Programată initial pentru sfârșitul acestui an, lansarea primului satelit din lemn pe orbita pământului va avea loc anul viitor.
„WISA Woodsat va merge acolo unde nu a mai ajuns niciun lemn până acum. Are misiunea de a colecta date despre comportamentul și durabilitatea placajului pe o perioadă lungă de timp la temperaturile dure, la vidul și radiațiile din spațiu, pentru a evalua utilizarea materialelor lemnoase în structurile spațiale”, anunță compania producătoare.
Data țintă de lansare a WISA Woodsat a fost amânată de la sfârșitul anului 2021 până în prima jumătate a anului 2022, din cauza unei cerințe de schimbare a echipamentelor radio.
WISA Woodsat este un nanosatelit proiectat și construit de Arctic Astronautics. Măsoară aproximativ 10 x 10 x 10 cm și cântărește un kilogram. O suită de senzori la bord, inclusiv două camere, vor fi folosite pentru a monitoriza placajul. Una dintre aceste camere este situată pe un braț declanșabil pentru imagini exterioare. Laboratorul de materiale spațiale al Agenției Spațiale Europene va oferi, de asemenea, o nouă suită de senzori pentru misiune. Și toate acestea vor fi alimentate de nouă celule solare mici.
„Materialul de bază pentru placaj este mesteacănul și folosim practic același lucru pe care îl găsiți într-un magazin sau pentru a face mobilier. Principala diferență este că placajul obișnuit este prea umed, așa că plasăm lemnul într-o cameră cu vid termic pentru a-l usca. Apoi, adăugăm un strat foarte subțire de oxid de aluminiu – folosit în mod obișnuit pentru încapsularea electronicelor. Acest lucru ar trebui să minimizeze orice vapori nedoriți, protejând în același timp împotriva efectelor erozive din spațiu. Vom testa și lacuri pe unele secțiuni ale lemnului”, mai spun experții.
Misiunea a fost inițiată de Jari Makinen, scriitor și radiodifuzor finlandez. El a fondat o companie numită Arctic Astronautics, care comercializează replici complet funcționale ale CubeSats pentru educație, instruire și hobby. „Întotdeauna mi-a plăcut să fac modele de avioane, implicând o mulțime de piese din lemn. După ce am lucrat în domeniul educației spațiale, acest lucru m-a făcut să mă întreb; de ce nu ducem lemnul în spațiu? Așa că mi-a venit ideea în primul rând să zbor cu un satelit de lemn până în stratosferă, la bordul unui balon meteorologic. Asta s-a întâmplat în 2017, cu o versiune din lemn a KitSat. După ce a mers bine, am decis să-i facem upgrade și să intrăm efectiv pe orbită.
De acolo, proiectul s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă: am găsit finanțare și ne-am asigurat un loc pe un lansator Electron de la Rocket Lab din Noua Zeelandă”.
Sursa: wisaplywood.com