DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Patru hectare de pădure, 120 de dinozauri, nr. 1 în top! Interviu cu Adrian Apostu, manager Dino Parc Râșnov

Recomandate

Românii au ales în 2023, ca Destinație a anului la categoria Parcuri de distracție și aventură, Dino Parc Râșnov. Puțini știu că managerul acestui parc este inginer silvic, absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, un om care a fost și șef de district, și șef de ocol, și șef de direcție silvică. Adrian Apostu a urcat treaptă cu treaptă și este azi președintele Consiliului de Administrație al Romsilva. Am vrut să știm ce înseamnă un astfel de parc de distracții, de ce dinozauri și ce e cel mai greu într-o astfel de afacere.

Forestmania.ro: În primul rând, felicitări pentru premiul prin care Dino Parc Râșnov a fost desemnat Destinația anului 2023 la categoria parcuri de distracție și de aventură. Dacă ar fi să sintetizați în câteva cuvinte acești 8 ani de funcționare, ce ați spune?

Adrian Apostu: Precizăm din start că Dino Parc Râșnov este cel mai mare parc tematic cu dinozauri din sud-estul Europei. Ca să ajungem aici, am parcurs un drum lung care a însemnat în primul rând crearea unui brand de la zero și care a ajuns într-un timp foarte scurt în topul preferințelor românilor. Chiar din al treilea an de existență, am fost prezenți în top 3, iar apoi în anii 6 și 7 de funcționare am ajuns numărul 1 în România pe palierul nostru de activitate. Vorbim, deci, de un brand pornit de la zero, vorbim de foarte multă muncă, de foarte multe necunoscute, dar și de foarte multe reușite care, într-un final, se văd în reacțiile pe care le primim de la cei care ne trec pragul și în afluxul de turiști care vin să-și petreacă timpul, să se relaxeze la Dino Parc Râșnov.

Forestmania.ro: În ultimii ani au apărut mai multe parcuri tematice cu dinozauri în România, cum vedeți această mișcare?

Adrian Apostu: Așa este, ceea ce înseamnă că e o concurență pe piață care ne motivează suplimentar, dar nu ne sperie. Concurența n-a făcut rău niciodată nimănui, ne face să ne punem mai multe întrebări despre ce avem de făcut mai departe, dar ne și validează. Dintre parcurile care au intrat pe piață, niciunul nu a reușit să aibă o creștere nici măcar pe departe ca a noastră. Ne validează munca noastră și faptul că noi am făcut o treabă cu adevărat serioasă câtă vreme, cu toate noile avânturi, rămânem, de departe, Nr. 1 în domeniu.

Forestmania.ro: Care este rețeta succesului pentru Dino Parc Râșnov?

Adrian Apostu: Am avut mereu în plan dezvoltarea parcului, am început cu 1,4 hectare și 50 de dinozauri. Astăzi funcționăm pe o suprafață mai mare de 4 hectare și prezentăm mai mult de 120 de dinozauri, la care se adaugă tot felul de alte atracții: expoziții științifice, cinematografe, laser labirint, atelier de pictură, traseul de aventură, sound box, locuri de joacă și, mai nou, Jurassic Train. În fiecare an, categoric, aducem lucruri noi pentru că doar așa oamenii revin cu mare bucurie la noi: am adus cel mai înalt dinozaur, cel mai lung dinozaur, cel mai mare zburător etc. Noi am fost primii care am recreat toți dinozaurii care au trăit în Țara Hațegului și pe care i-am reprodus în mărime naturală.

Forestmania.ro: Ați anunțat că Dino parc Râșnov a oferit gratuitate școlarilor și preșcolarilor care au venit aici cu programele Școala Altfel și Săptămâna Verde. De ce ați făcut acest gest? Mai ales că din cifrele vehiculate, vorbim de aproape 50.000 de copii care au beneficiat de această gratuitate.

Adrian Apostu: În egală măsură, pe lângă latura de agrement, am investit foarte mult în latura educațională, la care ținem foarte mult și care certifică Dino Parc Râșnov ca fiind un autentic muzeu în aer liber, într-un cadru natural deosebit de frumos. Fiecare dinozaur este atestat științific și realizat după ultimele descoperiri paleontologice, suntem conectați în permanență la acest domeniu al vieții științifice, avem o relație foarte solidă cu comunitatea paleontologică din țară și din străinătate. Expozițiile realizate cu partenerii cunoscuți în domeniu sunt deosebite, extraordinare, de exemplu cuiburile cu ouă și pui de dinozauri, pot fi văzute doar la Dino Parc Râșnov. Ceea ce ne-a asugurat succesul a fost faptul că informația științifică o prezentăm într-o formă modernă, atractivă și frumoasă.

Ne implicăm constant în educația copiilor și a tinerilor și întoarcem comunității o parte din succesul nostru. În plus față de acel program de gratuitate oferită ci ocazia evenimentelor Școala Altfel și Săptămâna Verde, amintesc de faptul că am sponsorizat câițiva ani la rând cercetarea în Țara Hațegului susținând mai multe grupe de studenți, iar ei ne-au făcut cadou diverse obiecte pe care le-am expus cu mare drag. Mai mult, copiii din Râșnov beneficiază de intrare gratuită la Dino Parc Râșnov pe toată durata anului.

Forestmania.ro: Comparativ cu alte state, nu stăm grozav la capitolul parcuri de aventuri, deși avem o mulțime de parcuri naționale și parcuri naturale în care am putea dezvolta astfel de atracții sau locuri de petrecere a timpului liber. De ce nu putem mai mult în acest domeniu?

Adrian Apostu: Este adevărat, nu stăm grozav la acest capitol poate și pentru că un astfel de parc nu e ușor de realizat. Se știe că domeniul educativ și cel cultural în România nu o duc prea bine, iar eu nu știu să existe un muzeu privat care să o ducă bine din punct de vedere financiar. E foarte greu, în primul rând pentru că trebuie investiți bani mulți în latura științifică care trebuie prezentată într-o formă atractivă. Noi chiar acest lucru l-am făcut foarte bine și se vede în numărul foarte mare de vizitatori, iar mulți dintre aceștia revin cu bucurie la Dino parc Râșnov. Nu se fac mai multe parcuri de acest gen probabil și pentru că finanțarea nu este foarte ușoară, la care se adaugă și faptul că supra-reglementarea ariilor protejate nu încurajează investițiile pe ariile protejate.

Forestmania.ro: În SUA se fac milioane de dolari an de an cu parcurile agrement. Presupunem că sunt o afacere profitabilă. În România cum stăm din acest punct de vedere?

Adrian Apostu: Din punctul nostru de vedere, o astfel de afacere poate fi profitabilă dacă este făcută corect și dacă se reinvestește în permanență pentru dezvoltarea afacerii, pentru diversificarea serviciilor oferite publicului. Deși latura educativ-științifică este foarte costisitoare, experiența noastră ne-a dovedit că un parc poate fi profitabil doar dacă munca e făcută corect, cu seriozitate, cu atenție la detalii, în deplină curățenie și în deplină siguranță.

Forestmania.ro: Parcul se desfășoară pe o suprafață de 4 hectare. Ce prezentați, ce oferiți vizitatorilor pe toată această întindere?

Adrian Apostu: Prezentăm linia evolutivă a dinozaurilor, un loc special ocupându-l dinozaurii din Țara Hațegului pe care i-am expus cu mândrie, printre care și Hatzegopteryx, unul dintre cei mai mari prădători zburători de la sfârșitul Cretacicului. Punem la dispoziția celor mici mai multe locuri de joacă, toate customizate pe tematica parcului și prezentăm informații științifice într-un mod atractiv. Astfel, întâlnim dinozauri animatronici, expoziții științifice, vulcanul cu erupție, craterul cu un meteorit real, cinematografe, urme de dinozauri, sunetele diverselor animale etc. Am amenajat, de asemenea, o grădină a dinozaurilor unde am adunat peste 10 specii de arbori pe care i-am personificat pentru ca informațiile științifice prezentate în acest sector să fie ușor de înțeles și de asimilat de toată lumea.

Forestmania.ro: În multe zone din țară avem o problemă cu turiștii care nu sunt educați în privința protecției mediului, a naturii. Care e situația la Dino Parc Râșnov?

Adrian Apostu: Nu am avut niciun fel de probleme. Consider că acolo unde se găsește un loc foarte curat, în general el se și întreține. Este responsabilitatea noastră să păstrăm locul curat și dacă cineva scapă vreo hârtie noi o s-o adunăm imediat. Acolo unde locul este curat, oamenii au tendința să păstreze la fel.

Forestmania.ro: Dacă cineva vrea să investească într-o afacere ca Dino Parc Râșnov, care ar fi primele 3 obstacole pe care le-ar întâmpina?

Adrian Apostu: În primul rând impredictibilitatea legislației naționale, tot timpul se schimbă ceva. Apoi, dacă vrea să-l facă în pădure, supra-reglementarea domeniului forestier cu avize foarte greu de obținut și formarea unui colectiv de oameni pasionați, deoarece fără pasiune totul este foart greu.

Forestmania.ro. În ce loc și din ce au fost creați dinozaurii din parc?

Adrian Apostu: Dinozaurii au fost creați în Germania de către cea mai importantă firmă europeană care îi produce atestați după cele mai noi descoepriri paleontologice. Sunt creați, în majoritate, din fibră de sticlă, cu structuri foarte complexe de rezistență, care trebuie să fie rezistenți în mediul outdoor, care arată foarte bine, dar care și necesită o întreținere pe măsură.

Forestmania.ro: Vorbeați la început despre investițiile pe care le faceți anual pentru dezvoltarea parcului. Ne puteți dezvălui ce planuri aveți în vedere acum în acest sens?

Adrian Apostu: Investițiile pentru dezvoltarea parcului și pentru a oferi noi și noi atracții sunt obligatorii pentru a ne menține în topurile preferințelor românilor în acest domeniu. Dino Parc Râșnov va fi dezvoltat în continuare, vor fi aduse noi atracții, noi expoziții, noi exponate, deci există un plan de dezvoltare, așa cum am făcut și până acum de la deschiderea parcului. De asemenea, compania care administrează Dino Parc Râșnov gândește și este în tratative să dezvolte noi parcuri educațional-recreative, în alte zone din țară, pe alte teme care să îmbine cele două elemente, într-un cadru natural, cu activități pe gustul celor mici și celor mari în egală măsură.

Mai multe despre Dino Parc Râșnov puteți afla chiar de pe site-ul lor – AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi