Parlamentul European a adoptat recent un set de recomandări în urma secetei devastatoare din această vară, care a generat incendii forestiere și alte fenomene meteorologice extreme în întreaga Europă. Concret, deputații au adoptat o rezoluție privind creșterea eforturilor UE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, cu 469 de voturi pentru, 34 împotrivă și 44 de abțineri. O dezbatere în plen cu comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevičius și președinția cehă a avut loc cu două zile înainte de vot.
Este nevoie de mai multă ambiție în ceea ce privește atenuarea și adaptarea la schimbările climatice
UE ar trebui să-și intensifice activitatea de atenuare a schimbărilor climatice, pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C în comparație cu nivelurile preindustriale și planurile sale de adaptare la climă, spun europarlamentarii. Ei doresc un cadru european de adaptare la climă propus de Comisia Europeană și care să fie cuprinzător, ambițios și obligatoriu din punct de vedere juridic, cu accent deosebit pe regiunile cele mai vulnerabile ale UE.
UE ar trebui, de asemenea, să continue să joace un rol activ în definirea unui obiectiv global de adaptare și în asigurarea faptului că întreaga comunitate internațională își îndeplinește obiectivul de finanțare pentru schimbările climatice.
Deputații îndeamnă Comisia să elaboreze o evaluare a riscurilor climatice la nivelul UE și să acorde o atenție deosebită riscurilor de secetă, de incendii forestiere și de amenințări pentru sănătate. Ei doresc, de asemenea, un „test de rezistență” la climă al UE pentru infrastructura cheie până în vara anului 2023.
Creșterea capacității UE de răspuns la dezastre
Textul subliniază importanța promovării și utilizării pe deplin a Mecanismului de protecție civilă al UE. În lumina dezastrelor climatice din ce în ce mai frecvente și severe, deputații europeni doresc ca noua flotă permanentă rescEU să fie creată rapid și să includă, împreună cu aceasta, o extindere a actualei rezerve voluntare de stingere a incendiilor. De asemenea, este nevoie de o forță permanentă de protecție civilă a UE, potrivit europarlamentarilor.
Prioritate pentru depozitarea alimentelor și utilizarea durabilă a apei
UE trebuie să continue să își adapteze sistemele alimentare pentru a le face mai rezistente pe termen lung. Deputații îndeamnă statele membre să creeze stocuri tampon de furaje și produse alimentare strategice și să introducă sisteme de irigare care nu utilizează apele de suprafață sau subterane, cum ar fi stocarea apei pluviale sau reciclarea apelor uzate, în combinație cu eforturile de reducere a consumului general de apă. În acest context, textul solicită Comisiei să prezinte o strategie cuprinzătoare a UE în domeniul apei.
Acțiunile ulterioare ale UE ar trebui să includă un obiectiv de neutralitate a degradării terenurilor în UE până în 2030 și un răspuns integrat la incendiile forestiere, pentru a proteja pădurile UE împotriva distrugerii cauzate de fenomenele climatice extreme.
Sursa: Parlamentul European