Primarul oraşului Năsăud a prezentat portofoliul de proiecte pentru care îşi propune să obţină fonduri europene. Printre acestea, și „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Liceului Silvic Transilvania, Năsăud, Județul Bistrița-Năsăud”.
Istoria și dotările Colegiului silvic „Transilvania”
Înfiinţat în anul 1946, cu denumirea de Şcoala de Brigadieri Silvici Năsăud, colegiul a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri. În primii doi ani de existență, au fost şcolarizaţi 45 de brigadieri silvici, 36 de pădurari şi 21 de şefi de ocoale silvice.
Începând cu anul şcolar 1955/1956 şcoala s-a numit Centrul Şcolar Silvic Năsăud și cuprindea:
- Şcoala tehnică de maiştri silvicultori cu o perioadă de 3 ani, fiind admiși absolvenți ai școlii profesionale silvice, încadrați în producție, cu o vechime în sectorul silvic de cel puțin 2 ani.
- Şcoala profesională de ucenici silvicultori cu o perioadă de școlarizare de 3 ani, unde au fost admiși absolvenții școlilor elementare de 7 clase.
- Şcoala profesională de pădurari (din anul școlar1956/1957) cu o perioadă de școlarizare de 2 ani, unde au fost admiși absolvenții școlilor elementare de 7 clase, având serviciul militar satisfăcut și vârsta maximă de 30 de ani.
Din anul 1963, şcoala apare cu titulatura de Şcoala Forestieră Silvică Năsăud, care va avea profilurile:
- Şcoală tehnică de tehnicieni de exploatare
- Şcoală tehnică de maiştri (maiștri exploatare și transporturi forestiere)
- Şcoala profesională de pădurari.
Din 1 septembrie 1970, denumirea şcolii se va schimba în Şcoala Profesională Silvică Năsăud.
Cu anul școlar 1973/1974 începe o nouă filă a învățământului silvic năsăudean, prin înființarea, în anul 1973, a Liceului Silvic Năsăud.
Începând cu anul şcolar 1990/1991 Liceul Silvic Năsăud îşi schimbă denumirea în Grupul Şcolar Silvic Năsăud, iar din 1 septembrie 2013 în Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud.
Colegiul silvic din Năsăud funcționează așadar într-o clădire destul de veche. De-a lungul timpului, au mai fost făcute investiții din fonduri externe. Potrivit site-ului instituției, școala deţine 23 de spaţii în care se desfăşoară activităţi instructiv-educative şi activităţi administrative: săli de curs (10 cabinete, 3 laboratoare, 5 săli de clasă, 2 ateliere tehnice, 1 bibliotecă cu peste 17000 volume), sala de sport, parc dendrologic de 0.6 ha, Centru de Documentare si Informare (CDI), cabinet de consiliere, birouri, internat (cu o capacitate de 120 locuri), cantina şcolară (capacitate de 70 elevi pe serie) şi cabina de pază. Spațiile şcolare sunt distribuite în două corpuri de clădire bine întreţinute.
„S-a realizat, cu fonduri Phare, reabilitarea clădirii şcolii şi a internatului, ceea ce ne permite să oferim condiţii mult îmbunătăţite pentru procesul instructiv educativ, cât şi pentru cazarea elevilor interni”, se arată pe pagina de internet liceului.
Sursa: rasunetul.ro, silvic-nasaud.ro