Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit, în această săptămână, paraclisul din lemn al Mănăstirii Pătrăuţi.
Asupra lăcaşului de cult au fost executate mai multe lucrări de restaurare, cum ar fi cele de sablare şi lăcuire exterioară a Paraclisului, modificare a dimensiunilor Sfintei Mese și îmbrăcarea acesteia în marmură, precum și de împodobire interioară cu icoane.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2021/09/patrauti2-1024x576.jpg)
Paraclisul cu hramul „Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare” a fost construit în anul 2004 la iniţiativa Arhiepiscopului Pimen.
Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a oficiat apoi Sfânta Liturghie în faţa bisericii mari – care este cea mai veche biserică ortodoxă monument UNESCO din România – cu ocazia hramului acesteia închinat Înălţării Sfintei Cruci.
La predică, ierarhul a vorbit despre importanţa Crucii.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2021/09/patrauti3-1024x576.jpg)
„Crucea este nu doar semnul jertfei, nu doar semnul umilinței, nu doar ceea ce ar fi înțeles oamenii care nu l-au cunoscut și nu îl cunosc pe Dumnezeu, ci Crucea este semn de biruință”.
„Crucea este semnul dragostei. Puterea cu care Dumnezeu l-a biruit pe demon, păcatul și iadul este puterea dragostei; prin dragoste a biruit Dumnezeu, iar Crucea nu este semnul unei pierderi; Crucea este semnul unui câștig prin dragoste. Prin smerenie a biruit Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.
![](https://forestmania.ro/wp-content/uploads/2021/09/patrauti4-1024x576.jpg)
Construită în anul 1487, Mănăstirea Pătrăuţi a fost desființată de Imperiul Austriac la începutul secolului al XIX-lea, iar în anul 2021 a revenit la statutul de mănăstire.
Sursa: basilica.ro