DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

OS Zagon a organizat o conferință cu 200 de invitați. Porzsolt Levente: „Cu echipa mea, pot muta munții!”

Recomandate

Conferința anuală a Silvicultorilor din Bazinul Carpatic a avut loc la finalul săptămânii la Comandău, în județul Covasna și a fost organizată de Ocolul Silvic Zagon. Au participat 200 de invitați.

Prezentările au fost urmărite cu interes și s-au axat pe probleme actuale din silvicultură, atât de la noi, cât și din alte țări.

Subiectele Conferinței

  • Silvicultură mondială – Péter Csóka – expert forestier internațional
  • Noutăți în Noul Cod Silvic – Bogdan Popa – Universitatea Transilvania Brașov
  • Politica forestieră a Ungariei de astăzi  – Dr. Szabados lldikó – Ministerul Agriculturii, Ungaria, consilier șef
  • Reglementarea gospodăririi pădurilor în Slovacia -Bakay László
  • Codul Silvic, pădurarul, proprietarul, asociațiile civile și autoritatea

din punctul de vedere al ocoalelor private – Porzsolt Levente

  • Sarcinile si atribuțiile administratorilor de păduri private din Ungaria – Mocz András
  • Impactul restricțiilor UE asupra proprietăților forestiere private -Sándor Rancz – președinte al Asociației Proprietății Publice Veresvíz
  • „Cântă pădurea” de 20 de ani – Lajos Szabó – Fundația „Cântă pădurea”.

La Conferință au participat, ca invitați, președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, președintele Clusterului Pro Wood, Bagoly Miklos, consilierul ministrului Mediului pe probleme silvice, Gabriel Oltean, șeful Direcției Silvice Covasna, Gheorghe Muntean.

Ciprian Dumitru Muscă, ASFOR: „Legislația în domeniul silvic trebui să fie simplă”

Invitat să adreseze câteva cuvinte participanților la Conferință, președintele ASFOR s-a referit la tematica evenimentului.

„Legislația în domeniul silvic trebui să fie simplă, coerentă, și să asigure dezvoltarea celui care este serios, corect, și să-i aducă și instrumentele financiare de care are nevoie. Va trebui să ne implicăm în procesul legislativ, astfel încât să fie legi pentru pădure, nu pentru niște interese din momentul respectiv. Așa că dacă vom prelua modelul dumneavoastră și vom face astfel de evenimente deosebite, cred că putem să schimbăm și percepția, vom avea și legi pe care să le aplicăm cu drag și vom avea și un fond forestier frumos”.

Prezent de asemenea la Conferința EMT, consilierul ministrului pe probleme silvice, Gabriel Oltean, a oferit detalii despre Noul Cod Silvic.

„Mai sunt câteva lucruri de clarificat în ce privește amenajarea, procedura evaluării de mediu pentru amenajamentele silvice care știm cu toții prea bine că e o problemă. Fără a lansa termene, pot spune că până la sfârșitul lunii o să avem o formă finală a Codului Silvic, care va ajunge pe masa Guvernului și va fi pusă public. După care ajunge la Parlament și își continuă procesul”.

Concluziile organizatorului

Organizatorul evenimentului, Porzsolt Levente, a tras câteva concluzii în urma Conferinței, pentru cititorii forestmania.ro:

„Organizarea unui eveniment de trei zile nu este niciodată ușoară.

Am început de joi, cu sosirea invitaților și cu depunerea, la Calnic, a unei coroane la mormântul lui Bedő Albert, considerat cel mai mare silvicultor maghiar. Să nu uităm că cel mai prestigios titlu care se acordă unui silvicultor din Ungaria este premiul „Bedő Albert” și se acordă pentru două persoane în fiecare an.

Apoi au urmat deplasările în teren, în Poiana Ménèsberc, un traseu tematic de 20 kilometri, parcurs pedestru.

Pentru noi, organizatorii, este o mare satisfacție faptul cu am avut aproape 200 de participanți înregistrați. Tot ca plus pot aminti interesul pentru conferință. Am avut o sală plină cu participanți care au stat până la terminarea prezentărilor. Este de interes să vezi cum se lucrează în silvicultură în alte țări. Din păcate, persoanele invitate din Ucraina nu au primit acceptul Ministerului de Externe Ucrainean, astfel că nu au putut ajunge la conferință.

Ar fi de subliniat faptul că, față de sistemul nostru SUMAL 2.0, cu trasee GPS și poze, respectiv informațiile accesibile publicului prin aplicația Inspectorul Pădurii, în Slovacia se transportă lemnul cu aviz cumpărat de la papetărie… 

Consider că această conferință a fost de succes și ar trebui realizată cu participarea mai multor specialiști români.

Vreau să îi mulțumesc domnului profesor Bogdan Popa de la Facultatea Silvicultură Brașov, coordonatorul echipei care realizat proiectul Noului Cod Silvic, pentru participare și prezentare. De asemenea, domnului Gabriel Oltean, consilierul ministrului, domnului Ciprian Muscă, președinte ASFOR și domnului director de la Direcția Silvică Covasna, Gheorghe Muntean, pentru participare.

Un plus este și participarea studenților de la facultățile de silvicultură, trebuie să atragem tineretul pentru a avea viitori silvicultori buni specialiști. Un alt beneficiu este crearea de legături dintre persoanele participante.

Un asemenea eveniment nu se poate organiza fără echipă. Mulțumesc personalului Ocolului Zagon, care s-a comportat ca o echipă unită, sunt mândru că lucrez cu ei, cu asemenea implicare putem muta munții”.

Reamintim că Ocolul Silvic Privat Zagon a organizat, între 19 și 22 octombrie, cea de-a XXII-a Conferință de Silvicultură. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Departamentul de Silvicultură al Societății Maghiare Tehnico-Științifice din Transilvania – EMT și cu Asociația Națională de Silvicultură din Ungaria. Este una dintre cele mai mari și importante conferințe de profil care se desfășoară anual în Bazinul Carpatic.

Ediția 2024 a Conferinței EMT va fi organizată la Praid, în județul Harghita.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi