Patru tineri din Sibiu și-au descoperit o pasiune comună, aceea pentru lemn, și și-au făcut un atelier în care prelucrează lemn masiv, chiar dacă nu aveau experiență anterioară. Potrivit celor de la turnulsfatului.ro, tinerii spun că au plecat de la zero, fără a ști măcar să pornească uneltele cu care lucrează astăzi, dar au reușit ca în doi ani să ajungă să aibă un venit propriu, să lucreze fără prea multe reguli și să le placă ceea ce fac. Acum vor să lanseze pe piață conceptul „Holly Wood” (Lemn Sfânt) – mobilier de nișă pentru biserici.
Sătui de corporație
Radu spune că toată povestea lemnului din care face parte alături de Ion, Mădălin și Andrei a început în urmă cu doi ani și jumătate. Se săturase să lucreze în corporație, după un program fix și cu reguli care generau stres și a ales să fie „freelancer”. A profitat de înclinația lui pentru lemn și a început să facă mobilă din lemn masiv.
„Experiența te învață și ne-am dat seama că cel mai mult înveți din frustrări. Eu nu sunt tâmplar, iar Ion este artist, cântă. Mădălin este tâmplar, are cea mai multă experiență în tâmplărie, iar Andrei a activat în domeniul turismului.
În primă fază au fost doar Radu și Mădălin. Prima lor lucrare a fost un iconostas pentru Statele Unite. Nu mai făcuseră niciodată.
Radu spune zâmbind: „Îmi amintesc că atunci când am văzut pentru prima dată proiectul am tras aer adânc în piept și mi-am spus în minte oare putem face așa ceva ? Dar până la urmă a ieșit și a ieșit chiar foarte frumos. Apoi au urmat altele. Avem până acum patru iconostase, aproximativ 200 de scaune de biserică, băncuțe, închinătoare (corpurile de mobilier pe care se pune icoana). Noi facem mobilă care se pupă, să știi” și acum Radu râde de-a dreptul.
Este o mobilă incredibil de frumoasă, sculptată în CNC, care ajunge să fie admirată de enoriași. Lucrările lor pot fi găsite în locuri variate, fie într-o biserică de secol XVI, fie într-o capelă din oraș sau într-o mică bisericuță dintr-un sat transilvănean.
„Proiectăm modelele 3D, apoi le punem pe utilaj și se face frezarea. Mobilierul se face pe elemente, pe bucăți. Toată mobila este ca un mare puzzle. Fiecare element este calculat, iar la final trebuie să se îmbine perfect pentru a rezulta produsul finit”, spune Radu.
Băieții lucrează doar cu lemn masiv: stejar, frasin, nuc, cireș, prea puțin rășinos. Folosesc și tei, dar mai rar.
„Ne pasionează. Este o senzație aparte, greu de descris atunci când lucrezi cu lemnul. Este full feeling dacă pot spune așa. Habar nu aveam că va fi așa. Eu mă mai jucam înainte și făceam lustre, polițe, rafturi, chestii micuțe, dar nu-ți dai seama ce înseamnă să lucrezi cu lemnul până nu te apuci. Pe noi ne-a prins și în momentul de față, sincer, nu-mi vine să fac altceva. Nu spun că nu mi-a fost teamă, îmi este și acum, dar mergem cu pași mici și umblăm ca și cum am umbla prin urzici”.
„Nu lucrăm după o metodă corporatistă, pentru că eu de asta m-am săturat. Încerc să las totul să vină de la sine. Nu avem un program fix, nu avem o oră la care să venim sau să plecăm, nu avem nici salarii. Când este gata proiectul încasează toată lumea. Încercăm o nouă metodă de a face lucrurile să vedem dacă reușim să eliminăm stresul. Nimeni nu trebuie să vină cu scuze că întârzie, dacă cineva are o problemă și-o rezolve și până acum pare să meargă. Important este ca ceea ce avem de făcut să se termine la termen.”
Un nou concept, mozaic din lemn
Și pentru că cel mai bine este ca mereu să plănuiești pasul următor, băieții se pregătesc de lansarea unei noi idei pe piață, „Holly Wood”. Deși mare parte din produsele executate de ei merg în lăcașele de cult din țară, își doresc să-și creeze o nisă proprie, care sa-i reprezinte. În momentul de față sunt pe cale să lanseze un concept nou, acela de mozaic din lemn.
Sursa și detalii: turnulsfatului.ro