O pădure privată din judeţul Vrancea a devenit principala atracţie a căutătorilor de trufe, adevărate bogăţii ale pământului, anunță adevărul.ro. Oameni din Moldova, dar şi din alte zone ale ţării, cu câini dresaţi şi specializaţi în găsirea trufelor, vin zilnic în pădurile de lângă comuna Gura Caliţei şi pleacă încărcaţi cu ciupercile comestibile considerate alimente de lux, pe care le valorifică apoi la preţuri de câteva sute de euro/kg, atât pe piaţa din România, cât mai ales în străinătate.
„Avem pe raza comunei o pădure în zona Rudari-Raşca, unde proprietar este celebrul grup IKEA, care a cumpărat acum câţiva ani terenurile pe care le-a deţinut Universitatea americană Harvard. Cam din toamna trecută, au început să vină maşini în avalanşă la noi, am numărat chiar şi 60 într-o zi, pentru trufele negre, dar mai ales cele albe, care sunt mai valoroase în gastronomie. Pădurarul care răspunde de zonă, angajat al Ocolului Silvic Gugeşti, a tot încercat să-i alunge, pentru că vorbim de o proprietate privată, dar nu a avut prea mare succes. Cei de la IKEA habar nu au ce valoare au în proprietate şi pare că nu-i interesează prea tare, dar oamenii ăştia care caută trufe pleacă cu saci plini din pădure”, a declarat pentru „Adevărul” Gică Grosu, primarul comunei Gura Caliţei. Edilul a mai spus că aceşti oameni se cazează fie la localnici, fie la un motel aflat în apropiere, „pepiniera” de trufe fiind pentru ei o adevărată mină de bani.
Problema este că aceşti căutători de trufe sunt consideraţi un fel de braconieri, pentru că, în căutarea valoroaselor ciuperci, acţionează haotic şi distrug prin săpăturile pe care le fac habitatul natural, lucru ce duce la dispariţia trufelor care în mod normal pot rezista în păduri zeci de ani. Din acest motiv, în Parlament există un proiect de lege care vizează ca recoltarea trufelor să se facă cu autorizaţie şi doar cu ajutorul câinilor dresaţi special.
Sursa: adevarul.ro