DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
5.9 C
Bistrița
9.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

PEFC România lucrează la un nou standard de certificare a managementului forestier

Recomandate

PEFC România a organizat recent, o Adunare generală la Sibiu în care și-a ales noul presedinte executiv. Astfel, în locul lui István Tőke, cel care a condus până acum organizația, a fost ales Lucian Filigean, inginer silvic cu experiență în sector, dar și în cadrul PEFC. În prezent, organizația lucrează la revizuirea standardului național, care va fi gata la finalul anului viitor.

Lucian Filigean a explicat, pentru forestmania.ro, ce presupune acest lucru.

„PEFC România este Organismul Național de Guvernanță a standardului național PEFC.

Rolul PEFC în România este de a fi gardianul echilibrului forestier, adunându-se în jurul unei viziuni multifuncționale asupra pădurii.

În acest scop, PEFC România (la fel ca fiecare dintre celelalte 54 de țări membre ale sistemului PEFC) a elaborat un set de norme adaptate pentru România – denumit sistem de certificare forestieră – pe baza unui set de cerințe comune definite la nivel internațional de PEFC International, pentru a promova, prin garanții de practici durabile, echilibrul forestier între rolurile de mediu, sociale și economice ale pădurii.

Ca parte a principiului fundamental al îmbunătățirii continue a certificării PEFC, fiecare stat membru trebuie, de asemenea, să își revizuiască întregul sistem la fiecare cinci ani și, în această calitate, PEFC România a început prima revizuire a sistemului românesc de certificare a pădurilor PEFC, în centrul căruiase află normele de gestionare durabilă a pădurilor pentru România și anume normele care se vor aplica în mod concret proprietarilor de păduri și părților interesate din pădurile certificate PEFC din România.

Aducem standardul la zi, îl actualizăm și aliniem cu schimbările legislative atât la nivel național și european cât și cu schimbările survenite standardelor PEFC Internațional. Este un proces care presupune aproape același volum de muncă pe care îl avem la un standard nou. Se formează grupuri de lucru din specialiști, experți, oameni care vor să se implice, părți interesate care să participe la dezvoltarea acestui standard și care să reprezinte cele nouă grupuri principale, care au fost definite de Agenda 21 a Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare (UNCED) de la Rio de Janeiro în 1992. Ca parte a acestui proces, va fi luat în considerare evident și sistemul SUMAL, noul Cod Silvic, iar la nivel european vorbim de Regulamentul ce înlocuiește EUTR- EUDR sau Deforestation free Regulation”.

Una dintre prioritățile PEFC Romania este creșterea suprafețelor certificate PEFC.

„Avem mai multe direcții, una ar fi creșterea suprafeței de păduri certificate PEFC deținute de proprietarii privați de păduri. Jumătate din pădurile României sunt private, iar lemnul și produsele forestiere provenite în urma aplicării managementului forestier pe aceste suprafețe trebuie să își poată demonstra sustenabilitatea la nivel mondial, iar acest lucru poate fi realizat cu ajutorul PEFC. Va trebui să creăm cel puțin un grup de proprietari mici, din rândul căruia să se aleagă un administrator. Să formăm un nucleu, să avem un coordonator cu care noi să putem colabora pentru a certifica managementul forestier realizat într-un mod durabil și astfel să deschidem piața pentru acești proprietari. România are sute de mii de proprietari mici care își iubesc și îngrijesc pădurile prin administratorii lor, trebuie doar să o poată și demonstra într-un mod credibil”.

Romsilva certifică PEFC 600.000 de hectare

Regia Națională a Pădurilor este în curs de a certifica puțin peste 600.000 de hectare de pădure care în acest moment nu sunt certificate conform unui standard de bune practici recunoscut internațional. Contractul a fost scos la licitație și, conform caietului de sarcini, cei din regie vor o certificare PEFC. Va urma un audit realizat de un organism de certificare acreditat, independent. Trebuie precizat că RNP are 2,5 milioane de hectare certificate deja în sistem FSC (Forest Stewardship Council).

Contractul din SEAP se referă mai concret la „Servicii de recertificare a managementului forestier în sistem FSC, (6 certificate) și servicii de certificare inițială a managementului forestier în sistem PEFC (2 certificate).

„Odată ce ai pădurea certificată, te poți axa și pe lanțul de custodie. Pe firmele de exploatare, procesatori, pe întreg lanțul până la clientul final care cumpără un produs cu eticheta PEFC de pe raft.  Avem momentan firme certificate care se aprovizionează cu material din import dar și din cele 48000 hectare certificate la ora actuală – și vorbim aici nu doar de prima verigă a lanțului, firma de exploatare, ci tot ce înseamnă procesarea lemnului, de la materiale de construcții, mobila, la celuloză, hârtie, ambalaje, absolut tot ce are ca materie primă lemnul. Aceste firme certificate care acoperă întreg globul formează lanțul de custodie PEFC, un lanț verificat pentru conformitate si care asigură clientul final că atunci când alege de pe raft un produs cu eticheta PEFC, acesta provine din surse legale și sustenabile”, spune președintele PEFC România.

Ce înseamnă certificarea?

PEFC România – Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes – Programul pentru aprobarea schemelor de certificare forestieră din România, a fost înființată în ianuarie 2016.

PEFC România este o organizație non-profit și are actualmente  8 membri, asociații reprezentative ale proprietarilor de păduri, sectorului forestier, industriei lemnului si protecției mediului.  Una dintre ele este Asociația Forestierilor din România – ASFOR.

„Noi la PEFC credem că România are cele mai frumoase păduri din Europa, trebuie doar să dovedim și să promovăm această imagine într-un mod credibil și onest. În ciuda tuturor problemelor care nu pot fi negate, majoritatea proprietarilor, administratorilor de păduri, a firmelor și a oamenilor implicați nu vor decat să își facă treaba, iubesc pădurile și lemnul, iar noi vrem să le oferim o unealtă prin care să demonstreze acest lucru. Ei trebuiesc scoși în fața, iar ceilalți înlăturați.  În România sunt momentan 72 de firme certificare PEFC și 48.000 de hectare de pădure acoperite iar aceste cifre vor crește, dar numai dacă putem dovedi conformitatea cu standardul PEFC.

Avem două tipuri de starde: primul pentru management forestier durabil, care acoperă proprietarii și administratorii de păduri și al doilea, care după ce lemnul este recoltat, acoperă trasabilitatea de-a lungul lanțului de custodie, adică de-a lungul proceselor prin care lemnul trece până ajunge pe raft.

Standardul pentru Lanțul de custodie PEFC este unul internațional, cu aceleași cerințe în România, Franța sau Congo. Avem integrat un sistem Due Diligence puternic ce asigură conformitatea cu EUTR, certificarea vine cu sprijin și din acest punct de vedere. O firmă care cumpără lemn certificat se asigură astfel că acel lemn nu provine din surse controversate. Acest lucru nu înseamnă doar ilegal, pentru că ce este legal într-o parte a lumii, poate fi ilegal la noi și invers. Se iau în considerare de la probleme strict ecologice, la nivelul de corupție, zone de război sau probleme sociale și condiții de muncă, PEFC trebuie să gândească global și să aplice local.

Când vine vorba de standardele de management forestier, cum avem grijă de păduri efectiv, la PEFC ele sunt diferite de la o țară la alta, pentru că țările sunt diferite, pădurile sunt diferite. Nu poți impune aceleași reguli unei păduri din taigaua siberiană cu una din jungle amazoniană sau una din munții Făgăraș.”

Cum îndepliniți cerințele?

Pentru a obține certificarea lanțului de custodie PEFC, trebuie să îndepliniți anumite cerințe-cheie.

În primul rând pentru a putea obține un certificat PEFC, trebuie să identificați cu ce Organism de Certificare veți dori să lucrați. Îi puteți gasi pe site-ul PEFC.org. Ei sunt cei care vor conduce auditul si vă vor oferi certificatul de conformitate.

Apoi realizați sistemul de gestionare care conține procedurile ce trebuie să fie în conformitate cu standardul internațional pentru Lanțurile de custodie PEFC (PEFC ST 2002).

Trebuie să identificați, să informați și să instruiți personalul responsabil pentru îndeplinirea sarcinilor care vor afecta implementarea și întreținerea lanțului de custodie. Este esențial să vă asigurați că toți cei implicați au cunoștințe adecvate despre scopul și cerințele de certificare a lanțului de custodie.

Va trebui să implementați verificările necesare pentru a va asigura că materialul provenit din aprovizionare este certificat PEFC – producția de mărfuri certificate necesită achiziționarea de materiale certificate.

Trebuie să implementați procese pentru a vă asigura că ați separat producția sau manipularea mărfurilor certificate de mărfurile necertificate și că ați contabilizat cu exactitate conținutul certificat într-un produs care conține atât materiale certificate, cât și necertificate. Dovada poate fi necesară în orice etapă a procesului. De asemenea, trebuie să păstrați înregistrări pentru a demonstra că toate sistemele respectă cerințele.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul PEFC.org

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi