Polonezii iau măsuri din cauza preţurilor la energie: vor aduna crengile din păduri

0
572

Autoritățile din Polonia le-au reamintit săptămâna trecută cetățenilor că pot să adune lemn de foc din păduri pentru a se încălzi, pe fondul creșeterii prețurilor la energie, relatează Euronews.

Guvernul a spus că ia măsuri pentru a ușura colectarea lemnelor de foc, un efort de a reduce presiunea creată de facturile vertiginoase la energie și de lipsa de cărbune. „Este posibil, cu acordul sivicultorilor, să colectăm ramuri de copaci pentru combustibil”, a spus Edward Siarka, secretar de stat la ministerul Mediului. 

Opoziţia a taxat recomandarea, spunând că asta arată că partidul de guvernare Lege și Justiție a pierdut controlul economiei. Inflația din Polonia a urcat la 14% în ultimele săptămâni, iar prețul benzinei a ajuns la 8 zloți (1,87 dolari) pe litru. Salariul mediu lunar în Polonia este de aproximativ 7110 zloți (1800 de dolari).

Un purtător de cuvânt al guvernului le-a reamintit celor care doresc să strângă lemne că trebuie să obțină mai întâi permisiunea de la unitatea forestieră locală. „Chiar și un telefon este suficient pentru asta”, a spus el. Oamenii sunt însă avertizaţi că pot lua doar lemnele de foc aflate la pământ şi că nu pot tăia copaci.

Criticii spun însă că războiul este doar parțial de vină. Ei susțin că preţurile au crescut în ultimii șapte ani în conformitate cu politicile de cheltuieli sociale ale partidului Lege și Justiție, care a mărit pensiile şi alocaţiile pentru copii. 

„Cu toții vom strânge crengi”, a declarat vineri Donald Tusk, liderul Platformei Civice, de opoziție. „Asta pare a fi cea mai recentă idee de prevenire a sărăciei pregătită de partidul Lege și Justiție.”

Lemnul de foc, produs secundar rezultat în urma exploatării forestiere în pădurile deținute de stat, era vândut întreprinderilor, instituțiilor și persoanelor fizice. Cu toate acestea, conform noilor reguli, indivizilor li se va acorda prioritate. Agenția forestieră poloneză a crescut și cantitatea de lemn disponibilă.

Importurile de lemn din Rusia și Belarus au fost oprite complet după invadarea Ucrainei, iar cele din Ucraina au scăzut cu aproximativ 75%, potrivit publicației Gazeta Prawna.

Partidul Lege și Justiție a declarat că opt nave care transportă peste 700.000 de tone de cărbune din Columbia, SUA, Australia, Africa de Sud sunt în drum spre Polonia, ceea ce va atenua impactul produs de lipsa cărbunelui important din Rusia.

Sursa: observatornews.ro, alephnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.