DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Ordonanța plafonării va fi rediscutată în coaliție, după întâlnirea ministrului cu sectorul forestier

Recomandate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a discutat ieri cu mai mulți reprezentanți din sectorul forestier pe marginea Ordonanței privind plafonarea prețului la lemnul de foc.

Cei din companii, inclusiv membri ai Asociației Forestierilor din România, i-au expus ministrului o serie de probleme cu care se confruntă după apariția actului normativ.

Acestea sunt:

  • Prețul de producție la brichete și peleți e mai mare decât cel plafonat, ceea ce va determina oprirea comerțului pe plan intern. Ca efect, peste 50.000 de familii care au centrale pe peleți nu vor mai avea cu ce se încălzi.
  • Lemnul de foc a fost cumpărat cu preț mai mare la licitație decât prevede compensarea. Practic, e un act normativ care presupune o plafonare fără o justă compensare, ceea ce este ilegal – nu poți vinde în pierdere
  • Crește evaziunea fiscală, pentru că între cei care transportă lemnul la consumatorul final și beneficiar nu există documente fiscale
  • Retailerii au spus că nici ei nu pot să mai comercializeze lemnul de foc în actualele condiții.

Prezentă la discuții, Adriana Manea de la Haty Wood a declarat pentru forestmania.ro că l-a întrebat pe ministru pe ce criterii s-a făcut această plafonare și de ce nu s-a menținut propunerea inițială, cu acordarea de vouchere de 150 de lei familiilor vulnerabile.

„Guvernul a decis o plafonare din lipsă de buget pentru acele vouchere. Și atunci statul a considerat că noi, firmele private, avem buget să acoperim noi ceea ce statul nu poate! Adică să ne ocupăm noi, cei care plătim taxe, impozite, salarii, și de protecția socială, în locul Guvernului. Numai că aceasta nu este problema noastră, a mediului privat. În situații de criză, statul poate și trebuie să ia decizii… Operatorii care vând lemnul de foc după exploatare pun TVA, au costuri, e normal ca prețul să crească, pentru că plătesc combustibil, salarii. Ministrul a luat act de tot ce i-am comunicat și a rămas că va discuta toate acestea în coaliție, luni”, ne-a declarat Adriana Manea.

În acest moment, toate palierele sunt afectate de OUG privind plafonarea lemnului de foc. Chiar dacă Romsilva a scos mai mult lemn pe piață (a majorat programul de recoltare a masei lemnoase pentru anul 2022 de la 9,5 milioane de metri cubi, la 10 milioane de metri cubi), sunt foarte multe zone unde nu este suficient. Un exemplu: o primărie are 800 de cereri, dar are lemn de foc doar pentru 300 de familii.

Decizia privind o eventuală modificare a OUG este la primul ministru.

Am mai scris despre plafonare, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi