiar pentru dotarea operatorilor economici și a ocoalelor silvice cu echipamente și utilaje cu impact de mediu redus, care nu necesită o evaluare a impactului asupra mediului, pentru activitatea de exploatare forestieră și realizarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor, utilaje pentru creșterea gradului de utilizare a resurselor de biomasă, echipamente de management al riscului sau pentru monitorizarea managementului forestier, precum și cu programe informatice pentru gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate și/sau gestionarea proceselor de exploatare, transport și depozitare a materialului lemnos.
Solicitanții / beneficiarii schemei sunt:
- operatorii economici atestați și reatestați pentru activitatea de exploatare forestieră de către comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, cu excepția operatorilor economici din structura Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva;
- ocoalele silvice de regim autorizate de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.
Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, solicitanții ocoalelor silvice trebuie să aibă în administrare și/sau să asigure servicii silvice pentru cel puțin 2.000 de ha de teren forestier pentru care este/sunt în vigoare un amenajament/amenajamente silvic(e). Amenajamentul se consideră a fi în vigoare începând cu data avizării procesului-verbal al conferinței a II-a de amenajare.
Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, solicitanții operatori economici trebuie să demonstreze la momentul depunerii aplicației de accesare a schemei că au efectuat lucrări de exploatări forestiere în ultimul an pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată.
Achiziția de echipamente de tipul funicularelor este eligibilă numai pentru solicitanții care au efectuat lucrări de exploatări forestiere în anul premergător depunerii aplicației de accesare a schemei pentru cel puțin 10% din capacitatea atestată în județe în care zona de munte reprezintă cel puțin 30%.
Costurile eligibile, costurile neeligibile, intensitatea ajutorului și valoarea maximă a ajutorului
Sprijinul acordat în cadrul schemei se realizează prin rambursarea costurilor eligibile efectuate în prealabil de beneficiar.
În cadrul schemei sunt eligibile următoarele costuri:
- achiziția de echipamente și utilaje noi pentru colectarea și sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare;
- achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor;
- achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului;
- achiziția de echipamente de management al riscului, respectiv pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor și monitorizarea, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare, și de echipamente pentru monitorizarea managementului forestier;
- achiziția sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor și utilajelor achiziționate prin schemă și/sau gestionarea proceselor de exploatare forestieră, transport și depozitare a materialului lemnos;
- costuri generale ale proiectului.
Intensitatea ajutorului public nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de 65% din totalul costurilor eligibile.
Beneficiarii sprijinului acordat prin schemă pot opta pentru primirea, după semnarea contractului, a unui avans în procent de până la 50% din ajutorul public aferent proiectului.
Plata avansului este condiționată de constituirea unei garanții în procent de 100% din valoarea avansului, prezentată sub formă de scrisoare de garanție bancară sau, în cazul beneficiarilor publici, sub formă de scrisoare de garanție bancară sau scrisoare de garanție emisă de o instituție financiară nebancară înregistrată pe toată perioada de valabilitate a garanției în Registrul special al Băncii Naționale a României.
Implementarea schemei se realizează de către AFIR
Implementarea schemei se realizează de către AFIR, având în vedere prevederile ghidului solicitantului, regulamentului de organizare și funcționare a procesului de evaluare, selecție și a procesului de verificare a contestațiilor pentru cererile de finanțare, procedurilor operaționale de evaluare-selectare, contractare, verificare-control, achiziții, aplicare sancțiuni, plată și monitorizare, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Ciprian Dumitru Muscă: Trebuie să ne mobilizăm să absorbim aceste fonduri!
ASFOR a organizat și o Conferință pe tema măsurii DR24. La acea dată, președintele Asociației spunea că, în lipsa intervenției, lucrările de exploatare forestieră vor fi executate în continuare cu echipamente învechite, în condițiile unor pante și distanțe de colectare mari în majoritatea parchelor, iar numărul lucrările de îngrijire și conducere a arboretelor va fi redus. Ca urmare, vor fi afectate resursele de sol și apă, vor crește emisiilor de gaze cu efect de seră, va fi redus gradul de sechestrare a carbonului și va scădea gradul de adaptare a arboretelor la efectele schimbărilor climatice.
„Este un început și trebuie să ne mobilizăm să absorbim aceste fonduri și să ne luptăm pentru realocări și ulterior pentru a îmbunătăți măsura. Finanțarea vine, ca orice finanțare, prin procedură competitivă, unii vor câștiga, alții vor pierde. Cu siguranță unii vor fi supărați, însă trebuie să renunțăm la Balada mioriței și trebuie să luptăm pentru a fi competitivi și, indiferent dacă vom câștiga sau vom pierde, trebuie să susținem necesitatea finanțării sectorului forestier, în special a exploatării lemnului. Breasla forestierilor este formată din firme de exploatare și, indiferent dacă sunt mici sau mari, toți au șanse egale, toți sunt forestieri, toți stau la aceeași masă”.
Schema se aplică până la data de 31 decembrie 2029.
Sursa: Monitorul Oficial