În această dimineață a ajuns la Ministerul Mediului cel mai nou secretar de stat, Alin Seserman. La solicitarea forestmania.ro, el a răspuns la câteva întrebări, „la cald”. O discuție cu Tánczos Barna nu a avut încă loc, ministrul fiind plecat la Adunarea Generală a ONU pe Mediu de la Nairobi.
Precizăm că Alin Seserman are pregătire în domeniul administrației publice, a fost consilier local la Bistrița-Năsăud și are un doctorat în istorie și filosofie, susținut la Universitatea „Babeș-Bolyai”, pe tema creștin-democrației. În ultimi ani a locuit la Cluj Napoca, s-a ocupat cu consultanța politică și a gestionat mai multe campanii electorale.
Forestmania: Trebuie să spunem că e ciudat să avem un doctor în istorie și filosofie ca secretar de stat. Oamenii au așteptări… Adică nu trebuie să fiți neapărat inginer silvic sau de mediu, dar totuși…
Alin Seserman: Creștin-democrații au grijă de resurse… Și sunt familiarizat cu ce se întâmplă la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Sunt economist. Am avut în subordinea Consiliului Local Ocolul silvic Bistrița. Ca președinte la comisia de buget-finanțe am avut mereu probleme. Le aprobam bugetul, activitățile.
Forestmania: Care este argumentul pentru care v-au numit?
Alin Seserman: Argumentul lor a fost să trimită pe cineva cu experiență politico-administrativă.
Forestmania: Care este argumentul pentru care ați acceptat?
Alin Seserman: Eu am decis să accept și sunt convins că voi face lucruri bune acolo. Sunt probleme cu deșeurile. Cât am fost consilier la Bistrița s-a implementat primul proiect integrat din țară. Vreau să vedem cum le putem valorifica fiindcă la noi au fost îngropate atâția ani sau adunate în gropi neconforme. Pe AFM am în vedere câteva proiecte noi, la țară se încălzesc milioane de oameni cu lemn și poate ar trebui gândit programe de înlocuire a sobelor tradiționale cu altele pe bază de brichete sau prin montarea de panouri. Vreau ca instituțiile publice să treacă treptat de la încălzirea pe gaz, care e foarte scumpă la panouri. Ideea e să avem grijă de mediu și să valorificăm chibzuit resursele. Asta în mare… Trebuie făcute calcule și ținând cont de dinamica prețurilor la lemn, brichete și altele. În urmă cu 20 de ani, gazul era foarte ieftin, azi e foarte scump. Specialiștii și nu doar ei mi-au spus că încălzirea pe lemn în sobe e la preț dublu față de încălzirea pe brichete. Dar eu mă gândesc la programele mari. Sunt orașe mici de 10 000 de locuitori care nu mai au nicio șansă în fața scumpirilor. Facturile la școli s-au triplat. Oricum erau mari pentru bugetul lor. Nu mai au bani decât pentru salarii și iluminat public. Unii nici pentru iluminat ceea ce e complicat.
Forestmania: Au apărut în presa locală informații privind atribuțiile pe care le veți avea în minister, deși e greu de crezut că deja se cunosc, din moment ce nu ați discutat încă cu dl ministru.
Alin Seserman: Se știu atribuțiile celui care a plecat, unii au dedus că îmi revin automat mie. Dar cu siguranță o să vă pot spune mai multe după primele zile, fiindcă n-o să mă ocup de toate domeniile de acolo.
Reamintim că premierul a aprobat plecarea din minister a secretarului de stat Andrei Corlan și numirea lui Alin Seserman pe poziția respectivă. În acest moment, mai este „liber” un post de secretar de stat, după ce George Mierliță a plecat la Romsilva ca director general interimar. Postul revine, conform protocolului politic, PSD și este fără titular din luna decembrie.