Președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură, Silviu Geană, a vorbit astăzi, chiar de Ziua Silvicultorului, despre temele care îngrijorează breasla. El a menționat câteva dintre acestea în discursul său.
„Ediția de anul acesta a Zilei Silvicultorului ne găsește extrem de îngrijorați de soarta sectorului silvic, de soarta pădurilor românești, de soarta locurilor noastre de muncă, de viitorul familiilor pe care le avem în întreținere și de ceea ce ne va aduce ”ziua de mâine”.
Ne punem în mod firesc întrebarea retorică: Silvicultura românească, încotro?
Profesia noastră, meseria de silvicultor mai este oare necesară în societatea românească, mai este ea utilă gospodăririi pădurilor țării sau trebuie înlocuită de aplicații informatice, de sisteme de urmărire, de monitorizare satelitară și de camere video?
Din păcate, în ultima perioadă, despre păduri vorbesc și culmea, sunt și ascultați, tot mai mulți ”activiști” și tot mai puțini silvicultori, iar percepția publică precum și politicile publice arată tot mai evident acest lucru. Astfel se explică legislația făcută pe genunchi, stufoasă, absurdă, restrictivă și de multe ori dificil de aplicat, elaborată la presiunea ”societății civile”, a ”procedurilor de infringement”, de cele mai multe ori fără o consultare reală a specialiștilor silvici.
Ne preocupă soarta administrării pădurilor din România și nu ne este deloc indiferent ce se va întâmpla cu administratorul pădurilor statului, Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, asupra căreia sunt ațintiți acum, poate mai mult ca oricând, ochii Guvernului, ai Ministerului, ai societății civile și ai diverselor instituții europene.
Din păcate, soarta Romsilva, a unităților de administrare a pădurilor și implicit locurile de muncă sunt, în opinia noastră, puse în pericol de anumite măsuri recent propuse de Cancelaria Prim-Ministrului Guvernului României, în urma consultării cu diferiți actori din domeniu, între care amintim:
– implementarea unui model regional de administrare silvică, bazat pe reconfigurarea structurilor organizatorice din subordinea Romsilva prin separarea activității de administrare și gestionare de activitatea de exploatare;
și
modificarea limitelor minime de suprafață pentru autorizarea unui ocol silvic. Se propune astfel dublarea suprafețelor ocoalelor silvice la câmpie și la deal respectiv triplarea suprafeței ocoalelor silvice la munte.
Aceste măsuri, dacă vor fi aplicate, vor conduce la o destructurare a Regiei Naționale a Pădurilor, la o reducere masivă a numărului de direcții silvice și ocoale silvice, la concedieri drastice de personal, la imposibilitatea susținerii financiare a activității de administrare a pădurilor, de administrare a celor 22 de parcuri naturale și naționale precum și a direcției specializate pentru creșterea cailor de rasă.
Referitor la acest Plan de măsuri, Federația Sindicatelor Silva, împreună cu organizațiile partenere, Federația pentru Apărarea Pădurilor, Confederația Consilva, Confederația Sindicală Națională Meridian și Societatea Inginerilor Silvici din România ”Progresul Silvic”, organizații profesionale, sindicale, de protejare a mediului și a pădurilor, au depus zilele trecute la Guvern un amplu Memoriu, prin care s-a solicitat consolidarea instituțională a R.N.P Romsilva și întărirea autorității personalului silvic.
Nu putem accepta măsurile care afectează Romsilva, deoarece abordarea regională propusă și dublarea sau triplarea suprafețelor ocoalelor silvice vine în contradicție totală cu obiectivul afirmat în acest plan de măsuri (acela al reducerii fenomenului tăierilor ilegale) și reprezintă o amenințare directă pentru integritatea și funcționalitatea instituțională a unei regii autonome de interes național a cărei principală misiune este gestionarea durabilă și unitară a pădurilor României.
Pentru a îmbunătăți gestionarea pădurilor din România și pentru a elimina fenomenul tăierilor ilegale avem nevoie de o viziune politică constructivă, de cooperare interinstituțională și de o alocare corectă a resurselor financiare și umane necesare. Silvicultura românească are o tradiție de peste 100 de ani și este recunoscută la nivel european și mondial. Trebuie să respectăm specialiștii pe care îi avem în țară și să evităm acțiunile politice și administrative care pot bulversa ireversibil acest domeniu deosebit de important pentru România și pentru Uniunea Europeană.
Pe această cale, facem un apel la dumneavoastră cei prezenți la acest eveniment, dar și la toți colegii silvicultori, pentru a identifica soluții alternative la măsurile propuse de Guvern, astfel încât acest plan de măsuri să afecteze cât mai puțin activitatea Romsilva, structurile silvice de administrare a pădurilor și locurile de muncă ale salariaților Regiei Naționale a Pădurilor”.
Reamintim că Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri au organizat astăzi, 9 iunie, cea de-a 32-a ediție a Zilei Silvicultorului. Evenimentul a fost gestionat de Direcția Silvică Constanța, în premieră, în stațiunea Olimp.