Anul 2023 vine cu o veste bună pentru cei interesați de natură și lemn: Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov își deschide colecțiile pentru public. Una dintre cele mai interesante – singura din România – va fi Xiloteca, o colecție de eșantioane de lemn.
„Pentru viitorii ingineri silvici este obligatoriu să cunoască caracteristicile lemnului, proprietăţile acestuia şi la ce poate fi utilizat lemnul. În acest sens, la facultate deţinem o xilotecă, ea reprezintă, de fapt, o colecţie de eşantioane standardizate – au anumite dimensiuni specifice. Ele sunt folosite atât în scop didactic, studenţii învaţă în primul rând, să recunoască o specie de lemn, caracteristicile lemnului, dar şi ca un mod de prezentare a variaţiei multitudinii de eşantioane din lemn. Din câte ştim noi, este singura xilotecă din România”, explică prodecanul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, conferenţiar dr. ing. Florin Hălălişan.

Cel mai vechi eșantion e din 1882
Xiloteca facultăţii braşovene are eşantioane din lemnul a peste 500 de specii. „Speciile reunite în cadrul xilotecii sunt atât de la noi din ţară, dar şi specii de pe alte continente, avem din Africa, America Centrală, America de Sud şi, bineînţeles, Asia. Avem mahon, specii foarte multe de mahon, eucalypt, bineînţeles, şi altele.
Pentru speciile de la noi din ţară, facultatea, prin intermediul studenţilor ei, a reuşit să reunească foarte multe eşantioane, unele sunt şi foarte vechi. Pentru eşantioanele din celelalte ţări, Facultatea de Silvicultură, în anii 80, reunea foarte mulţi studenţi străini, de pe celelalte continente şi atunci, relaţiile au rămas şi, prin intermediul lor, am reuşit să adunăm cât mai multe specii”, a mai spus Florin Hălălişan.

Cel mai vechi eşantion din xiloteca de la Braşov este dintr-un cireş din zona Cotroceni, din anul 1882.
„Am primit de la dl. prof dr. ing. Dumitru Tărziu o colecție de eșantioane din lemn de pe continentul african. Dumnealui a predat o perioadă acolo și a făcut acest gest pentru noi, astfel că ne-a îmbogățit colecția”, a mai subliniat prodecanul, adăugând că cel mai probabil în vară va fi deschisă și pentru public colecția de eșantioane de lemn. Totodată, conducerea facultății a decis să deschidă pentru public și celelalte colecții pe care le deține, cum ar fi herbarul sau colecțiile de animale și păsări naturalizate.

Institutul de Bioeconomie are 12.000 de piese în xilotecă
Colecția de eșantioane de lemn a Institutului de Bioeconomie (Italia) cuprinde aproximativ 12.000 de mostre de la aproximativ 5.700 de specii diferite, de pe toate continentele. Ei dețin de asemenea 4.000 de mostre de lemn (xilototeca secundară) pentru schimburi cu alte colecții sau pentru formarea de colecții specifice pentru școli, instituții etc.

Colecția a început să fie create odată cu înființarea Institutului Național al Lemnului, în 1954.

Xiloteca portugheză – 5.700 de eșantioane
Institutul National de Cercetari Agricole si Veterinare din Portugalia are de asemenea o xilotecă impresionantă. Colecția conține, în principal, mostre de origine națională (Portugalia continental, Azore și Madeira), dar sunt reprezentate și păduri europene, americane, africane și orientale.

Sunt aproximativ 5750 de mostre din 178 de specii lemnoase distribuite în 45 de familii și peste 99 de genuri. Colecția Principală este formată din 4326 de piese dreptunghiulare mici cu dimensiuni diferite (predominant 13x6x1cm și 20x10x2cm), 680 de discuri din 125 de specii de lemn portughez și indian și 156 de alte mostre de diverse specii și dimensiuni.

Xiloteca este un atu important al Institutului, fiind o zonă de interes din partea profesioniștilor care au de-a face cu lemnul în activitatea lor zilnică – studenți, tehnicieni silvici, arhitecți, antreprenori din sector sau artiști (sculptori).
Ca să știe și ONG cum ajunge un specialist în silvicultură , nu un,, tra-la-la ,,care atunci cand zărește o tăiere de racordare și/sau rasă consideră că este o defrișare.