DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

Pe 13 noiembrie 1970 s-a fabricat, la Sebeș, PRIMA placă de MDF din România

Recomandate

Moment important, astăzi, pentru compania Kronospan Trading: la data de 13 noiembrie 1970 ieșea de pe linie PRIMA placă de MDF produsă în țara noastră, la Sebeș. La acea vreme, fabrica era de stat, iar conducerea a adus ingineri și echipamente din Suedia pentru a o pune în funcțiune. Azi, Kronospan, continuitoarea tradiției de atunci, anunță că e un moment special. Și chiar este.

„Sărbătorim un moment istoric pentru fabrica din Sebeș. La mulți ani celor care au fost aici când prima placă a ieșit de pe linie, celor care au rămas și tuturor oamenilor care au pus bazele fabricii de astăzi! Bucuria a fost extrem de mare pentru toţi. Două fapte stau mărturie acestei stări euforice: în primul rând din prima placă produsă atunci, fiecare a tăiat o bucată, pe care a trecut ziua şi ora, precum şi numele conducătorului de producţie: doi români şi doi suedezi”.

Toate plăcile de MDF produse la fabrica din Sebeș au în spate efortul nevăzut al oamenilor care fac posibilă această activitate, zi de zi.

Nucleul fabricii, reprezentat de angajații care au lucrat cu dârzenie indiferent de momentele dificile și neprevăzute, a alimentat fabrica Kronospan și a dus tradiția prelucrării lemnului mai departe. Cei care au văzut fabrica dezvoltându-se sub ochii lor descriu în cuvinte puține, dar relevante etapele acesteia, rezumând totul într-o singură propoziție: „Fabrica de acum nici nu se compară cu ce a fost înainte”.

„Am fost un grup care am tras, care am tras pentru firmă, am simțit că aparținem acestei firme și tot ce facem, facem din suflet. Au fost momente foarte grele, dar cu încredere și sprijin, le-am trecut pe toate”, spune inginerul Marcel Dorr, actualul director de producție al Kronospan.

Angajat inițial al firmei Frati în anul 1999, Dorr a făcut primii pași în fabrica de prelucrare a lemnului după o perioadă în care a locuit în Germania, perioadă în care i-a fost dor de casă și în care a realizat că ideal ar fi fost să lucreze într-o multinațională acasă. I-a reușit, chiar în orașul Sebeș.

„Am pornit de jos, am fost muncitor la vechea fabrică. Am lucrat cinci ani și jumătate pe vechiul amplasament al fabricii, pe linia de MDF. Eram muncitor la defibrare, apoi am fost trimis la specializare în Italia de către firma Frati. Am lucrat până în 2004, cât firma Frati a fost proprietara acestei fabrici, după care am fost preluați în întregime de către Gurupul Kronospan. Am ocupat mai multe funcții, printre care responsabil întreținere parte mecanică, și, de doi ani și jumătate sunt director de producție al firmei Kronospan Trading din Sebeș”, spune Dorr.

Preluarea fabricii de către Kronospan a însemnat ridicarea standardelor de siguranță și de producție la nivelul celor europene cu ajutorul tehnologiei moderne, automatizate și sigure. Acest lucru este amintit de angajații care au lucrat în fabrică încă de pe vremea când aparținea statului român și, ulterior, grupului italian, dar care se bucură acum de respectul pentru siguranța oamenilor pe care îl regăsesc pe platformă. Aceștia trasează paralele între fabrica de atunci și cea de acum, iar diferențele notabile arată că fabrica s-a modernizat, protecția angajaților este una dintre grijile principale ale companiei, valorificarea materiei prime se face cu respect față de natură, iar volumul producției s-a eficientizat. „Ce produceam altădată într-o lună se face astăzi în 24 de ore”, menționează cu satisfacție unul dintre angajați.

Fabrica PFL a fost cea mai mare investiţie din Sebeş şi din cadrul CPL-ului şi a jucat un rol important în dezvoltarea şi progresul economic al oraşului. Odată cu intrarea acestei societăţi în circuitul economic al Sebeşului a început şi revigorarea vieţii economice şi a bugetului orăşenesc. Rolul fabricii în viața orașului a fost esențial după privatizare, sprijinind comunitatea, prin crearea locurilor de muncă și implicarea în viața orașului. Și este în continuare.

„Nu mi-aș putea închipui cum ar fi arătat Sebeșul fără firma Frati care ulterior a fost preluată de Kronospan. Pentru că datorită acestor două firme au apărut celelalte. Și datorită lor avem – să o spunem cât se poate de clar – asigurată existența. Am fost prin orașe în care industria este la pământ, cum e Copșa Mică sau Zlatna. Oare ce ne-am fi dorit? Doar chioșcuri și activități de taxiuri? Cu așa ceva nu poți ține mase de oameni. Actualimente în Sebeș vin oameni din Ocna Mureș, vin din Alba Iulia, să lucreze la firma Kronospan”, spune Marcel Dorr.

Green New Deal

Acum, Kronospan sărbătorește cei 51 de ani de la prima placă în ritmul prezentului. Timp de doi ani, compania din România va implementa un program de „înverzire”, program numit Green New Deal. „Obiectivul nostru este ca producția în cea mai mare parte să fie realizată din material sută la sută reciclat. Este un target la care credem că putem ajunge, în condițiile în care acum folosim în jur de 30 la sută material reciclat. Un alt obiectiv este să reducem consumul de energie fosilă, noi deja nu mai folosim gaz de patru ani la niciuna dintre fabrici.

Energia termică o producem cu biomasă, dar cea electrică o cumpărăm din sistem și vrem să o înlocuim cu cea verde, provenită din panouri fotovoltaice. De asemenea, vom schimba întreaga flotă de motostivuitoare electrice, care sunt foarte importante pentru noi. Toate achizițiile noi de camioane le vom face pe gaz petrolier lichefiat. Din păcate, sunt doar trei stații de încărcare în România și va trebui să vedem cum se va rezolva această problemă. Și nu în ultimul rind, mașinile noastre mici – inclusiv a mea – le vom cumpăra de acum înainte electrice. Vom monta stații de încărcare chiar la noi în cele două fabrici”, a declarat Oana Bodea, CEO Kronospan Trading, pentru forestmania.ro.

Sursa: mdf50

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi