Costurile de reevaluare de mediu asupra amenajamentelor silvice vor fi suportate din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică. Ordonanța a apărut în Monitorul Oficial din 31 ianuarie.
„MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 94/31.I.2022
GUVERNUL ROMÂNIEI
ORDONANȚĂ privind utilizarea Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică pentru evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice care se revizuiesc și care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 1 pct. V.1 din Legea nr. 311/2021 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, Guvernul României adoptă prezenta ordonanță.
Art. 1. — Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică constituit potrivit prevederilor art. 92 alin. (5) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care include și sumele care se virează în acest fond prevăzute la art. 11 alin. (7) lit. e), art. 15 alin. (5) lit. c), art. 37 alin. (4), art. 39 alin. (10), art. 41 alin. (1) lit. a), art. 47 alin. (2), art. 105 alin. (4) din Legea nr. 46/2008 — Codul silvic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale art. II alin. (6) din Legea nr. 133/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 — Codul silvic, ale art. 8 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2006 privind stabilirea modalităților de evaluare a pagubelor produse vegetației forestiere din păduri și din afara acestora, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 84/2007, și ale art. 7 alin. (3) lit. a) și art. 36 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare, se utilizează și pentru decontarea costurilor de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice care se revizuiesc și care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar.
Art. 2. — Metodologia de decontare a costurilor de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice care se revizuiesc și care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar se aprobă prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.
PRIM-MINISTRU NICOLAE-IONEL CIUCĂ
Contrasemnează: p. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Corvin Nedelcu, secretar general
Ministrul finanțelor, Adrian Câciu”.
Ordonanța a fost emisă în urma Ordinului de ministru al Mediului, apelor și pădurilor nr. 1947 privind modalitatea de revizuire a amenajamentelor silvice care se suprapun parțial sau total peste arii naturale protejate de interes comunitar. Este important de spus că acest Ordin a fost emis de Guvernul României după ce un cetățean român a făcut sesizări la Comisia Europeană, sesizări în care susținea că există amenajamente aprobate care distrug habitate. Ca urmare a sesizărilor făcute către Comisia Europeană, am intrat în procedură de infringement, iar statul a fost nevoit să ia aceste măsuri.
„Nu se schimbă nimic. Este o revizuire a procedurii de evaluare de mediu, nu a amenajamentului silvic”, a explicat, în noiembrie 2021, când era secretar de stat la Ministerul Mediului, George Mierliță, actualul director general interimar al Romsilva.
Raportul de mediu și evaluarea adecvată se fac de persoane fizice sau juridice atestate. Munca lor se efectuează contracost. L-am întrebat la acea dată pe secretarul de stat cine plătește. „Ne-am gândit și noi la această condiție – statul român cere un document și îl pune pe proprietar să revizuiască ceva pentru care nu se face el vinovat. Nu e în regulă. Am analizat și am ajuns la următoarea soluție: toate cheltuielile legate de evaluarea adecvată și raportul de mediu să fie suportate din Fondul de Ameliorare. Am elaborat Ordinul și va conține și această cheltuială. Fondul de ameliorare este alimentat din diverse surse – scoateri definitive din fondul forestier, prejudicii de mediu etc. Va fi o ordonanță de Guvern în care se vor încadra toți cei care își fac revizuirea pe Ordinul 1947. Este important de reținut că Ordinul se referă doar la amenajamentele care se suprapun parțial sau total pe situri Natura 2000. Nu se încadrează acele amenajamente care au avut evaluare și au avut și raport. Intră doar cele care s-au încheiat cu evaluare adecvată și nu au raport. Și încă ceva. Vreau să vă spun că toată lumea implicată în zona de Mediu din Comisia Europeană mulțumește României și apreciază efortul nostru. Asta înseamnă că închidem încă un capitol din lista de infringement”, a mai punctat George Mierliță. Ordonanța despre care vorbea este cea de mai sus, emisă pe 31 ianuarie 2022 și intră în vigoare de mâine, 3 februarie 2022.
Sursa: Monitorul Oficial