Prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Britanice, a lansat ieri, la Sibiu, alături de autorităţi şi specialişti din ţară şi din străinătate, cel mai mare proiect de regenerare a pădurilor din Europa.
Cu o valoare de 20 de milioane de euro, proiectul implică peste 100 de organizaţii din domeniul ştiinţei şi practicii forestiere din 20 de ţări şi include 12 situri demonstrative de restaurare forestieră la scară largă, în întreaga Europă. Unul dintre aceste situri este situat în Carpaţi.
„În niciun alt loc din Europa nu am găsit ținuturi atât de bine conservate și atât de productive. Biodiversitatea de aici din România este unică pentru mine, în Europa. Pe lângă vechile păduri, există mamiferele mari, precum urșii, râșii și lupii și peisajele străvechi cu bogația lor de flori sălbatice. Coloana vertebrală a vieții și naturii pe planeta noastră o reprezintă pădurile. Lumea, din multe puncte de vedere, a devenit prea mare pentru planeta noastră. Pentru sănătatea, securitatea și viața generației noastre și a generațiilor viitoare, trebuie să protejăm, să investim și să ocrotim în simbioză cu natura. Economia noastră depinde de aceste acțiuni ale noastre”, a spus Charles Philip Arthur George, Prinț de Wales.
Prințul a înființat în urmă cu doi ani Alianța pentru Bioeconomie Circulară, actor principal în proiectul intitulat SUPERB, care are drept scop reconstruirea ecologică a 12 zone împădurite din Europa. Experiența câștigată prin refacerea acestor păduri va fi transpusă în ghiduri de bună practică.
Elisabeth Pötzelsberger, de la Institutul Forestier European, a declarat la rândul său că „ținta finală este sa creăm o mișcare la scară largă a practicilor de restaurare inovative a pădurilor, nu doar să demostrăm cum se face.”
Ministrul Mediului: Avem păduri valoroase datorită managementului
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a participat la evenimentul de la Sibiu și a lăudat managementul pădurilor din România.
„Am fost deosebit de onorat să particip astăzi, alături de Alteța Sa Regală, Prințul Charles de Wales, la lansarea celui mai mare proiect european transnațional de refacere a pădurilor. Alteța Sa Regală, Prințul Charles de Wales, este un bun cunoscător al peisajelor din Transilvania și un adevărat ambasador al pădurilor din România. I-am mulțumit pentru implicare și efortul prin care aduce în atenția comunității internaționale aceste valori naturale ale României.
La evenimentul științific și de politici publice Think Forest din Sibiu, am subliniat că avem cele mai sănătoase și valoroase păduri din Europa. Acest lucru se datorează acelui tip de management, care a susţinut decenii la rând, regenerarea naturală. Pădurea a devenit rezilientă, s-a adaptat mult mai bine acestor schimbări climatice, care afectează, chiar distrug mii, zeci de mii de hectare de pădure în Europa. Biodiversitatea pădurilor, creşterea suprafeţelor protejate şi suprafeţelor de strictă protecţie reprezintă un element extrem de important în noua strategie forestieră, la care se lucrează acum în Ministerul Mediului şi care în luna septembrie va fi pusă pe masa Guvernului. Această strategie va fi construită împreună cu specialiştii de la cele mai renumite universităţi, facultăţi de silvicultură din România, cu experţi străini invitaţi şi sper să fie un nou punct de plecare pentru următoarele decenii. Totodată, din PNRR putem porni cel mai amplu program de împădurire și reîmpădurire, și pentru prima dată acordăm o subvenție pentru a încuraja proprietarii de terenuri să planteze păduri”, a spus ministrul.
Foto: Ministerul Mediului
Domnul Charles aveți grija ca nu cumva sa opriți finanțarea ONG – urilor ecoteroriste. Pregătiți România pentru a fi un mare parc național plin de carnivore mari și păduri seculare și pe de alta parte aveți grija și cu ritmul depopularii în ideea sa fie liber spațiul pentru dumneavoastră su elitele lumii. Oricum câțiva mai trebuie pentru a va crea condiții când o sa veniți aici la safari sau sa va facă curat prin vile. Concluzionând furi curent domunele monarh.