Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc a adoptat un document strategic legat de protecţia climei, care va juca un rol important în absorbţia fondurilor europene în următorii ani.
Potrivit unui comunicat transmis presei, „CLIMADAPT este un document justificativ pe care îl au doar câteva municipalităţi din întreaga ţară şi, prin urmare, va fi un avantaj în viitoarele proiecte pentru eficienţă energetică şi dezvoltarea infrastructurii, de exemplu”.
Municipiul Miercurea-Ciuc a câştigat un grant de 573.000 de lei din partea Fondului Norvegian pentru pregătirea unei strategii de adaptare la schimbările climatice şi de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar documentul a fost votat, miercuri, în şedinţă extraordinară.
„Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc a adoptat strategia de adaptare la schimbările climatice şi strategia de diminuarea a emisiilor de gaze cu efect de seră. Oraşul are o experienţă pe proiecte punctuale de lungă durată cu privire la eficienţa energetică, la abordarea problemei apelor pluviale sau a mutării cablajelor de electricitate în subteran, dar am simţit nevoia să avem o abordare strategică a acestei problematici, deoarece, chiar şi la nivelul oraşului Meircurea-Ciuc se simt efectele schimbărilor climatice şi indiferent dacă vorbim de iarnă sau de vară, situaţiile cu vreme imprevizibilă sunt nenumărate. Totodată, având în vedere şi politica energetică şi situaţia energetică, este nevoie de o abordare mult mai chibzuită pentru utilizarea resurselor energetice”, a declarat primarul Korodi Attila.
Acesta a arătat că documentul abordează atât chestiuni legate de adaptarea la schimbările climatice, cât şi cele ce vizează scăderea gazelor cu efect de seră şi arată că strategia nu se face în detrimentul dezvoltării economice.
„Strategia include un capitol pe adaptarea la schimbările climatice, care cuprinde tot ce înseamnă politici de administrare a oraşului, cum ar fi partea de reţele de infrastructură, partea de management al clădirilor, de management al zonelor verzi, al zonelor umede, tot ce înseamnă situaţii de inundaţie, de captare a apelor pluviale, de perioade secetoase, toate sunt abordare. Şi, totodată, strategia are un capitol separat pe partea de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră, unde este enunţat un principiu, acela că oraşul are nevoie de dezvoltare economică, că această dezvoltare economică trebuie să se întâmple luând în considerare (…) legislaţia de mediu, dar pe parte de dezvoltare este nevoie şi de eficientizare şi atunci este nevoie să continuăm investiţiile masive în tot ce înseamnă eficienţă energetică pe clădiri, pe managementul oraşului, eficienţa energetică pe ce înseamnă sisteme de încălzire a clădirilor, de întărire a investiţiilor în zona încălzirii centralizate a oraşului, unde avem experienţe pozitive, utilizând şi biomasă, utilizând şi cogenerare, acelea trebuiesc generalizate. Totodată, când vorbim de politici de mediu pentru scăderea gazelor cu efect de seră atunci e nevoie de o abordare mult mai complexă a părţii de spaţii verzi. Avem zone umede în jurul oraşului, acelea trebuiesc incluse în acest program”, a mai spus Korodi Attila.
El a mai precizat că, potrivit experţilor de mediu, este cel mai cuprinzător document de protecţie a climei disponibil în prezent în România, municipalitatea Miercurea-Ciuc fiind una dintre puţinele administraţii locale din ţară care a adoptat o astfel de strategie.
Potrivit lui Korodi, elaborarea şi adoptarea strategiei înaintea altor oraşe din ţară are legătură cu faptul că a fost ministru al Mediului şi a avut acces la expertiză de specialitate.
„Prin această decizie de astăzi, suntem printre puţinele sau chiar primii la nivel naţional dintre localităţile care adoptă o strategie pe climă. Vrem să intrăm pe reţelele europene care gestionează această problematică la nivelul autorităţilor locale şi să utilizăm această strategie pentru a avea politici de dezvoltare durabilă, folosind toate finanţările posibile, pentru ca politica de dezvoltare a oraşului să fie sustenabilă pe termen lung”, a mai afirmat primarul Korodi Attila.
Sursa: administratie.ro