„Planul B pentru pădurile și societatea României”. O carte despre echilibrul dintre protecție și producție

0
717

O carte ce cuprinde o selecție de articole despre pădurile României, semnate de specialiști, a fost lansată ieri la Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” din Brașov. Ediția este în limba engleză și a fost coordonată de Daniel Paul Dima, inginer silvic, expert în silvicultură și industria forestieră, membru al grupului de lucru care realizează în această perioadă viitoarea Strategie Forestieră a României, și Alexandru Giurcă, inginer silvic de asemenea, stabilit în Germania.

Contactat de forestmania.ro, Daniel Paul Dima a oferit detalii interesante despre noua carte.

„A fost o idee care ne-a venit acum un an și jumătate. Și care a pornit de la faptul că România are totuși o resursă extrem de puțin valorificată, foarte puțin cunoscută și incredibil de greșit prezentată. La noi când se vorbește despre păduri auzi că „se taie 3 hectare pe oră”. Adică niște dezinformări spuse des și tare. Am discutat cu Alexandru Giurcă și am decis să scoatem o carte în care să abordăm pădurile României din cele trei perspective – de mediu, social și economic. Cu specialiști români și străini, din șase țări. Noi am coordonat lucrarea și am reușit să punem la un loc aceste idei foarte bune și a ieșit o carte foarte frumoasă și utilă. I-am adus în proiect și pe cei de la EFI (European Forest Institute) care, la rândul lor, au adus Fundația Prințului Charles și chiar am primit sprijinul domniei sale: a scris Cuvântul înainte al cărții. Ne-am și întâlnit, de altfel, la Conferința de la Sibiu, unde a fost lansat proiectul SUPERB.

Foto: De la stânga la dreapta: Daniel Paul Dima, Laura Bouriaud, Helga Puelzl (director adjunct EFI) și Alexandru Giurcă

Revenind. Ca să aflați care e Planul B, trebuie să citiți cartea! Glumesc. Vorbim despre cum ar putea fi aliniate lucrurile astfel încât și sectorul forestier din România să fie antrenat în acest trend de dezvoltare a segmentului. Un exemplu – resursa de biomasă trebuie să își găsească drumul în industrie. În același timp, trebuie lăsată și în zona socială, pentru că România are mare nevoie de lemn de foc. Dar și în zona de tradiții – case și biserici din lemn, micul artizanat.

Sigur că trebuie să ținem cont și de biodiversitatea excepțională apreciată la nivel european, pentru că ei nu o mai au. Ei, care au pierdut ce avem noi, cad pe spate când văd pădurile românești. Așa că suntem sub presiune, să protejăm cu orice preț. Dar e un preț plătit economic. Pentru că această resursă trebuie dusă și spre economie, și spre oameni. Dar în același timp trebuie să și protejăm pădurile. Eu cred că putem menține acest echilibru între protecție și producție. Cred că putem exploata 30 de milioane de metri cubi pe an și să facem parcuri pe un milion de hectare.

Cartea mai evidențiază ceva: posibilitatea de a lega sectorul forestier de alte ramuri ale industriei. De cea alimentară, de cea farmaceutică sau textilă. Pentru că lemnul este incredibil! Și aici văd eu „planul B”, în acest potențial pe care îl are România.

Cartea este deocamdată în limba engleză, pentru că străinii ne percep greșit și ei trebuie să înțeleagă specificul nostru și al pădurilor noastre. Dar până la finalul anului vom scoate și varianta în limba română. Mai mult ca sigur va fi o ediție mai complexă, pentru că deja sunt oameni care la primul contact cu cartea au zis că vor să contribuie și ei.

Problema e că noi nu comunicăm suficient. Nu vorbim despre valoarea pădurilor României cu alții… Și asta face această carte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.