DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.7 C
București
-2.1 C
Sibiu
-2.6 C
Suceava
-7.1 C
Covasna
-4 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
-6.6 C
Bistrița
-1.3 C
Râmnicu Vâlcea
luni, ianuarie 13, 2025

Președintele CJ Harghita, la Conferința dedicată pădurilor: „În alte țări, lemnul e respectat și folosit”

Recomandate

Consiliul Județean Harghita și Asociația Administratorilor și Proprietarilor de Păduri organizează astăzi, la Miercurea Ciuc, Conferința Silvicultorilor. Sunt prezenți specialiști din ocoale silvice, antreprenori, reprezentanți ai composesoratelor, cadre didactice de la colegii silvice sau facultăți de Silvicultură.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, le-a urat „Bun venit!” oaspeților și a ținut un scurt discurs în care a vorbit despre importanța pădurii și a lemnului.

„La noi natura e pe primul loc, adică pădurea. Avem și apă minerală, și Lacul Sfânta Ana, dar pădurea e cea mai mare resursă a noastră. Imaginea silviculturii și a celor ce gestionează pădurea este distorsionată în România. Au fost în trecut abuzuri, dar epoca aceea s-a încheiat.

Azi județul Harghita e aproape la același nivel cu Timiș când vine vorba despre infracțiuni la regimul silvic. Am fost unul dintre cei care am solicitat parlamentarilor ca printre atribuțiile președintelui de Consiliu Județean să se numere și pădurea. Pentru că ne implicăm și ne ocupăm de acest domeniu.

DAR… avem nevoie de cunoștințe. Degeaba avem 10.000 de hectare de pădure, degeaba avem sedii sau mașini, dacă nu avem cunoștințe. Deja banii sunt pe locul 2.

E foarte important să ne întoarcem la obiceiurile noastre. Să construim din lemn. Am oferit finanțare de la Consiliul Județean pentru astfel de proiecte, am crezut că putem schimba ceva, dar ne-am lovit de legi, de normative, de tot felul de reguli care fac efectiv imposibilă construirea de clădiri publice din lemn în România. Arhitecții, proiectanții noștri învață un semestru despre lemn și șase ani despre beton. Dar cred că putem schimba asta. Prin colaborare, prin schimb de bune practici. În alte țări, lemnul e respectat și utilizat. Lemnul e materialul de construcție al viitorului în toată Uniunea Europeană. Dacă ne perfecționăm, e foarte probabil ca în următorii ani, în loc să exportăm cherestea, să o folosim pentru noi.

S-au făcut progrese. Mai sunt foarte multe prejudecăți. Trebuie să spunem „Stop!” curentului care spune „Lăsați pădurea în pace!”. Trebuie să ne ocupăm de educație. Când eu eram copil, după preot și medic venea pădurarul, atât de respectat era.  Putem schimba această percepție care demonizează gestionarea pădurii, care spune că cei care se ocupă de păduri sunt malefici. Noi trebuie să colaborăm între noi și să fim mândri de pădurile noastre!”

Mai multe despre Conferință, inclusiv programul, AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi