Producția de peleți din Rusia a scăzut brusc de când sancțiunile UE au intrat în vigoare, în iulie anul trecut. Înainte de aceasta, Rusia exporta mai mult de 90% din cantitate. În 2022, furnizarea de peleți în străinătate a scăzut cu 29%, până la 1,7 milioane de tone, arată Lesprom Analytics.
Producătorii de peleți din nord-vestul Rusiei, axați în mod tradițional pe piața europeană, au avut de suferit cel mai mult de pe urma sancțiunilor. În regiunea Arkhangelsk, fabricile de peleți ale Grupului ULK cu o capacitate de 220 de mii de tone și Regiunea-Les (80 de mii de tone) au fost închise. Lesozavod-25 (180 de mii de tone), care face parte din Grupul Titan, și-a redus semnificativ volumul de producție. Potrivit proprietarului grupului ULC, Vladimir Butorin, guvernul rus intenționează să aloce 20 de miliarde de ruble în 2023-2024 pentru a converti centralele municipale pe combustibili fosili în centrale pentru peleți de lemn. Cu toate acestea, sumele nu vor fi suficiente.
În regiunea Arhangelsk, de exemplu, doar 35 de centrale pot fi convertite la consumul de peleți, ceea ce va necesita aproximativ 2,5 miliarde de ruble. Astfel, conversia unei centrale va necesita o medie de aproximativ 714 milioane de ruble. Potrivit Ministerului Resurselor Naturale și Industriei Lemnului din Regiunea Arhangelsk, regiunea consumă 60-80 de mii de tone de peleți pe an. Ministerul se așteaptă să asigure un consum intern de 30% din peleții de lemn produși în regiune, care se va ridica la 167 mii tone.
În același timp, Nikolai Krotov, consilier al directorului general al fabricii de celuloză și hârtie din Arkhangelsk, consideră că dacă toate centralele pe combustibili fosili din regiune (cu excepția celor planificate pentru gaz) vor fi transformate în centrale pentru peleți, va avea ca rezultat adăugarea a doar 60 de mii de tone pe an la consum. Acest lucru va permite utilizarea a numai 11% din toți peleții produși în regiune.
Potrivit Ministerului Resurselor Naturale din Arhangelsk, sunt necesare 155 de centrale pentru a consuma toți peleții de lemn produși în regiune. Volumul investițiilor necesare pentru transformarea acestor cazane la peleți ar fi de 17 miliarde de ruble, ceea ce corespunde aproape întregului buget pe care guvernul intenționează să îl aloce în următorii doi ani.
În Republica Komi, 46 de centrale sunt planificate pentru a fi transformate pentru combustibil sub formă de peleți din lemn în 2023. Este posibil să fie necesare aproximativ 3,3 miliarde de ruble pentru reechiparea tuturor centralelor din regiune. „Datorită costului ridicat al echipamentelor pentru peleți, în regiune se preferă brichetele de combustibil și gazul”, spune Alexander Konyukhov, director general adjunct al fabricii de cherestea Sevlespil.
Un alt obstacol în calea transformării cazanelor în peleți este incapacitatea de a utiliza alte tipuri de combustibil după trecerea la peleți. În plus, prețul peleților de lemn (16,3 mii ruble pe tonă) este mult mai mare decât prețul gazului, cărbunelui (7,5 mii ruble), lemnului de foc (8,2 mii ruble) și așchiilor de lemn (12,5 mii ruble) în Rusia. Doar păcura și motorina sunt mai scumpe decât peleții de lemn, cu prețuri de aproximativ 21 de mii de ruble și, respectiv, 44 de mii de ruble pe tonă.
Sursa: lesprom.com