Conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) şi Primăria Oradea caută terenuri pentru mutarea şi extinderea Grădinii zoologice într-una din pădurile învecinate municipiului, pe o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare, de trei ori mai mare decât în prezent.
„Avem, deocamdată, două variante, în lucru. Săptămâna trecută am fost, împreună cu domnul Bolojan (preşedintele CJ Bihor – n.r.) şi domnul Birta (primarul municipiului Oradea – n.r.), la Primăria Sânmartin. S-au discutat nişte proiecte privind centura comunei şi un tren care să lege oraşul cu localitatea Cordău, iar al treilea obiectiv a fost Grădina zoologică pe care am propus să o amenajăm, pe vreo 20 de hectare, la marginea pădurii Felix. Primarul spunea că va discuta cu factori locali, cu privaţii. Şi mai avem o variantă în pădurea de la Săldăbagiu, unde ar trebui să facem un schimb de terenuri, pentru că pădurea municipiului Oradea e dincolo de pădurea comunei Borş, a declarat pentru AGERPRES directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.
Proiectul mutării Grădinii zoologice este legat de proiectul municipalităţii pentru construirea unui complex sportiv şi de agrement, pe o suprafaţă totală de 21 de hectare (mai exact 211.664 metri pătraţi, conform PUZ-ului aprobat în iulie), ce ar fi finalizat în următorii cinci ani. Complexul multifuncţional va fi construit în vecinătatea noii săli polivalente Arena Oradea, pe un perimetru delimitat de str. Făgăraşului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program sportiv „Bihorul” şi Grădina Zoologică. Acesta va permite desfăşurarea de competiţii sportive, concerte, festivaluri şi alte tipuri de manifestări cu public numeros.
Primarul de Sânmartin Cristian Laza a avut recent parte de vizita președintelui CJ Ilie Boojan, a primarului de Oradea Florin Birta și a șefului ADP.
„Din start am exclus posibilitatea ca grădina zoo să fie situată în zona de agrement unde am implementat proiectul cu promenada și unde sunt hotelurile. În schimb, cei de la President agreează ideea de a avea grădina zoologică în spatele complexului lor. Ceea ce eu am propus e amplasamentul de pe Dealul Betfia, acolo nu ar deranja nici un agent economic, în plus acolo avem implementat proiectul cu Turnul, cu rezervația naturală, centrul de monitorizare. Și atunci ar fi un ansamblu cu grădina zoologică, cu Felix-ul. Aceasta fiindcă nici SCT Felix nu dorește ca grădina să fie în apropierea lor. Urmează să avem o discuție cu acționariatele, cu conducerile executive ale societăților, cu localnicii. Pădurea e a Romsilva, dar e nevoie de un parteneriat local pentru a amplasa grădina zoologică la Sânmartin. Eu cred că acesta e un proiect care se va întinde cel puțin pe 5 ani și ca să aduci o grădină zoologică într-o pădure e nevoie de 10-20 milioane de euro”, a spus primarul de Sânmartin.
„Mutarea Grădinii este determinată de construirea complexului sportiv şi este necesară pentru că proiectul stadionului ‘prinde’ vreo trei hectare din grădina zoo pentru parcuri, zonele verzi. Dacă nu ne putem muta până la demararea proiectului sportiv, va trebui să restrângem grădina la jumătate, având 7,3 hectare, şi să pregătim totuşi mutarea”, a precizat Andrica.
Potrivit Studiului de Fezabilitate aprobat de Consiliul Local Oradea, investiţia în viitorul complex sportiv se va ridica la 45,68 milioane euro, fără TVA.
Noul PUZ al zonei pentru complexul sportiv a fost aprobat recent, pe 28 iulie, în CL Oradea, documentaţia complexului sportiv cu terenul liber de sarcini fiind înaintată către CNI şi Ministerul Dezvoltării în scopul finanţării proiectului.
Andrica a mai precizat, pentru AGERPRES, că noua Grădină zoo va fi una foarte modernă, fiind la curent cu trendul de dezvoltare şi amenajare a grădinilor zoologice din Europa, cu expunerea animalelor pe zone reprezentând continentele, cu trasee bine stabilite, informative şi atractive pentru toate vârstele.
Sursa: administratie.ro
Foto: Zoo Oradea