Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) analizează dosarele depuse pentru montarea de garduri electrice cu bani de la stat – nu mai puțin de 4.546 de cereri fiind înregistrate în perioada 11 – 25 aprilie.
La solicitarea forestmania.ro, cei de la AFM anunță că suma la care ajung solicitările o depășește pe cea alocată programului, adică sunt cereri de 105.002.199 lei, față de 70.000.000 lei alocate de Ministerul Mediului.
De-obicei AFM lasă aceste sesiuni cu depunere pana la 150%, pentru a se asigura că după ce e posibil sa fie proiecte respinse și/sau retrase, bugetul alocat sa fie într-adevăr epuizat.
Din totalul de 4.546 de cereri, mai bine de jumătate sunt din județul Harghita. Este, de altfel, județul cu cele mai multe exemplare de urs și cele mai multe cazuri de atacuri de urs. Acestea au făcut și obiectul mai multor petiții adresate de autoritățile județene factorilor de decizie de la Bruxelles, prin care cer instituirea unei cote de prevenție la specia urs.
Cei de la AFM ne-au comunicat care sunt județele cu cele mai multe dosare:
- Harghita – 2.550
- Bistrița Năsăud – 357
- Covasna – 346
- Mureș – 317
- Maramureș – 257 dosare.
„Lista cu rezultatele analizei se publică progresiv, pe măsură ce se avansează cu analiza, pe site-ul afm.ro, la secțiunea programului”, ne-a transmis președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu.
Scopul programului e reducerea conflictelor om—animal, în vederea alungării sau împiedicării pătrunderii animalelor sălbatice în interiorul culturilor sau așezărilor. În cadrul programului se acordă o finanțare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, după cum urmează:
În cazul persoanelor juridice
— maximum 5.000.000 lei pentru autoritățile administrației publice centrale sau instituția publică din subordinea autorității administrației publice centrale și titularii dreptului de administrare a imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
— maximum 1.000.000 lei pentru unitățile administrativ- teritoriale; — maximum 500.000 lei pentru celelalte tipuri de persoane juridice;
- maximum 15.000 lei pentru persoanele fizice. Valoarea aprobată spre finanțare nu poate fi suplimentată față de cea aprobată inițial, beneficiarul având obligația să asigure din surse proprii finalizarea investiției.
Obiectul programului îl reprezintă acordarea finanțării nerambursabile din Fondul pentru mediu pentru:
- achiziția, instalarea de echipamente și/sau montajul de dispozitive de tipul gardurilor electrice (generator de impulsuri, fir gard electric, izolator inel gard electric, conectori fir gard electric, tijă împământare etc.), panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege (instalații cu fascicule luminoase, sunete/ultrasunete etc. și care nu contravin prevederilor art. 3, 10 și 12 din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică), destinate reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate;
- efectuarea de lucrări specifice în vederea montării de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice la limita culturilor sau așezărilor aflate în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole/pomicole/stupine/arii naturale protejate.
Sursa: afm.ro
Pe cand se preconizeaza inceperea finantarii la programul ” Montarea gardurilor electrice”?
Inscrierile s-au facut din aprilie a.c si pana in prezent nu am primit nici un mesaj.
Bună ziua!
Am întrebat la AFM și mi-au raspuns asa:
„La momentul actual, proiectele depuse în cadrul programului sunt în etapa de evaluare. Potrivit ghidului de finanțare, listele cu rezultatele analizei vor fi publicate pe site-ul AFM secțiunea Programe de finanțare – Program protecția speciilor de faună sălbatică”.
Sper că v-am fost de folos!