DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
6.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Premieră în sectorul forestier românesc: angajații unei firme de exploatare fac cursuri de leadership

Recomandate

După ce a cumpărat cele mai tari utilaje forestiere, după ce și-a creat propria aplicație de urmărire și înregistrare a fiecărui buștean, după ce a creat un parteneriat cu o școală pentru a-și asigura viitorii angajați, o firmă din sectorul forestier din România face încă un pas: investește în cursuri de leadership și dezvoltare personală pentru echipa sa. E vorba de Migab Forest din Prahova, care lucrează acum la capitolul eficiență, motivare, delegare și alte concepte. Acestea le sunt predate de cei de la LMI, adică Leadership Management International.

Constantin Stoica, managerul Migab Forest

Vorbele lui Paul J. Meyers în Valea Doftanei

Pare greu de crezut că oameni ai lemnului din frumoasa Vale a Doftanei ascultă noțiuni de educație antreprenorială izvorâte din gândirea pragmatică tipic americană. Și totuși chiar se întâmplă. Timp de șase luni, o dată pe săptămână, echipa lui Constantin Stoica lasă utilajele în curte și stă frumos la curs.

„Succesul este realizarea treptată a obiectivelor personale predefinite în timp. Succesul nu apare, pur și simplu. Nu îl cumperi, nu îl moștenești. Succesul ți-l faci tu” – cam acestea ar fi ideile de bază și fac parte din gândirea și moștenirea lui Paul J. Meyers, un simbol al reușitei prin forțe proprii în America, un om care a pornit de jos și a ajuns unul din cei mai influenți antreprenori de pe glob.

Programul pe care îl urmează oamenii din Migab Forest a început în America în 1966 și este primul business de educație antreprenorială care a apărut acolo. Conceptul i-a aparținut Paul J. Meyers, care a avut o copilărie modestă. Prima sa bicicletă a fost recuperată de la fier vechi, iar ca tânăr a făcut toate muncile posibile, inclusiv în exploatări forestiere. Spre finalul vieții, însă, era acționar în vreo 44 de corporații, deținea o colecție de mașini Ford, avioane și yahturi.

Concret, LMI e un program foarte aplicat, care aduce beneficii inclusiv managerilor care au deja MBA-uri, pentru că ai rezultate deosebite într-o perioadă relativ scurtă, de un an. Paul J. Meyers era milionar la 27 de ani, prin urmare nu a fost greu să devină credibil.

O tânără este trainerul LMI pentru cei din Migab Forest și discută cu ei despre cum pot fi mai buni atât la job, cât și în viața lor de zi cu zi. O cheamă Ani Olteanu și a explicat pentru forestmania.ro despre ce e vorba în acest program.

„Ei învață să investească mai mult timp în acele zone care aduc cea mai mare profitabilitate pentru firmă și pentru ei. De regulă, oamenii consumă timp pe activități puțin importante. Deși au un rol-cheie și sunt angajați pentru ceva, se lasă acaparați de alte chestii. Se încarcă cu diverse lucruri pe care nu ar trebui să le facă.

Pleci de la o chestie concretă pe care ți-o dorești. Uneori nu e foarte clar. Este o structură care te trece prin ABC-ul business-ului dar se adaptează la specificul afacerii, la obiective și la persoanele care sunt în program. Degeaba vine cineva cu o rețetă… Noi trebuie să stabilim unde vrem să fim și avem ghidaje pentru cum ajungem acolo.

Se lucrează cu grupe mici, nu adunăm săli întregi de oameni cărora le spunem povești.

Suntem la a treia ședință aici, la Migab Forest, de altfel singura companie din sectorul forestier cu care lucrăm. Am avut prima dată ședințe individuale. Dar chiar îmi place de ei! Au idei, își fac temele. E un proces care îi ajută să se miște mai repede. Au materiale tipărite și materiale audio pe care le ascultă, de un sfert de oră. Sunt idei de business pe o anumită temă. De acolo ei își extrag o idee care le place cel mai mult, care se potrivește cu ce au de făcut sau cu felul lor de a fi și de a funcționa. Ideea aceea o discutăm și o aplicăm în practică. Spre exemplu: ei trebuie să își formeze echipe și mai productive și aici găsim soluții personalizate. Adică: ce faci pentru asta? Sunt lucruri mici, mărunțișuri pe care le faci săptămână de săptămână și care, în câteva luni, îți aduc rezultate spectaculoase”.  

În România multe companii de succes și-au trecut oamenii din conducere prin acest program. Sunt firme din sectoare diverse de activitate, de la comerț electronic, la industria farma sau chiar librării.

„De exemplu, în Germania, compania BMW își recrutează oamenii din facultate și, în ultimul an de studii, înainte de angajare, fac acest program. Pentru că ei trebuie să aibă obiective clare la angajare. Salariile în astfel de companii sunt de top și nu se riscă nimic, pentru că în acest program vii cu obiective clare.

Eu însămi am trecut prin acest program. Efectiv devii alt om, gândești altfel, mie mi-a schimbat viața.

Programul te obligă să te gândești cum va fi viața ta. Unde te vezi peste un an, peste doi ani, dar fără să îți pui nicio opreliște. Deci dacă nu te-ar opri nimic, nici banii, nici cunoștințele, nimic, ce ai fi? Cum ar fi viața ta? Ți-e și frică să te gândești! Mulți ne punem limite în a gândi prea departe. Dar dacă pleci de la asta, ți se schimbă modul de gândire. Ajungi la concluzia că tu ești cum ești pentru că gândești într-un anume fel. Ne impunem singuri tot felul de opreliști. Dar dacă crezi că poți să faci lucrul pe care ți l-ai propus, îl faci. Ai dreptate. Dacă crezi că nu poți, iarăși ai dreptate. Și ăsta e principiul. Pleci de la niște obiective extrem de provocatoare pe care ți le fixezi pentru viața ta, după care cobori la obiective săptămânale, câte puțin. Tu visezi să fii peste trei ani acolo, dar hai să vedem ce faci săptămâna asta. Și lucrezi pe două obiective principale: unul de business și unul în plan personal”, mai explică Ani Olteanu.

Ca orice cursanți, și oamenii de la Migab Forest sunt „forțați” să găsească săptămânal un obiectiv care să le facă viața mai frumoasă. „Ies cu soția și copilul nu știu unde. Mă duc cu flori acasă. Mă plimb pe munte. Orice îți face viața mai frumoasă și te face fericit. Pentru că dacă tu ca om ești fericit, ești fericit și la muncă”.

Programul LMI durează câteva luni, între 4 și 6. Întâlnirile au loc o dată pe săptămână, la sediul firmei. La final, Ani Olteanu garantează că vor fi alți oameni – mai buni, mai motivați, mai eficienți. Și… mai fericiți.

Paul J.Meyer

Revenind la Paul J. Meyer, ar mai fi de menționat ceva. La 16 ani, lucra într-o plantație, era culegător de prune. A aflat că recordul pentru o zi de muncă era de 60 de cutii cu prune. „M-am trezit la ora două dimineața. Am atârnat o lanternă de un copac și am început să umplu cutii”, a povestit el mai târziu. La sfârșitul zilei, a stabilit un record mondial de 101 cutii adunate de o persoană într-o singură zi. Această experiență nu a făcut decât să-i întărească dorința de a reuși și dorința de a munci din greu, dorințe care l-au ghidat pe parcursul unei vieți de succes.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi