DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.9 C
București
9.1 C
Sibiu
4.6 C
Suceava
9.2 C
Covasna
7.4 C
Piatra Neamț
9.6 C
Braşov
8 C
Bistrița
9.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

PNRR împăduriri la 2 luni: 2.450 de hectare acceptate, 341 în lucru, 880 respinse

Recomandate

Ministerul Mediului, prin Direcția PNRR, alături de Gărzile Forestiere lucrează la programul de împăduriri. Presiunea e destul de mare, pentru că indicatorii presupun 25.000 de hectare de împădurit până în 2025 și un total de 56.000 de hectare până în 2026.

„Ghidul specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C2/ I.1.A Componenta 2: Păduri și protecția biodiversității” a fost lansat în urmă cu 2 luni, pe 25.11.2022. Este cu depunere continuă, până în 23.01.2026.

Potrivit datelor obținute de forestmania.ro, situația în acest moment este următoarea:

Amplasamente acceptate

Nr. de amplasamente: 317

Suprafața totală: 2450.7534 ha

Amplasamente în lucru

Nr. de amplasamente: 51

Suprafața totală: 341.9247 ha

Amplasamente neverificate

Nr. de amplasamente: 83

Suprafața totală: 1135.2122 ha

Amplasamente respinse

Nr. de amplasamente: 139

Suprafața totală: 880.9335 ha.

O altă noutate este că ministerul a finalizat și Ghidul solicitantului pentru programul de reîmpăduriri. Acesta este trimis la publicat și, cel mai probabil, în următoarele două săptămâni vom afla criteriile și condițiile de aplicare la schema de finanțare.

Șeful Direcției PNRR: „Suntem optimiști”

I-am adresat câteva întrebări lui Lóránd Árpád Fülöp, secretarul de stat care conduce, din 10 ianuarie 2023, Direcția PNRR din Ministerul Mediului.

Forestmania.ro: Din 25 noiembrie până azi, 25 ianuarie, avem aprobate 2.500 de hectare. Nu e puțin?

Lóránd Árpád Fülöp:  Sunt optimist că, în viitorul imediat, programul va căpăta tracțiune. Fiind un program nou, gradul de informare și conștientizare al potențialilor beneficiari nu este ridicat, dar se lucrează la o strategie de comunicare și conștientizare care să conducă la atingerea obiectivului propus, respectiv 25.000 de hectare împădurite până la finalul anului și în total 56.000 de hectare până în 2026. Trebuie precizat că programul presupune condiții simplificate pentru beneficiari, că procesul de depunere și evaluare a proiectelor se realizează digital, că evaluatorii sunt experți în domeniu, familiarizați cu problematica acestuia, premise ce mă fac încrezător că vom atinge obiectivul asumat. Depunerea proiectelor este continuă iar procesul de evaluare este rapid. În acest moment rata depunerilor este undeva la 1.000 de hectare pe săptămână, o dovadă că beneficiarii au căpătat încredere în ultimele 3 săptămâni.

Forestmania.ro: Care e partea cea mai grea la acest program? Sau partea care se derulează cel mai greu.

Lóránd Árpád Fülöp: Așa cum am precizat anterior, principala problemă din punctul meu de vedere este nivelul redus de conștientizare. Fiind un program nou, cu o gamă largă de potențiali beneficiari, o parte din aceștia, în special persoane fizice, nu au fost informate corespunzător sau nu au încă suficientă încredere. Altă problemă ține de fondul funciar, de delimitarea proprietăților. Fiind derulat prin PNRR, nivelul de exigență este maxim astfel încât orice dosar depus trebuie să fie clar și complet în ceea ce privește amplasamentele în care se vor realiza împăduririle.

Forestmania.ro: Avem puieți pentru împăduriri?

Lóránd Árpád Fülöp: În momentul de față necesitatea este acoperită în totalitate, dar monitorizăm continuu situația pentru a preveni eventualele riscuri. Pentru că totul depinde de cerințele beneficiarilor (ce tip de puieț, în ce cantitate), această problemă este una complexă, deci o gestionăm cu mare prudență și atenție.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi