DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

OSR Zetea a dezvoltat un proiect inovativ: pod mobil pentru exploatările forestiere

Recomandate

Cum toată lumea vorbește despre silvicultură sustenabilă, iată că un ocol silvic privat a decis să și facă ceva în acest sens și și-a unit forțele cu o fundație pentru a construi un pod mobil destinat exploatărilor forestiere. Este vorba despre Ocolul Silvic Zetea din județul Harghita.

„Proiectul a avut la bază o necesitate cu care ne confruntăm des în practica de zi cu zi și anume faptul că extragerea lemnului se face adesea cu o prejudiciere a cursurilor de apă. Cursuri care în mod normal ar fi cele mai puțin afectate, deoarece se află în zone puțin populate. Din păcate, în lipsa unor subvenții din partea statului, breasla forestieră este nevoită să lucreze cu echipamente și mașini învechite. Acest pod mobil este astfel conceput încât să ofere o trecere ușoară și sigură peste ecosistemele acvatice. Nu mai vorbim de reguli cerute atât de legislația națională din silvicultură, ape și mediu, cât și de schemele de certificare, care tratează acest subiect ca o prioritate”, explică, pentru forestmania.ro, ing. Kádár Tibor-Sándor.


La baza podului mobil stă un proiect tehnic efectuat de specialiștii de la catedra de Construcții forestiere din Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov. 

„Sarcina OSR Zetea a fost ca pe baza acelui proiect tehnic să fie executate câteva prototipuri care să fie testate pe teren, astfel încât să fie efectuate ulterior îmbunătățiri. Toate costurile cu proiectarea, managementul proiectului, materialele, producția și asamblarea podului au fost finanțate de Fundația „Pădurea de Mâine” prin programul de silvicultură responsabilă. Podul este astfel conceput încât să fie ușor de transportat, montat și demontat, dar să fie și durabil și sigur. Până la ora actuală au fost montate pe teren 9 poduri mobile la OSR Zetea și testate timp de un an.

Rezultatele sunt foarte promițătoare și am început deja să producem primele poduri care sunt destinate celor care doresc să practice o silvicultură sustenabilă și prietenoasă cu mediul”, ne-a mai spus reprezentantul OSR Zetea.

Ei au mai multe opțiuni pentru cei care doresc să aibă un astfel de pod. De exemplu, pe lângă achiziția clasică, ei îl vând și în leasing, dar îl și pot închiria.


„Printre feedback-urile primite de la agenți economici avem inclusiv consumul mai redus de carburant și faptul că utilajul este ferit de eforturi inutile la traversarea albiilor cu roci, pietre mari, mâl dar și maluri abrupte, pe care sarcina trebuie lăsată după care trasă înapoi, motorul turat la escaladare etc.”, detaliază Kádár Tibor-Sándor.

Sarcinile maxime admise în poziție semi-suspendată, precum şi masele maxime admise cu sarcină pentru tractoarele luate în considerare se prezintă după cum urmează:

(www.irum.ro):

– TAF 690 PE: 5000 şi 9300 kg;

– TAF 2012, TAF 2012 Power Shift şi TAF 2012 SG: 5190 şi 10000 kg.

Pod luat de apă

Firmele care fac exploatare forestieră în zone cu cursuri de apă nu trec pur și simplu prin ea, ci își fac propriul pod. Știu că nu trebuie afectate cursurile de apă. De regulă leagă cu cabluri niște bușteni.

Am stat de vorbă cu Cristian Dogaru, de la Alcris Timber, din Covasna, care și-a făcut la firmă un astfel de pod, pentru un parchet din zona Săcele, Brașov.

„Ne-am bucurat de el doar o lună, pentru că podul a fost luat de apă într-o noapte”, ne-a spus el, precizând că le-a luat o zi să îl facă. Apa despre care vorbește pare un pârâu, dar ne-a spus că la viituri se umflă și în unele zone atinge și 2 metri.

L-am întrebat dacă a găsit măcar resturi din bușteni, să mai recupereze ceva, și a zis că nu, că l-a dus apa cine știe unde. De furat n-avea cine să îl fure, spune el, pentru că nu ai cum să tai cablurile decât cu flexul. Plus că în general lemnul care îl folosești la un astfel de pod e cam pierdut, că se degradează”.

Cristian Dogaru e interesat de un pod mobil și cunoaște modelul celor de la Zetea. De altfel, are de gând să discute mai multe despre pod la o demonstrație ce va avea loc de Ziua Forestierului organizată de ASFOR la Poiana Stampei, în Suceava, între 30 septembrie și 2 octombrie.

Podul va fi montat, se va trece cu TAF-ul peste el și apoi va fi demontat, astfel încât antreprenorii din sector prezenți la eveniment să vadă cu ochii lor tot procesul și să afle direct de la producător toate detaliile.

(Foto: Fundația „Pădurea de Mâine”)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi